Μηταράκης: Πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα για την Κλιματική Αλλαγή – Διασύνδεση και ανανεώσιμες πηγές η λύση για τη Χίο
Στο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Χίο, υπό την συνδιοργάνωση των Κοινοφελών Ιδρυμάτων «Μαρία Τσάκος», «Γιάννης Λάτσης» και της HELMEPA συμμετείχε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Μηταράκης καλωσόρισε και χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα αυτής της διοργάνωσης. «Ενδιαφέρουσα η οπτική της Κλιματικής Αλλαγής ως ευκαιρία. Ευκαιρία να βελτιώσουμε τη δική μας ποιότητα ζωής, αλλά κυρίως, τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας, για εμάς και τις επόμενες γενιές. Όπως είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Χιώτης καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής, η λύση για το μέλλον δεν είναι σε άλλους πλανήτες αλλά εδώ, στη Γη μας. Η Κλιματική Αλλαγή, ή Κλιματική Κρίση, όπως πλέον έχει καθιερωθεί να λέγεται, είναι κάτι παραπάνω από βίωμα σήμερα σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, με την Ελλάδα, δυστυχώς, να μην αποτελεί εξαίρεση. Ο κ. Υπουργός πριν λίγο αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που περάσαμε το 2023 και όλοι πλέον συμφωνούν ότι πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα.», τόνισε ο κ. Μηταράκης.
Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα για το νησί της Χίου, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως «για τη Χίο υλοποιούμε την ενεργειακή μετάβαση με τη διασύνδεση με το κεντρικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού. Πρέπει όμως να αυξήσουμε εδώ στο νησί μας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είναι σημαντικές για την αειφόρο ανάπτυξη και τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος».
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:
«Σεβασμιότατε, Αγαπητοί συνάδελφοι, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες & Κύριοι,
Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για το νησί μας να φιλοξενούμε την πρωτοβουλία, το πιλοτικό πρόγραμμα, που διοργανώνουν τα Κοινωφελή Ιδρύματα «Μαρία Τσάκου», «Γιάννης Λάτσης» και η HELMEPA.
Ενδιαφέρουσα η οπτική της Κλιματικής Αλλαγής ως ευκαιρία. Ευκαιρία να βελτιώσουμε τη δική μας ποιότητα ζωής, αλλά κυρίως, τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας, για εμάς και τις επόμενες γενιές. Όπως είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Χιώτης καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής, η λύση για το μέλλον δεν είναι σε άλλους πλανήτες αλλά εδώ, στη Γη μας.
Η Κλιματική Αλλαγή, ή Κλιματική Κρίση, όπως πλέον έχει καθιερωθεί να λέγεται, είναι κάτι παραπάνω από βίωμα σήμερα σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, με την Ελλάδα, δυστυχώς, να μην αποτελεί εξαίρεση. Ο κ. Υπουργός πριν λίγο αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που περάσαμε το 2023 και όλοι πλέον συμφωνούν ότι πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα.
Στόχοι που τίθενται διεθνώς, αναθεωρούνται συστηματικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των κυβερνήσεων και ειδικά αυτών που έχουν τη βούληση να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, όπως είναι η ελληνική κυβέρνηση, έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο για να προλάβουν τις συνέπειες και να αντιμετωπίσουν τις ήδη σκληρές επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης.
Το ερώτημα είναι απλό. Αφού όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα και όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να το λύσουμε, γιατί δεν το λύνουμε;
Το ζήτημα είναι ότι οι λύσεις έχουν κόστος. Μεγάλο κόστος. Όμως, ακόμα μεγαλύτερο κόστος, θα έχει και τώρα, και στο μέλλον, αν επιτρέψουμε την Κλιματική Κρίση να συνεχιστεί.
Φωτιές, πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή μας, για το μέλλον μας, και την περιουσία των πολιτών.
Αλλά και για τον τρόπο διαβίωσής μας, για την παραγωγική μας ικανότητα. Ήδη βλέπουμε ότι η γεωργία και ο τουρισμός επηρεάζονται αρνητικά από την Κλιματική Κρίση.. Σε αυτό το περιβάλλον, η χώρα μας, έχει διανύσει σημαντικό δρόμο προς την περιβαλλοντική εξυγίανση, με επενδύσεις και αύξηση του ενεργειακού αποτυπώματος στην πράσινη ανάπτυξη. Πολύ σημαντικό αυτό που ανακοίνωσε σήμερα η κυρία Υφυπουργός.
Για τη Χίο υλοποιούμε την ενεργειακή μετάβαση με τη διασύνδεση με το κεντρικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού. Πρέπει όμως να αυξήσουμε εδώ στο νησί μας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είναι σημαντικές για την αειφόρο ανάπτυξη και τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος.
Το σημερινό συνέδριο θα συμβάλλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, που είναι απαραίτητη για την στήριξη της μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Καλή επιτυχία στο συνέδριο.
Σας ευχαριστώ.»