Μηταράκης: Το δίλλημα που έχουμε μπροστά μας είναι αν θα μείνουμε στο Ευρώ ή θα βγούμε από αυτό
“Ευρωπαίες & Ευρωπαίοι,
Η σημερινή μας συνάντηση γίνεται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για τη χώρα και τους Έλληνες. Αυτές οι εξελίξεις που βιώνουμε δεν μας άξιζαν. Δεν άξιζαν στους Έλληνες αυτές οι εικόνες. Δεν άξιζαν στη νέα γενιά που θεωρεί την Ευρώπη ως το κοινό μας σπίτι. Να βλέπει τον παππού και την γιαγιά στην ουρά για να πάρει κάποια ψίχουλα από τις συντάξεις τους, μη ξέροντας τι θα γίνει από Δευτέρα.
Αυτό το δημοψήφισμα δεν αφορά κάποια συγκεκριμένα μέτρα. Ήδη η πρόταση που αναφέρεται έχει 2 φορές τροποποιηθεί και δεν φαίνεται να ισχύει μετά από σήμερα. Αυτό το δημοψήφισμα δεν αφορά πολιτικά κόμματα και πρόσωπα. Δεν αφορά όλα αυτά που συζητάγαμε στις εκλογές του Ιανουαρίου και τους τελευταίους μήνες. Αφορά την πιο σημαντική απόφαση που αυτή η γενιά καλείται να λάβει. Και αφορά το μέλλον και την υπερηφάνεια του Έλληνα. Αποφασίζουμε αν θέλουμε να ανήκουμε στην πρώτη εθνική του πλανήτη, δηλαδή στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να βρεθούμε μόνοι σε μια δύσκολη γειτονιά του κόσμου.
Το δίλλημα που έχουμε μπροστά μας είναι αν θα μείνουμε στο Ευρώ ή θα βγούμε από αυτό.Και τα μηνύματα που έρχονται είναι σαφή. Το ΌΧΙ θα σημάνει το τέλος της συμμετοχής μας στην Ευρωζώνη. Το ΝΑΙ θα ανοίξει ξανά τον δρόμο του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Για μια καλύτερη συμφωνία. Το δημοψήφισμα είναι ανέντιμο, είναι μια πολιτική απάτη. Μια απάτη που έχει στόχο. Να αγανακτήσει ο κόσμος και να επιβάλλουν οι ιδεολόγοι της δραχμής αυτό που από την αρχή πλέον φαίνεται να στόχευαν. Κάτι που σιγά σιγά παραδέχονται και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα σας εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους θεωρώ το δημοψήφισμα ανέντιμο:
Πρώτον γιατί το δημοψήφισμα λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ & της Χρυσής Αυγής έχει ψευδές ερώτημα. Είπα ήδη ότι αυτή η συμφωνία για την οποία ψηφίζουμε έχει ήδη ξεπεραστεί.
Δεύτερον, γιατί δεν βάζεις ποτέ έναν λαό να αποφασίσει για κάτι που θα του είναι εξαιρετικά επώδυνο. Διότι έτσι προκαλείς την απάντηση που θες. Τις επώδυνες αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση. Γι αυτό εκλέγεται. Όπως είναι το ερώτημα, ο λογικός άνθρωπος φυσικά και θα αντιδράσει στην κακή συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης.
Τρίτον, γιατί αποκρύπτει το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας υπέγραψε ο ίδιος μιας πρόταση με μέτρα ύψους 8 δις Ευρώ. Λένε λοιπόν ότι είναι κακή η συμφωνία των 8,5 δις αλλά καλή των 8 δις; Και γιατί δεν φέρνουν την δική τους συμφωνία προς έγκριση από τον λαό; Η κατάργηση π.χ. του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά είναι πρόταση Τσίπρα, όχι των δανειστών! Πρόταση που ΝΔ δεν δέχθηκε ποτέ και στην πράξη το απέδειξε. Δηλαδή αν ψηφίσουμε όχι και τελικά έχω άδικο, δεν μας πάνε στη δραχμή, αλλά περάσει η πρόταση Τσίπρα, τότε χάνουμε το ΦΠΑ στα νησιά, αυτό πρότεινε στην σελίδα 3 ο Πρωθυπουργός. Το ΦΠΑ στα νησιά το παρέδωσε ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας, όλα τα άλλα είναι παραμύθια.
Τέταρτον, άλλαξαν με ΠΝΠ, η οποία δεν έχει έρθει στην Βουλή, τον εκλογικό νόμο.
Πέμπτον, άλλαξαν την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου προχτές 3 τα ξημερώματα, παρακάμπτοντας την ιεραρχία, επηρεάζοντας έτσι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 100 του Συντάγματος είναι αρμόδιο για τον έλεγχο του κύρους και των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων.
Έκτον, ήδη κορυφαίοι συνταγματολόγοι διαμαρτύρονται για την μορφή του ψηφοδελτίου.
Κυρίες & Κύριοι,
Τίθεται εύλογα το ερώτημα γιατί επέλεξε το δημοψήφισμα η Κυβέρνηση. Κυβέρνηση η οποία μέχρι χτες έλεγε ότι έχει “νωπή λαϊκή εντολή” για να διαπραγματευτεί.
Πρώτον γιατί δεν έχει το σθένος να σηκώσει το βάρος μιας επώδυνης απόφασης.
Δεύτερον, γιατί ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και θα τρομάξουν οι Ευρωπαίοι, τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να πυροβολήσει τα πόδια της. Η διαπραγμάτευση απέτυχε παταγωδώς. Λένε ότι θέλουν το Όχι του λαού για να έχουν ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Μα ακριβώς αυτό είπαν τον Ιανουάριο. Με αυτό εκλέχθηκαν. Με αυτό το ισχυρό χαρτί διαπραγματεύτηκαν και έφτασαν οι ίδιοι να προτείνουν 8 δις μέτρα λιτότητας και ύφεσης –αντί των 12 δις παροχών της Θεσσαλονίκης, δηλαδή 20 δις απάτη. Με αυτό το ισχυρό χαρτί διαπραγματεύτηκαν την κατάργηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας ή η επιβολή 23% ΦΠΑ στα τυποποιημένα τρόφιμα.
Τρίτο και κυριότερο γιατί θέλει να καταστήσει τους πολίτες υπεύθυνους για τις δικές της ευθύνες. Θέλει μέσα από την κάλπη να βγάλει την άφεση των αμαρτιών της. Δεν θα φταίει ο Τσίπρας για την αποπομπή της χώρας από το ευρώ και πιθανότατα, όπως λένε Ευρωπαίοι ηγέτες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΘΑ είναι λέει η βούληση του Ελληνικού λαού, που εξαπατήθηκε στο δημοψήφισμα.
Κυρίες & Κύριοι,
Στις πολύ κρίσιμες στιγμές η Κυβέρνηση έδειχνε να μην έχει σχέδιο. Έλεγε ότι με διάφορους εκβιασμούς προς τους εταίρους και δανειστές ότι θα μπορούσε να επιτύχει μια καλύτερη συμφωνία εντός Ευρώπης. Το αποτέλεσμα φαίνεται από τα γεγονότα. Οι εταίροι ουσιαστικά εκπαραθύρωσαν τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, κάτι που δεν προβλέπεται. Λένε μερικοί δήθεν δεν επιτρέπεται να μας διώξουν από το Ευρώ. Μα και από το Eurogroupδεν μπορούν να μας διώξουν, όμως μας έδιωξαν και δεν είπε λέξη, τσιμουδιά, ο Γιάνης.
Και ο ίδιος ο Τσίπρας παραδέχθηκε την παταγώδη αποτυχία στη διαπραγμάτευση. Μόνο μέσα σε μια ημέρα ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε τρείς φορές τον εαυτό του. Είπε στο BBCότι θα εφαρμόσουμε CapitalControlστις τράπεζες, μετά το διέψευσε και στο τέλος το έκανε.
Ήδη οι τράπεζες έκλεισαν. Και αυτό που πρέπει να ξέρουν όλοι οι Έλληνες είναι ότι με το ΟΧΙ θα παραμείνουν κλειστές. Ενδεχομένως να μείνουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μας έλεγαν φυσικά κινδυνολόγους όταν λέγαμε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες. Όπως μας έλεγαν κινδυνολόγους όταν λέγαμε δεν θα υπάρχει καλύτερη συμφωνία. Όπως μας λένε κινδυνολόγους όταν λέμε ότι με το ΟΧΙ θα πάμε στη δραχμή.
Οι τράπεζες με το ΟΧΙ δεν θα ανοίξουν την άλλη εβδομάδα. Αν κάποιος με κατηγορήσει ότι κινδυνολογώ πρέπει να πει συγκεκριμένα που θα βρουν ρευστότητα από την άλλη Τρίτη. Που θα βρουν τη ρευστότητα που δεν έχουν σήμερα σε ευρώ. Γιατί σε άχρηστη, υποτιμημένη δραχμή θα μπορούν, αλλά να λείπει το βύσσινο.
Με τα δεδομένα που δημιούργησε η κυβέρνηση μόνο μια περίπτωση υπάρχει για να ανοίξουν οι Τράπεζες την ερχόμενη Τρίτη. Να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κύπρου. Να κάνουν ένα γενναίο κούρεμα των καταθέσεων. Αυτή δυστυχώς είναι αλήθεια και εγώ προσωπικά έχω μάθει να μην την κρύβω. Θυμίζω ότι οι Κύπριοι ξεσηκώθηκαν και ψήφισαν Όχι στην πρώτη συμφωνία. Με την δεύτερη συμφωνία που ακολούθησε, πολύ χειρότερη από την πρώτη, οι Κύπριοι έχασαν περιουσίες. Μην το δούμε και στην Ελλάδα, να μαθαίνουμε από την ιστορία. Μη γίνουμε Κύπρος.
Φίλες και Φίλοι.
Η διάψευση του παραμυθιού που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι ολοκληρωτική. Ακόμα και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι που λέγανε ότι θα τους χρηματοδοτήσουν – και δεν έδωσαν – ζήτησαν από την κυβέρνηση να κάνει ότι περνά από το χέρι της για να μείνει στο Ευρώ και την Ευρώπη.
Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δείχνει να διακατέχεται από έναν πολιτικό αυτισμό. Δεν ακούει τίποτα και δεν αντιλαμβάνεται τίποτα. Μήπως τελικά διαθέτει κάποιο άλλο σχέδιο; Μέρα με την μέρα αποκαλύπτεται ότι μια παλιά ιδεολογική προτεραιότητα της αριστεράς, η αλλαγή γεωπολιτικής στρατηγικής, κατευθύνει τις εξελίξεις. Χθες μάθαμε ότι η κυβέρνηση Συριζα μιλούσε με ξένες κυβερνήσεις για τα CapitalControlsεδώ και δεκαπέντε ημέρες. Όταν δηλαδή έλεγαν στον Ελληνικό λαό ότι η συμφωνία καθαρογράφεται. Αυτές οι αποκαλύψεις δεν καταδεικνύουν μόνο τις πολιτικές ευθύνες που έχει η σημερινή κυβέρνηση για το αδιέξοδο στο οποίο μας οδήγησε. Ανοίγουν την συζήτηση και για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. Και αυτές οι ευθύνες αργά η γρήγορα θα αναζητηθούν.
Και θέλω να σας πω ένα παράδειγμα, να είμαι συγκεκριμένος. Από αύριο 1 Ιουλίου, εφόσον η χώρα δεν θα είναι σε πρόγραμμα, χάνονται για την Ελλάδα τα 10,9 δισ του ΤΧΣ καθώς και τα 3,6 δισ. τα οποία ήταν επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα. Τους χαρίζουμε λεφτά που πληρώσαμε με θυσίες.
Ποιος θα έχει την ευθύνη αν χαθούν οι πόροι από το ΕΣΠΑ και τις αγροτικές επιδοτήσεις που συνολικά ξεπερνούν τα 43 δις; Ποιος θα έχει την ευθύνη αν αποκλεισθεί η χώρα από κάθε άλλο αναπτυξιακό πακέτο της Ευρώπης, όπως το «Πακέτο Γιούνκερ», που προβλέπει 35 δις για την Ελλάδα έως το 2020; Ποιος θα έχει την ευθύνη αν διακοπούν σημαντικά εργα υποδομών (δρόμοι, γέφυρες, πλατείες και έργα αστικής ανάπλασης) που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά προγράμματα; Βασικό ερώτημα, ποιος κερδίζει από τη δραχμή; Ο άνεργος, ο μικρομεσαίος, ο εργαζόμενος, ο αγρότης; Όχι φυσικά. Αυτοί που έχουν τα λεφτά τους έξω θα κερδίσουν. Αυτοί θα γίνουν πλουσιότεροι. Και η Ελλάδα «φθηνό οικόπεδο» προς πώληση!
Φίλες & Φίλοι,
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει το 1974 ότι οι Έλληνες έχουν την φοβερή συνήθεια να καταστρέφουν μόνοι τους ότι με κόπο έχουν δημιουργήσει και κατά κανόνα λίγο πριν ολοκληρωθεί η προσπάθεια τους.
Και εκεί πάμε, στην καταστροφή. Αν πάμε δραχμή όπως υποστηρίζουν ευθέως ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε ένα ανίσχυρο νόμισμα σε συνδυασμό με ένα πολύ σκληρό μνημόνιο. Θα έχουμε και πάλι Μνημόνιο. Γιατί η χώρα θα χρειαστεί την επόμενη ημέρα σκληρό συνάλλαγμα. Και για να το εξασφαλίσει θα καταφύγει σε μια δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ. Θα έχουμε λοιπόν και Μνημόνιο, και Δραχμή. Το τι θα επακολουθήσει είναι λίγο έως πολύ γνωστό:
- Διαδοχικές υποτιμήσεις του νέου νομίσματος (μπορεί να φθάσουν ως και 50%-60%) προκειμένου να καλυφθεί το κενό ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
- Οι διαδοχικές υποτιμήσεις θα δημιουργήσουν υπερπληθωρισμό (της τάξεως του 25%-30%).
- Με την εισαγωγή του νέου νομίσματος οι ισολογισμοί των τραπεζών μετατρέπονται σε δραχμές, ενώ το χρέη τους προς τις ξένες τράπεζες (και την ΕΚΤ) παραμένουν σε ευρώ. Με λίγα λόγια η θέση τους θα γίνει εξαιρετικά δυσχερής.
- Το ίδιο θα συμβεί και για τις επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με το εξωτερικό. Θα υπάρξουν διαδοχικές πτωχεύσεις – δηλαδή ακόμα περισσότερη ανεργία – και βέβαια το πάνω χέρι θα έχουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και οι ξένοι παίκτες.
- Τα επίπεδα του πληθωρισμού θα ακολουθήσουν φυσικά και τα επιτόκια, κάνοντας ουσιαστικά την πίστωση των Ελληνικών επιχειρήσεων αδύνατη.
- Το Ελληνικό δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να είναι σε ευρώ και εννοείται ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να το εξυπηρετεί.
- Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα μηδενιστεί απότομα, αφού δεν θα είναι δυνατόν να γίνονται εισαγωγές. Ετσι, θα σταματήσουν να εισάγονται βασικά αγαθά, όπως καύσιμα, τρόφιμα, μηχανήματα κ.ά. Η επίπτωση της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης στο ΑΕΠ θα είναι μεγάλη και εκτιμάται ότι η ύφεση θα φθάσει τα επίπεδα του 15%-20% μέσα σε ένα έτος.
Όλα αυτά τα στοιχεία δεν είναι δικές μου αυθαίρετες εκτιμήσεις. Είναι μια εμπεριστατωμένη μελέτη που έχει κάνει το ΙΟΒΕ για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία και την κοινωνία η επιστροφή στη δραχμή.
Κάποιοι διακινούν νέους μύθους. Ότι δήθεν θα χαριστούν χρέη στους πολίτες. Ακριβώς το αντίθετο, θα γίνουν ακόμα πιο δυσβάσταχτα. Τα χρέη των ιδιωτών, ήδη πολλά από αυτά έχουν δοθεί από τις Τράπεζες ως εγγυήσεις για ρευστότητα, άρα θα πάνε στα ξένα fundsτελικά. Και οι πολίτες θα κινδυνεύουν πολύ περισσότερο με κατασχέσεις και θα έχουν πολύ λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα για να εξυπηρετήσουν αυτά τα δάνεια.
Όπως μύθος είναι ότι το κύριο πρόβλημα των Ελλήνων είναι το χρέος. Δεν κόβαμε δαπάνες λόγω χρέους αλλά διότι τα ετήσια έσοδα του κράτους δεν έφταναν για μισθούς, συντάξεις, δαπάνες υγείας, παιδείας & άμυνας, καθώς και άλλες λειτουργικές ανάγκες της χώρας.
Το πρόβλημα δεν είναι το χρέος! Τα τελευταία χρόνια έγινε ριζική αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους. Πρώτον γιατί μεταφέρθηκε κατά το 90% εκτός αγορών, στα χέρια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και των θεσμικών εταίρων μας. Δεύτερον γιατί η μέση διάρκειά του επεκτάθηκε στα 16,5 χρόνια και τρίτον, γιατί το μέσο επιτόκιο μειώθηκε στο 2,1%. Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης μειώθηκε κατά περίπου 60% σε σχέση με το 2010.
Για όλους αυτούς τους λόγους, τα μέτρα που ίδιος ο κ. Τσίπρας πρότεινε, δεν αφορούσαν το χρέος. Το πρόβλημα είναι ότι η οικονομία ξαναγύρισε σε πρωτογενή ελλείμματα. Ότι ξαναγυρίσαμε σε ύφεση και ότι η ανεργία αυξάνεται.
Μιλάνε για υπερηφάνεια. Όμως οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου με τους συμπατριώτες μας να κάνουν ουρές έξω από τα ΑΤΜ και τα βενζινάδικα δεν μας αξίζουν. Η Ελλάδα εμφανίζεται ως κράτος παρίας της ΕΕ. Και δεν μας αξίζει αυτή η εικόνα.
Κάποιοι τρομοκρατούν τον κόσμο ότι θα κοπούν περεταίρω οι συντάξεις. Και βλέπουμε ότι χωρίς Ευρώπη δεν μπορεί ο συνταξιούχος να πάρει πάνω από 120 Ευρώ είπαν τελικά. Για τώρα. Από βδομάδα; Περήφανα γηρατειά, στην ουρά!
Φίλες & Φίλοι,
Μετά τον πόλεμο, η Ελλάδα ήταν μια κατεστραμμένη, αγροτική, φτωχή, βαλκανική χώρα. Μέσα σε δυο γενιές οδηγηθήκαμε η παρούσα γενιά να ζήσει στο καλύτερο βιοτικό επίπεδο, στο καλύτερο επίπεδο ασφάλειας που έζησε ποτέ η χώρας μας. Υπερήφανη Ευρωπαϊκή χώρα, με υψηλό βιοτικό επίπεδο, σήμερα παρά την τεράστια κρίση 37η από 185 χώρες σε ΑΕΠ ανά κάτοικο.
Σε αυτές τις δύο γενιές πέρασαν πολλές Κυβερνήσεις, διαφορετικών αποχρώσεων. Αλλά πάντα όλοι στην πράξη συμφωνήσαμε σε μια κοινή αξία, στο δόγμα “Ανήκουμε στη Δύση”. Για αυτό το δόγμα ψηφίζουμε την Κυριακή ΝΑΙ.
Επίσης είναι κρίσιμο να πούμε στο κόσμο ότι η σχέση μας με την Ευρώπη είναι πολύ παραπάνω από την δανειακή σύμβαση. Κάθε χρόνο π.χ. λαμβάνουμε σε ΕΣΠΑ & Αγροτικές Επιχορηγήσεις, πολύ περισσότερα από όσα δίνουμε σε τόκους. Έξοδος από την Ευρώπη και χρεοκοπία θα οδηγούσε στην απώλεια των κοινοτικών πόρων. Δηλαδή στην επιδότηση που παίρνουν οι μαστιχοπαραγωγοί,μ οι αγρότες. Σημαίνει πάγωμα όλων των έργων Υποδομής του ΕΣΠΑ. Των προγραμμάτων π.χ. κοινωφελούς εργασίας, αναπληρωτών καθηγητών, στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Τέλος δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι έξοδος από την Ευρώπη, την εποχή που τόσοι άλλοι λαοί παρακαλούν να μπουν στην ομπρέλα της, θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας. Θα εξυπηρετούσε αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία.
Αυτό το δημοψήφισμα δεν πρέπει να γίνει. Και αν γίνει ο Ελληνικός λαός πρέπει να κλείσει τα αυτιά του στις σειρήνες του λαϊκισμού. Ήδη αυτές τις σειρήνες τις πληρώνει ακριβά. Δεν πρέπει να ανεχθεί άλλη κοροϊδία. Εάν φτάσει μπροστά στην κάλπη οφείλει να πει ένα μεγάλο ΝΑΙ στη συμμετοχή μας στο Ευρώ και την Ευρώπη. Όχι για εμάς, αλλά για τα παιδιά μας, για το μέλλον της Ελλάδος.”