Μηταράκης: Καταφέραμε το 2024 να πιάσουμε τους στόχους του προϋπολογισμού – Το 2025 προβλέπουμε ρυθμό ανάπτυξης 2,3% σχεδόν διπλάσιο της Ευρωζώνης
Για το μεταναστευτικό και την οικονομία μίλησε μεταξύ άλλων, στην ενημερωτική εκπομπή στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.
Σχολιάζοντας το ζήτημα του μεταναστευτικού επ’ αφορμή και του τελευταίου περιστατικού σε δομή στα Σεπόλια, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «η Ευρώπη κατέληξε σε μία συμφωνία για το Νέο Σύμφωνο, αλλά αυτή η συμφωνία έχει δύο κενά. Δεν παίρνει ουσιαστικές δράσεις για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και δεν παίρνει επαρκείς δράσεις για την απέλαση όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα την περίοδο 2019-2023 που μειώσαμε τόσο πολύ τις ροές, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κριτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυτά τα δύο ακριβώς ζητήματα. Πρώτον, για τη φύλαξη των συνόρων. Θυμάστε τις δύσκολες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εναντίον της Ελλάδος. Είχαμε το σκληρό δόγμα συνόρων που εξακολουθεί να υφίσταται. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει μία ουσιαστική πολιτική απελάσεων. Να σας πω ότι η Ελλάδα κατηγορήθηκε γιατί η ελληνική νομοθεσία είναι μία σταγόνα κατά τη γνώμη του, πιο αυστηρή, από τη μέση ευρωπαϊκή στην κράτηση αυτών που πρέπει να απελαθούν. Η Ευρώπη θέλει να μας πει, ότι αν κάποιος είναι για απέλαση, δεν τον κρατάς, τον αφήνεις ελεύθερο και του λες να έρθει μόνος του οικειοθελώς στο αεροδρόμιο την επομένη να φύγει – το οποίο είναι παράλογο. Και επίσης, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει απεριόριστο αριθμό εφέσεων από έναν μετανάστη στο αίτημα απέλασης. Όταν βάλαμε ως Ελλάδα στο τέταρτο αίτημα συμβολικά παράβολο εκατό ευρώ, μας κατηγόρησε η Ευρώπη ότι δυσχεραίνουμε το δικαίωμα του μετανάστη στην τέταρτη έφεση. Άρα, η Ευρώπη έχει μία αμφίσημη πολιτική, και για αυτό βλέπουμε, δυστυχώς, σε κάποιες χώρες μία άνοδο της ακροδεξιάς, γιατί νομίζει ο Ευρωπαίος πολίτης ότι οι πιο κεντρώες δυνάμεις δεν είναι σε θέση να λύσουν το πρόβλημα».
Σε σχολιασμό του δημοσιογράφου κ. Παυλόπουλου, για την παρόμοια προσέγγιση ορισμένων να αναπτύξουν αφήγημα στο εσωτερικό της χώρας, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε πως «αντικειμενικά, δεν υπάρχει χώρος για τέτοιο αφήγημα, γιατί η Ελλάδα εφαρμόζει στην πράξη μία αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. Για αυτό πλέον, οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης δεν έχουν τίποτα να μας θυμίσουν σε αυτά που βιώσαμε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, στη Μόρια με τις ακραίες συνθήκες, τα camps των επτά, δέκα, είκοσι χιλιάδων μεταναστών. Αυτή τη στιγμή στα νησιά μας βρίσκονται ελάχιστοι. Βέβαια, η πραγματικότητα είναι ότι κατά καιρούς μπορεί να προκύψουν κάποια ζητήματα. Αυτό, στα Σεπόλια το είδα και εγώ το βίντεο – δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το περιστατικό, αλλά άκουσα τη Σοφία Βούλτεψη στον ΣΚΑΪ να το σχολιάζει, που το γνωρίζει από πολύ πιο κοντά. Δυστυχώς, κάποια στιγμή θα υπάρξουν φαινόμενα, αλλά προσπαθούμε, με τις πολιτικές που έχουμε να μην δημιουργείται γκετοποίηση των μεταναστών, γιατί η γκετοποίηση οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές».
Για την οικονομία και τους πιθανούς κινδύνους να επηρεαστεί ο προϋπολογισμός του 2025, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως «πάντα υπάρχει αβεβαιότητα σε οποιονδήποτε προϋπολογισμό, και ειδικά τώρα, όταν συνεχίζεται η κρίση στη Μέση Ανατολή, συνεχίζεται η κρίση στην Ουκρανία. Η πραγματικότητα όμως, είναι ότι καταφέραμε το 2024 να πιάσουμε τους στόχους του προϋπολογισμού, και μάλλον να πάμε και καλύτερα τελικά από ότι αρχικά περιμέναμε. Του χρόνου προβλέπουμε έναν ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, που είναι σχεδόν διπλάσιος από ότι προβλέπεται για την Ευρωζώνη. Προβλέπουμε μία αύξηση των επενδύσεων, μείωση της ανεργίας, προβλέπουμε τον δείκτη τιμών καταναλωτή να πέφτει στο 2,1%, άρα, σε ποιο φυσιολογικό πλέον επίπεδο πληθωρισμού. Οι αβεβαιότητες πάντα θα υπάρχουν και η πρόκληση πάντα είναι να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που θα έρθουν. Ευελπιστώ, ελπίζω και ευχόμαστε όλοι σε γεωπολιτικό επίπεδο να μην υπάρξουν και άλλες αρνητικές εκπλήξεις, από τις πολλές που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια. Ξεκινήσαμε από την πανδημία, μετά είχαμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετά είχαμε την κρίση στη Μέση Ανατολή. Δεν νομίζω ότι έχουμε ησυχάσει από το 2019 μέχρι σήμερα».