Μηταράκης: Στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία ο πληθωρισμός δεν υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Για τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, το μεταναστευτικό, την ακρίβεια και την πολιτική επικαιρότητα μίλησε μεταξύ άλλων στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.
Όπως είπε, «στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει μία σταθερότητα και κανονικότητα. Η πρώτη τετραετία ήταν μία τετραετία κρίσεων. Καταφέραμε μέσα σε τέσσερα χρόνια να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, το μεταναστευτικό, τεχνικά θέματα. Στη δεύτερη τετραετία, τα θέματα είναι πιο δύσκολα και πιο πολύπλοκα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το αναγνωρίζουν όλοι».
Αναφερόμενος στην συνοχή της ΚΟ, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως «είμαστε μία δημοκρατική κοινοβουλευτική παράταξη. Οι βουλευτές προφανώς έχουν γνώμη και άποψη. Η συνεργασία των βουλευτών με την Κυβέρνηση είναι πάρα πολύ καλή, και τον τελευταίο καιρό έχουν επιταχυνθεί και εσωτερικές διεργασίες, ώστε να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες πολιτικής συνδιαμόρφωσης, όπως είπατε, μεταξύ υπουργών και κοινοβουλευτικών ομάδων».
Σχετικά με τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής και την ακρίβεια ο κ. Μηταράκης είπε μεταξύ άλλων πως «βλέποντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025, στις εκτιμήσεις για το 2024, φαίνεται ότι η αύξηση του μέσου μισθού στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή. Αυτό σημαίνει ότι, πλέον από το 2024, έχουμε μπει σε μία φάση σταθεροποίησης του πληθωρισμού σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που βιώσαμε στην έκρηξη της εξωγενούς κρίσης. Επίσης, βλέπουμε ότι ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία δεν υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Σίγουρα στη χώρα μας, σε κάποιες αγορές μπορεί να υπάρχουν στρεβλώσεις. Η Κυβέρνηση έχει πάρει πάρα πολλά μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα. Από εκεί και πέρα, πάντα θα έχεις μεμονωμένα προϊόντα, τα οποία μπορεί να έχουν λόγο χαμηλής παραγωγής, ειδικά στο θέμα τον τροφίμων, μια προσωρινή αύξηση, και άλλα προϊόντα που για τον ίδιο λόγο μπορεί να έχουν μία προσωρινή μείωση. Αλλά η εικόνα είναι ότι γενικότερα, η ακραία πίεση του πληθωρισμού που βιώσαμε έχει φτάσει σχεδόν στο τέλος της».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό επ’ αφορμής των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε πως «η χώρα μας δεν είναι στην κατάσταση που ήταν το 2019, όταν παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ το χάος που υπήρχε στις παλιές δομές, την αδυναμία λειτουργίας του συστήματος ασύλου, και όλα αυτά τα προβλήματα που βιώσαμε με τις πολύ σκληρές σκηνές, και στη Μόρια. Η χώρα μας πλέον έχει ένα πολύ σύγχρονο σύστημα υποδοχής, έχει νέες σύγχρονες ασφαλείς δομές, οι κλειστές ελεγχόμενες δομές που δημιουργήθηκαν. Παράλληλα, το σύστημα ασύλου λειτουργεί ψηφιακά, πολύ πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις όποιες ροές έχουμε, με έναν τρόπο τον οποίο δεν δημιουργεί πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες. Άρα, η χώρα μας είναι προετοιμασμένη και ξέρει πλέον να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό. Αλλά αυτό που είναι δεδομένο πλέον, και νομίζω ότι οι φωνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνε προς αυτή την κατεύθυνση, στην ανάγκη της ορθής περιφερειακής συνεργασίας. Δεν είναι δυνατόν, οι λαθροδιακινητές, για οικονομικό όφελος να επιλέγουν ποιος θα έρθει στην Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι εντελώς απαράδεκτο, που συμβαίνει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν η Ευρώπη πρέπει και θέλει να βοηθήσει, πρέπει να το κάνει με έναν οργανωμένο τρόπο, όπως κάναμε με την Ουκρανία, που ανοίξαμε τα σύνορα με διαδικασίες για πρόσφυγες, οι οποίοι ήρθαν για κάποια χρόνια να μείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο υπάρχει η εμπόλεμη κατάσταση στη χώρα τους. Αν η Ευρώπη λοιπόν, αποφασίσει ότι πρέπει να βοηθήσει – και πιθανόν να χρειαστεί να βοηθήσει – αυτό πρέπει να γίνει με ένα ευρωπαϊκό σχέδιο και όχι με το να επιτρέπουμε παράνομα να περνάνε τα σύνορά μας, όποιο πληρώσει ένα σημαντικό ποσό σε εμπόρους ανθρώπινου πόνου που λειτουργούν στα σύνορά μας.»