
Μηταράκης: Η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που αυτή τη στιγμή είναι αξιόπιστη στον τόπο
Για το θέμα των ακινήτων, τα διορθωτικά μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για το στεγαστικό, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, καθώς και για την υπόθεση των Τεμπών, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης.
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Οικονόμου για τη δημοσκόπηση της Pulse, o κ. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ανέπτυξε τα τρία συμπεράσματα που «βλέπει» ο ίδιος:
«Το πρώτο είναι ότι προφανώς η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως προς την καταλληλότητα για Πρωθυπουργός ξεχωρίζουν ως η μοναδική πολιτική δύναμη που αυτή τη στιγμή είναι αξιόπιστη στον τόπο. Το δεύτερο σημείο είναι ότι προφανώς η Νέα Δημοκρατία έχει δεχθεί μία μεγάλη δημοσκοπική πίεση στο 2025, από την τραγωδία των Τεμπών και από την ιστορίες που δημιουργήθηκαν – και πολλές από αυτές ακόμα καταρρίπτονται – και προκάλεσαν μία οργή στην κοινή γνώμη. Αυτό νομίζω το ξεπερνάμε σιγά σιγά. Και για αυτό η Νέα Δημοκρατία αρχίζει και ξεπερνά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στην εκτίμηση ψήφου, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Το τρίτο που βλέπω είναι ότι δεν υπάρχει αντίπαλος πόλος. Δεν υπάρχει το πρόσωπο. Κανένας αντίπαλος, κανένας αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης δεν έχει διψήφιο αριθμό στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός και όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης βρίσκονται στο 7-14 στις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Άρα αυτός ο κατακερματισμός δείχνει ότι δεν υπάρχει στη χώρα αυτή τη στιγμή μία αντίπαλη πολιτική πρόταση», εξήγησε ο κ. Μηταράκης.
Συγκεκριμένα, ερωτώμενος για το θέμα των ακινήτων, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τους ενοικιαστές προκειμένου να αντιμετωπίσει το περσινό ποσοστό του 8,5% πληθωρισμού στα ενοίκια, τονίζοντας παράλληλα πως η Κυβέρνηση εξετάζει και το θέμα της φορολογίας ενοικίων, καθώς δημιουργεί μία τεχνητή μείωση της προσφοράς ακινήτων στην αγορά.
Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε επίσης στις τρεις πηγές εύρεσης νέων ακινήτων, λέγοντας πως «η μία πηγή είναι οι ιδιωτικές κατοικίες που σήμερα δεν νοικιάζονται. Τι κάνουμε εκεί; Στηρίζουμε με το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω», δίνοντας παράλληλα φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες που έχουν κλειστά διαμερίσματα, ελαφρύνοντάς τους με φοροαπαλλαγές για να τα εντάξουν στην αγορά. Η φορολογία των ενοικίων είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε σε αυτό το πακέτο μείωσης φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη που σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός και το Οικονομικό Επιτελείο για τη φετινή ΔΕΘ. Είναι ένα σημείο το οποίο πολύ απότομα ο μεσαίος και ο μεγάλος συντελεστής στη φορολογία ενοικίων είναι αντικίνητρο για ιδιοκτήτες να δώσουν διαμερίσματα στην αγορά.»
«Η δεύτερη πηγή είναι ακίνητα του δημοσίου και εκεί η νομοθεσία που έρχεται για τις σχολάζουσες κληρονομιές θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Οι τράπεζες είναι επίσης μία πηγή ακινήτων, έπειτα και από τα αντικίνητρα που τους δώσαμε. Και η επίλυση του ΝΟΚ – που γνωρίζετε πόσο δύσκολο είναι – γιατί δώσαμε κίνητρα για να υπάρχουν περισσότερα τετραγωνικά. Περισσότερα τετραγωνικά ανά τετραγωνικό μέτρο γης μειώνει το κόστος της αγοράς κατοικίας. Δηλαδή, όσο περιορίζεις το δικαίωμα δόμησης προφανώς αυτό αυξάνει την αξία της γης και αυξάνει την αξία των διαμερισμάτων και μετά των ενοικίων. Άρα χρειάζεται να αυξηθεί και η προσφορά. Και με τα Τοπικά Πολεοδομικά που έχει θέσει ως προτεραιότητα το Υπουργείο Περιβάλλοντος εδώ και λίγα χρόνια, τα οποία πρέπει να τελειώσουν στο τέλος του 2026, θα δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρξει δόμηση με κανόνες, αλλά αυξημένη προφανώς σε σχέση με το παρελθόν για να πέσει το κόστος κατοικίας», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.
Αναφερόμενος στην υπόθεση των Τεμπών και τη δικογραφία που κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα, ο κ Μηταράκης ξεκαθάρισε πως «ακόμα δεν έχει διαβάσει κανείς τη δικογραφία. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να έχει για οποιονδήποτε πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών που να είναι συγκεκριμένο και ποινικό. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σε πολλά ζητήματα στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο ποινικός κώδικας είναι συγκεκριμένος. Το πού υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για ποινικά αδικήματα, είναι κάτι το οποίο πρέπει να μελετήσουμε, και εμείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά με εκπλήσσει όταν βλέπω κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλάνε για σύσταση προανακριτικής επιτροπή, ενώ κάποιοι άλλοι μιλάνε ακόμα και για απαγγελία κακουργηματικών διώξεων χωρίς να έχουν διαβάσει τη δικογραφία. Αυτό χρειάζεται αρκετές ημέρες για να μπορεί κάποιος να σχηματίσει μία εικόνα.»
«Η Βουλή από το Σύνταγμα και το άρθρο 86 έχει δύο επιλογές. Η μία είναι να ασκήσει δίωξη και η άλλη είναι να μην ασκήσει δίωξη. Στην υπόθεση Τριαντόπουλου, η Βουλή έκανε τη δουλειά της και άσκησε δίωξη. Θα μπορούσε να καθυστερήσει δύο χρόνια περίπου μία εξεταστική με χιλιάδες μάρτυρες και να πάει τελικά το ίδιο αποτέλεσμα στο Δικαστικό Συμβούλιο αντί το 2025 θα πήγαινε το 2027, γιατί η δίκη αντί να γινόταν το 2026 θα γινόταν το 2029. Το θέμα δεν είναι να κρατήσουμε και πάρα πολλά χρόνια μία υπόθεση χωρίς να φτάσει στο φυσικό δικαστή. Δηλαδή, εάν η πρόθεση της Βουλής είναι να ασκήσει δίωξη και υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις στη δικογραφία, όπως κρίναμε στην υπόθεση Τριαντόπουλου υπήρχε και αυτό το νομικό κριτήριο – νομίζω ότι συνέβαλε στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης η επιλογή της Ολομέλειας να στείλει την υπόθεση Τριαντόπουλου ταχύτερα στο Δικαστικό Συμβούλιο. Τώρα, στη συγκεκριμένη υπόθεση, η αλήθεια είναι ότι ο κ. Καραμανλής κατηγορείται για δύο αντίθετα πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ έφερε μία πρόταση προ διετίας με αφορμή το πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως που κατηγορεί τον Κώστα Καραμανλή ότι κόστισε στο δημόσιο η προσπάθειά του να ολοκληρώσει την 717, και τώρα πιθανόν να κατηγορείται ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες του Ελληνικού Σιδηρόδρομου σε τρεισήμισι χρόνια. Αυτά είναι δύο αντίθετα ζητήματα που έχουν έρθει και τα δύο στη Βουλή, απέναντι στο ίδιο πολιτικό πρόσωπο. Και αυτό είναι οξύμωρο», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.