
Μηταράκης για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Οργανωμένη προσπάθεια να πληγεί ο Πρωθυπουργός
Για την υπόθεση των Τεμπών και για τις επιπτώσεις αλλά και την πολιτική στρατηγική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ μίλησε το πρωί της Δευτέρας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής ΝΔ Χίου, Νότης Μηταράκης.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Θάνου Σιαφάκα για το πώς σχολιάζει την τοποθέτηση Παπαδημητρίου και την αφαίρεση από το πόρισμα της πυρόσφαιρας, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως «Δημιουργήθηκε ένα αφήγημα συγκάλυψης, ότι υπήρχε δήθεν ένα πολύ μεγάλο παράνομο φορτίο κάποιου αγνώστου, το οποίο η Κυβέρνηση με σκοπό να συγκαλύψει την παράνομη μεταφορά φορτίου έκανε παράνομες μεταφορές στο πεδίο. Αναμένεται να ασκηθεί δίωξη τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή των Ελλήνων εις βάρος ενός πρώην υφυπουργού που συμμετείχε σύμφωνα με τις καταγγελίες σε αυτή τη μεγάλη συγκάλυψη και προκύπτει πρώτον ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει έρευνα από πολλαπλούς φορείς ώστε να λάμψει η αλήθεια. Φαίνεται ξαφνικά ότι έγινε μία πολύ οργανωμένη προσπάθεια να ασκηθεί ακραία πολιτική πίεση στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη.»
«Όταν υπάρχουν κάποια Πανεπιστήμια τα οποία έχουν συγκληθεί υποτίθεται για να αναλάβουν ένα μέρος της έρευνας, θα έπρεπε να υπάρχει μία πολύ καλύτερη τεκμηρίωση της σχέσης της Επιτροπής με αυτούς τους Φορείς. Προφανώς προβληματιζόμαστε όλοι από τον τρόπο που ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόσο εύκολα λέει ότι αποσύρει και ότι τόσο εύκολα συμπεριέλαβε παραγράφους οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν στοιχειοθετηθεί. Και από ότι διαβάζω δεν υπάρχει και σχετική τεκμηρίωση της σχέσης του Φορέα έρευνας με το Πανεπιστήμιο», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης εκτιμώντας πως κατά την Εξεταστική Επιτροπή υπό τον Δημήτρη Μαρκόπουλο είχε «γίνει μία πολύ σοβαρή δουλειά».
Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Σιαφάκα για τους δασμούς των ΗΠΑ και τις εξαιρέσεις που θα ζητηθούν για τα προϊόντα της φέτας, της ελιάς και του λαδιού από τους δασμούς σύμφωνα με το σχόλιο του Πρωθυπουργού, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως το ίδιο ισχύει και για τη μαστίχα και άλλα προϊόντα και ότι «δεν έχουν γενικά λογική οι δασμοί της Κυβέρνησης Τραμπ. Ήδη οι επιπτώσεις αυτών των δασμών στην Αμερικανική οικονομία είναι πολλαπλάσιες του όποιου οφέλους μπορούν να προσβλέπουν. Σύμφωνα με οικονομολόγους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και να ήθελαν όλες οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν την παραγωγή στις ΗΠΑ, δεν έχει αυτή τη στιγμή το εργατικό δυναμικό για αν κάνει κάτι τέτοιο. Δεν έχει τον ορίζοντα χρόνου που χρειάζεται μία δασμολογική πολιτική για να μπορέσει να μεταφέρει. Θέλει χρόνια πολλά για να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο. Αυτή η τεράστια πτώση των χρηματιστηρίων στην Αμερική επηρεάζουν τις συντάξεις των Αμερικανών πολιτών. Άρα αυτή η πολιτική πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες – και μιλάω ως οικονομικός αναλυτής και όχι ως βουλευτής – θεωρώ ότι δεν είναι διατηρήσιμη. Από ότι ξέρετε συνεδριάζει το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις», υπογραμμίζοντας πως αναμένεται να φανεί εάν «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει συντονισμένα να διαπραγματευτεί με την Αμερικανική Κυβέρνηση ένα πλαίσιο ΕΕ- ΗΠΑ».
Μάλιστα, ο κ. Μηταράκης υπενθύμισε ότι το 2014 ως υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όταν η Ελλάδα είχε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο ίδιος την Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου «το βασικό θέμα συζήτησης το 2014 ήταν ακριβώς το αντίθετο, η υπογραφή συμφωνίας, η περίφημη TTIP μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ για να άρουμε όλα τα εμπόδια και στην αγορά κεφαλαίων και στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Πριν δέκα χρόνια συζητούσαμε το ακριβώς αντίθετο, πώς θα απελευθερώσουμε πλήρως τα εμπόδια που υπάρχουν στην εμπορική σχέση ΗΠΑ – ΕΕ. Δέκα χρόνια μετά συζητάμε για δασμούς».