Μηταράκης: Μεγάλος στόχος μας να συγκλίνει το πραγματικό εισόδημα του νοικοκυριού με το μέσο ευρωπαϊκό πραγματικό εισόδημα
Στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ 100.3 φιλοξενήθηκε ο Γενικός Εισηγητής του Προϋπολογισμού και βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με κεντρικό θέμα συζήτησης τον προϋπολογισμό του 2025, ενόψει της επικείμενης ψήφισής του την Κυριακή (15/12/2024).
Ερωτώμενος για τις δημοσκοπήσεις και την οικονομία, ο κ. Μηταράκης σχολίασε πως «οι δημοσκοπήσεις μας λένε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε. Όταν η ανεργία είναι στο 9%, μπορεί να το δει κανείς από δύο οπτικές γωνίες. Από τη μία, ότι είμαστε πολύ καλύτερα από το 17,5% το 2019 (είμαστε στο μισό). Από την άλλη πρέπει το 9% να πέσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι το 5%. Αν δούμε το θέμα των μισθών, η αύξηση των μισθών 2,7% που αναμένεται φέτος, και 2,4% των συντάξεων υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό του 2,1%», σημειώνοντας ότι «προφανώς πρέπει η οικονομία να συνεχίσει να κινείται στην κατεύθυνση που κινείται τώρα».
«Θα δουλεύουν περισσότεροι άνθρωποι το 2025 σε σχέση με το 2024, θα βγάζουν μεγαλύτερους μισθούς και ο πληθωρισμός θα αναλώνει μέρος της αύξησης που θα πάρουν, άρα αυτό το καθαρό στην τσέπη το 2025 θα είναι καλύτερο», τόνισε ο κ. Μηταράκης.
Μιλώντας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα την τελευταία 5ετία αυξήθηκε περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί πριν δέκα χρόνια χρεοκοπήσαμε και προσπαθούμε να καλύψουμε χαμένο έδαφος. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Λέγαμε πριν πέντε χρόνια ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο ζήτημα επενδύσεων. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν 11% του ΑΕΠ, στην Ευρώπη 21%. Φέτος γίνεται 17,5% για την Ελλάδα. Γι’ αυτό 500.000 περισσότερα άτομα δουλεύουν σήμερα σε πλήρη απασχόληση με μέσο μισθό 1450 ευρώ. Μισό εκατομμύριο περισσότεροι συμπολίτες μας βρίσκονται σε πλήρη απασχόληση σήμερα σε σχέση με το 2019.»
«Μακάρι να υπερκαλύψουμε όλους τους στόχους, και τον στόχο του κατώτατου μισθού και του μέσου μισθού. Οι στόχοι είναι για να τους ξεπερνάμε. Είχαμε ξεπεράσει την αίσθηση του πληθωρισμού εδώ και μία δεκαετία. Ζούσαμε σε μία δεκαετία μηδενικού – ας πούμε – πληθωρισμού. Ξαφνικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός μπήκε ξανά στη ζωή μας. Ήταν ένα φαινόμενο που δεν το είχαμε συνηθίσει, το είχαμε ξεσυνηθίσει. Ήταν ένα σοκ για τα νοικοκυριά. Αυτό είναι δεδομένο. Τώρα που είμαστε στο τέλος αυτού του κύκλου του πληθωρισμού, και στο τέλος αυτού του κύκλου των πολύ υψηλών επιτοκίων, υπάρχουν ακόμα αυτά τα απόνερα. Είναι δεδομένο ότι πιεστήκαμε από αυτές τις κρίσεις, όπως πιεστήκαμε και από την κρίση του κορωνοϊού. Έχουμε ζήσει αρκετές εξωγενείς κρίσεις αυτή την τελευταία πενταετία, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είμαστε στην σωστή κατεύθυνση και δεν προχωράμε εκεί που πρέπει να προχωρήσουμε. Ο μεγάλος στόχος είναι να συγκλίνει το πραγματικό εισόδημα του νοικοκυριού με το μέσο πραγματικό εισόδημα», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.