Μηταράκης: Υποκρισία της Γερμανίας, ενώ προσελκύει μετανάστες κατηγορεί την Ελλάδα για την προστασία των συνόρων
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του Talk Radio 98.9 έδωσε ο βουλευτής Χίου και πρώην Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, με κεντρικό θέμα συζήτησης τη στάση της Γερμανίας ως προς το μεταναστευτικό.
Σχολιάζοντας την πολιτική που αποφάσισε να ακολουθήσει η Γερμανία ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «η Γερμανία κατηγορούσε τόσα χρόνια η συγκεκριμένη κεντροαριστερή – αριστερή Κυβέρνηση την Ελλάδα, γιατί φυλάγαμε τα εξωτερικά μας σύνορα, θεωρώντας ότι αυτό δεν είναι σωστό, και έπρεπε να είναι ανοιχτή η χώρα μας στις πρωτογενείς ροές. Και τώρα έρχεται η Γερμανία να επιβάλλει αντίστοιχο έλεγχο στα δικά της σύνορα θεωρώντας ότι ο ανθρωπισμός είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των χωρών πρώτης υποδοχής. Είναι μια μεγάλη υποκρισία. Και κάτι παραπάνω, και πιο σημαντικό, οι ροές στην Ελλάδα, δεν οφείλονται στην Ελλάδα. Οφείλονται στην πολιτική χωρών, όπως η Γερμανία, η οποία λειτουργεί ως πόλος έλξης για οικονομικούς μετανάστες. Και θέλω να σας θυμίσω ότι, στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης Σολτς πρότειναν και νομοθέτησαν την απόδοση της γερμανικής υπηκοότητας ταχύτερα στους μετανάστες που πηγαίνουν στη Γερμανία και παράλληλα προσφέρουν ένα πλαίσιο κοινωνικών παροχών πολλαπλάσιο από ότι προσφέρουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Κατά συνέπεια, υποφέρει η Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής χωρών σαν της Γερμανίας που προκαλούν και προσκαλούν οικονομικούς μετανάστες να μετακινηθούν από την υποσαχάρια Αφρική και από την Ασία προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη».
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Ευγενίδη, ως προς τις επιστροφές μεταναστών από τη Γερμανία, ο κ. Μηταράκης σχολίασε πως «νομίζω πως οι όμορες χώρες της Γερμανίας – από ότι ακούμε και από τις πρώτες δηλώσεις – δεν θα δέχονται αυτοί να επιστρέψουν. Άρα θα μένουν υποχρεωτικά στη Γερμανία. Δηλαδή, εγώ δεν βλέπω πώς η Γερμανία θα εφαρμόσει αυτό το μέτρο στην πράξη, γιατί αν σταματήσει κάποιον, αυτός θα έχει δικαίωμα να καταβάλει αίτημα ασύλου. Άρα από τη στιγμή που θα υποβάλλει αυτός αίτημα ασύλου, ανεξάρτητα αν έχει ήδη άσυλο στην Ελλάδα, υπάρχει ήδη νομολογία και υπάρχουν περιπτώσεις που έχει ήδη δοθεί άσυλο σε χώρες όπως το Βέλγιο ή η Γερμανία σε ανθρώπους που είχαν ήδη άσυλο σε άλλη χώρα πρώτης υποδοχής. Κατά συνέπεια, εγώ βλέπω τεράστια προβλήματα εφαρμογής».
«Οι γερμανικές αρχές είναι απολύτως υποχρεωμένες να το εξετάσουν με αυτά τα επιχειρήματα ακριβώς που χρησιμοποίησε η Γερμανία και κάποια αριστερά κόμματα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εναντίον της Ελλάδος, όταν εμείς φυλάγαμε τα σύνορα. Μας κατηγορούσαν ότι στερούμε το δικαίωμα στους αιτούντες άσυλο να μπουν και να υποβάλλουν αίτηση. Τώρα η Γερμανία βιώνει τις επιπτώσεις ενός διεθνούς συστήματος ασύλου που πλέον δεν λειτουργεί. Δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και τη λογική, που η Συνθήκη της Γενεύης επέβαλε. Πλέον χρησιμοποιείται το σύστημα ασύλου, ως εργαλείο οικονομικής μετανάστευσης. Η πραγματικότητα είναι, ότι αν θέλουμε να δούμε πόσοι άνθρωποι στον πλανήτη ζουν σε συνθήκες πολιτικής ελευθερίας και οικονομικής ευημερίας χειρότερη από την Ευρωπαϊκή Ένωση μιλάμε για δισεκατομμύρια κόσμου. Σε ατομικό επίπεδο, δεν μπορεί κανείς να τους στερήσει αυτό το όνειρο, θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Δυστυχώς, η Ευρώπη, αντί να εφαρμόσει μία μεταναστευτική πολιτική με κανόνες, έχει πέσει θύμα των δικαιωματιστών που επιβάλλουν να δεχθούμε τους πελάτες των λαθροδιακινητών.», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.
Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Ευγενίδη, αναφορικά με τις ροές προς την Ελλάδα και τις σχετικές από τη γερμανική πολιτική επιπτώσεις, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «καταρχήν, αυτό που είναι δεδομένο, είναι ότι οι αφίξεις στη χώρα μας, παρά την περιοδικότητα ή τις μεταβολές που υπάρχουν, είναι αισθητά χαμηλότερες από τα χρόνια της κρίσης επί ΣΥΡΙΖΑ. Και δεύτερον, επίσης πιο σημαντικό, είμαστε πιο οργανωμένη πλέον ως χώρα και στη διαδικασία ασύλου και στη διαδικασία πρώτης υποδοχής, οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, και στα νησιά, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι ροές είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με αυτά που βιώσαμε πριν δέκα χρόνια. Άρα, είμαστε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Αν η πολιτική της Γερμανίας θα λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά στις πρωτογενείς ροές, υπάρχουν και τα δύο επιχειρήματα. Υπάρχει το επιχείρημα ότι θα αυξηθεί ο κόσμος που έρχεται προς τις χώρες του νότου. Υπάρχει και το επιχείρημα ότι όσο η Κεντρική Ευρώπη παύει να είναι ελκυστική, θα μειωθούν οι πρωτογενείς ροές. Δεν ξέρουμε ακόμα. Είναι ερωτήματα που και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αναλύσει. Είναι πάντως δεδομένο, ότι η απόκλιση από τη Συνθήκη του Σένγκεν δεν είναι ένα θετικό βήμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από μία κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται προσπαθούσε να επιβάλλει στις χώρες του νότου να έχουμε λιγότερο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική».
Τέλος, ερωτηθείς για την πολιτική διάσταση του ιδεολογικού αυτού ζητήματος, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι κεντροδεξιά. Σε πολλά θέματα όμως, έχουμε μία πολιτική, η οποία είναι αυστηρή. Ως προς, τα εθνικά θέματα και τα θέματα του μεταναστευτικού, νομίζω ότι η χώρα μας ασκεί μία πολύ σωστή πολιτική, η οποία δεν επιτρέπει να υπάρχουν ούτε παρερμηνείες, και ούτε λειτουργεί θετικά για τα κόμματα της δεξιάς. Θεωρώ ότι αυτό το ποσοστό των κομμάτων, όσο πλησιάζουμε στις εθνικές εκλογές του 2027, θα μαζευτεί. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση. Από εκεί και πέρα, αν υπήρξαν γεγονότα στο παρελθόν, τα οποία λειτούργησαν αρνητικά σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, τότε αυτό το έχουμε συζητήσει και νομίζω το έχουμε καλύψει ως ζήτημα και ως θέμα».
Δείτε τη συνέντευξη εδώ: