Μηταράκης: Οι προκλητικές δηλώσεις της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας καταδεικνύουν ότι ως ΝΔ είχαμε δίκιο στα λεγόμενά μας
Στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ μίλησε σήμερα το πρωί ο βουλευτής ΝΔ Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.
Σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, ο κ. Μηταράκης σχολίασε ζητήματα της επικαιρότητας, όπως τις δηλώσεις της Νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Κυπριακό καθώς και εν γένει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη σχέση Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την Συμφωνία των Πρεσπών και τις δηλώσεις της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις δηλώσεις της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «όταν ψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών και η Νέα Δημοκρατία την είχε καταψηφίσει, είχαμε πει ότι δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά και αποφασιστικά τα προβλήματα που υπήρχαν με την Σκοπιανή πλευρά. Και δυστυχώς, οι προκλητικές δηλώσεις της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας καταδεικνύουν ότι είχαμε ένα δίκιο στα λεγόμενά μας, τα οποία είχαν οδηγήσει τότε στην καταψήφιση. Προφανώς, τα Μνημόνια είναι παρελκόμενα της κύριας Συμφωνίας, αλλά αυτή τη στιγμή εδώ τίθεται θέμα σεβασμού από τη γείτονα, της κύριας Συμφωνίας».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την πρόοδο στην Συμφωνία τα τελευταία πέντε χρόνια, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «αυτά τα πέντε χρόνια, υπήρχε ένας ικανοποιητικός σεβασμός των βασικών αρχών της Συμφωνίας από όλα τα μέρη. Υπήρχε ένα θετικότερο κλίμα. Τώρα, υπάρχει μία μη αναμενόμενη μεταβολή στο ανώτατο επίπεδο, η οποία πλέον δημιουργεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας, όταν υπουργοί της Κυβέρνησης αμφισβητούν κατά πόσο είναι ολοκληρωμένη και η διαδικασία ορκωμοσίας της Νέας Προέδρου, γιατί το να πει κάποιος τον λελογισμένο όρκο, δεν είναι επιλογή στα Συνταγματικά κράτη, είναι υποχρέωση. Ο αυτοπροσδιορισμός δεν είναι ένα δικαίωμα ενός αρχηγού κράτους, παραβιάζοντας διεθνείς Συμφωνίες και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας της Βόρειας Μακεδονίας.»
«Σε ένα κράτος δικαίου οι Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό»
Για την επόμενη ημέρα και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν σχετικά, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή θα υπάρξει μία εκτεταμένη διεθνής πίεση προς την νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, για να σεβαστεί, όπως σεβαστήκαμε και εμείς ως Νέα Δημοκρατία, την οποία δεν είχαμε ψηφίσει. Αλλά όπως ορθά είχε πει ο τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι διεθνείς Συμφωνίες είναι πλέον Διεθνές Δίκαιο, και πρέπει να γίνεται σεβαστό σε ένα κράτος δικαίου, το οποίο έχει φυσική συνέχεια, όπως είναι η Ελλάδα και όπως πρέπει να είναι και η Βόρεια Μακεδονία. Δεν μπορεί να έρχεται μία νέα ηγεσία και να αμφισβητεί Διεθνείς Συμβάσεις, οι οποίες έχουν κυρωθεί από τα δύο Κοινοβούλια. Θα υπάρξει λοιπόν διεθνής πίεση, και προφανώς οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, γιατί και με τη χώρα μας προφανώς – όταν έρθει βέβαια αυτή η στιγμή, γιατί ακόμα είμαστε πολύ μακριά από την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας – αυτή η εκκρεμότητα θα δημιουργήσει μεγάλα ζητήματα και με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως «υπάρχει ένα τρίπτυχο, που έχει να κάνει με τον πολιτικό διάλογο, που συνεχίζεται με τη θετική ατζέντα, που οι διμερείς επαφές προσπαθούν να προωθήσουν, και τη συνεργασία σε θέματα οικονομίας – ιδιαίτερα σημαντική η σύσταση του Ανώτατου Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Δείχνει ότι προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στα θετικά, αναγνωρίζοντας ότι σε καίρια ζητήματα – κάποια είναι διμερή, κάποια είναι πολυμερή, για παράδειγμα η στάση της Τουρκίας στο θέμα της Χαμάς, καθιστά την Τουρκία μία παραφωνία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν είναι ένα διμερές θέμα που αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση σε αυτή τη θετική ατζέντα, και η συνέχιση του διαλόγου, προφανώς έχει οφέλη.»
«Βέβαια, επειδή βρίσκομαι και στη Λευκωσία – ήμουν προσκεκλημένος εχθές ως ομιλητής, σε μία εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού, του αδελφού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στο ΕΛΚ – η εκκρεμότητα της Ευρώπης, το γεγονός ότι η Λευκωσία παραμένει μία διχοτομημένη πόλη από την παράνομη τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου, είναι μία εκκρεμότητα που θα συνεχίζει να επηρεάζει τη σχέση Ελλάδος-Τουρκίας αλλά και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Κύπρος φέτος γιορτάζει είκοσι χρόνια συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή οικογένεια», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.
Για τα «ήσυχα νερά» στο Αιγαίο
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θετικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε να «μην υποτιμάμε καταρχήν τη σημασία των «ήσυχων νερών». Είναι σημαντικό και για την Ελλάδα και για την Τουρκία, ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και για τις δικές μας κοινωνίες και οικονομίες να διατηρήσουμε αυτά τα «ήρεμα νερά». Είναι μία επιτυχία που έχουμε αυτή τη στιγμή στην εξωτερική πολιτική. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα, τα οποία δεν φαίνεται ότι θα λυθούν στο άμεσο μέλλον, και για την κύρια διαφορά μας – γιατί η μόνη διαφορά μας είναι προφανές ότι η διμερής Συμφωνία, η οποία δεν θα εμπλέξει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Αλλά όσο υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, νομίζω έχει οφέλη και για την Ελλάδα και για την Τουρκία. Και για αυτό είναι μία συνειδητή επιλογή μας να διατηρήσουμε αυτά τα κανάλια επικοινωνίας.»
Κλείνοντας, ο κ. Μηταράκης προσκάλεσε τους δημοσιογράφους να επισκεφθούν τη Χίο, καθώς πλέον υπάρχει στο νησί και πεντάστερο ξενοδοχείο.