
Μηταράκης: Αύξηση 36% στις αφίξεις Τούρκων επισκεπτών στη Χίο – Σημαντική ενίσχυση του τουρισμού και το 2025
Τη σημαντική αύξηση στις τουριστικές αφίξεις στο νησί υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, στη μηνιαία αναφορά του για τον Ιούνιο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, καθώς και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει, μέσω πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής από τη μεγάλη πυρκαγιά της 22ας Ιουνίου.
« Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2025 σημειώθηκε συνολικά 6% αύξηση των αφίξεων στο νησί μας σε σχέση με τις αφίξεις του 2024, ενώ παράλληλα σημειώθηκε σημαντική αύξηση κατά 36% συγκριτικά με το περασμένο έτος, στις αφίξεις Τούρκων επισκεπτών. Γεγονός που υποδηλώνει την ιδιαίτερη αξία και συμβολή της εφαρμογής της Visa express που εκδίδεται πάνω από ένα χρόνο στο νησί μας », σημειώνει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ιδιαίτερα θετικά είναι τα στοιχεία και από την εφαρμογή του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού, που ενισχύει τον εγχώριο τουρισμό και την τοπική οικονομία, καθώς ήδη από την έναρξη της νέας περιόδου 2025-2026, έχουν εκδοθεί 1.111 επιταγές για εργαζόμενους και ανέργους και 50 για συνταξιούχους , με δεκάδες από αυτές να έχουν ήδη ενεργοποιηθεί σε καταλύματα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Σημαντική είναι και η συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων, με 28 καταλύματα ενταγμένα στο Μητρώο Παρόχων για το Πρόγραμμα Εργαζομένων – Ανέργων και 16 καταλύματα για το Πρόγραμμα Συνταξιούχων e-ΕΦΚΑ.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε τη σταθερή στήριξη της Κυβέρνησης, ειδικά και στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε το νησί μας «μέσα σε μία εβδομάδα η Κυβέρνηση έδειξε σταθερή και δυναμική παρουσία, με τις επισκέψεις των υπουργών Ι. Κεφαλογιάννη για τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας και Κ. Κατσαφάδου για την αποτίμηση και αποζημίωση των ζημιών». Παράλληλα, σε συνέχεια και της συνάντησης που είχε με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, παρουσία του υφυπουργού κ. Κατσαφάδου, του Γενικού Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, κ. Καμπούρη και του ΕΛΓΑ, τόνισε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στους μαστιχοπαραγωγούς για τη δρομολόγηση των αποζημιώσεων στους πληγέντες, επιβεβαιώνοντας –όπως τονίζει– «τη σταθερή στήριξη της Κυβέρνησης στους παραγωγούς και στο πολύτιμο αγαθό μας, τη μαστίχα».
Ο κ. Μηταράκης αναφέρει επίσης στη δήλωσή του τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση των ζημιών, επισημαίνοντας ότι «στόχος είναι να γίνει αποκατάσταση των ζημιών και όταν επιτραπεί να γίνει αναδάσωση. Και για αυτό θα αναλάβω μία ειδική πρωτοβουλία μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, μαζί με Χιώτες της Διασποράς που θέλουν να βοηθήσουν, ώστε το νησί μας να ξεπεράσει αυτήν την οικολογική καταστροφή».
Ακολουθεί η μηνιαία αναφορά του κ. Μηταράκη:
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Ο μήνας που πέρασε δοκίμασε το νησί μας σκληρά. Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε άφησε πίσω της ένα αποτύπωμα σοβαρής οικολογικής και αγροτικής καταστροφής. Ωστόσο, αντιμετωπίστηκε, με σχέδιο, συντονισμό και αυταπάρνηση. Η άμεση και αποτελεσματική δράση των πυροσβεστικών δυνάμεων, η αφοσίωση των εθελοντών και η συντονισμένη κινητοποίηση των αρμόδιων υπουργείων απέτρεψαν τα χειρότερα, χωρίς ανθρώπινες απώλειες. Μέσα σε μία εβδομάδα η κυβέρνηση έδειξε σταθερή και δυναμική παρουσία, με τις επισκέψεις των υπουργών Ι. Κεφαλογιάννη για το συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας και Κ. Κατσαφάδου για την αποτίμηση και αποζημίωση των ζημιών.
Για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Χίο επιχείρησαν συνολικά 444 πυροσβέστες με 21 ομάδες δασοκομάντος και 85 οχήματα. Μαζί τους επιχείρησαν οι εθελοντικές ομάδες της Χίου καθώς και 30 Εθελοντές με 4 Εθελοντικά οχήματα που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά. Ο συντονισμός τους πραγματοποιήθηκε από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση στη Χίο διατέθηκαν 4 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους. Συνέδραμαν υδροφόρες ΟΤΑ, και μηχανήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Το βήμα η αναδάσωση των καμένων περιοχών με την ενεργό συμμετοχή του κράτους αλλά και των ιδιωτών, ώστε να ξαναδώσουμε ζωή στη φύση που δοκιμάστηκε, ζήτημα για το οποίο θα αναλάβω σχετική πρωτοβουλία.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για την κρατική αρωγή και τις αποζημιώσεις, κ. Κώστα Κατσαφάδου, τον Γενικό Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, κ. Πέτρου Καμπούρη και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών στελεχών του ΕΛΓΑ, για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων μαστιχοπαραγωγών. Επιβεβαιώνοντας τη σταθερή στήριξη της Κυβέρνησης στους παραγωγούς και στο πολύτιμο αγαθό μας, τη μαστίχα.
Σημαντική και διαρκή αύξηση παρατηρήθηκε και τον Ιούνιο στον τομέα του τουρισμού στο νησί μας. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2025 σημειώθηκε συνολικά 6% αύξηση των αφίξεων στο νησί μας σε σχέση με τις αφίξεις του 2024, ενώ παράλληλα σημειώθηκε σημαντική αύξηση κατά 36% συγκριτικά με το περασμένο έτος, στις αφίξεις Τούρκων επισκεπτών. Γεγονός που υποδηλώνει την ιδιαίτερη αξία και συμβολή της εφαρμογής της Visa Express που εκδίδεται πάνω από ένα χρόνο στο νησί μας. Εντός του μήνα, πραγματοποιήσαμε τηλεδιάσκεψη και με τον Φορέα Τουρισμού Χίου, όπου συζητήσαμε για τα επόμενα βήματα που είναι αναγκαίο να ακολουθηθούν, ώστε να υπάρξει συνεχή κα συντονισμένη οργάνωση όλων των φορέων, ώστε να μην πληγεί ο τουρισμός στο νησί μας, από φαινόμενα όπως η πρόσφατη πυρκαγιά και να υπάρξει μία περαιτέρω ενίσχυση της εικόνας του νησιού μας προς τα έξω. Υπογράμμισα επίσης τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Κυβέρνηση για τον σκοπό αυτό, ενισχύοντας περαιτέρω τον εσωτερικό μας τουρισμό, μέσω της εφαρμογής του Προγράμματος του Κοινωνικού Τουρισμού.
Μάλιστα, την 1η Ιουνίου ξεκίνησε και η υλοποίηση των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού (εργαζομένων – ανέργων και συνταξιούχων e-ΕΦΚΑ) περιόδου 2025 – 2026, όπου εκδόθηκαν συνολικά 1111 επιταγές για το Πρόγραμμα Εργαζομένων – Ανέργων και 50 επιταγές για το Πρόγραμμα Συνταξιούχων e-ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) για δικαιούχους που υπάγονται στο ΚΠΑ2 Χίου και μέχρι και χθες (02/07/2025), ενεργοποιήθηκαν 84 επιταγές για το Πρόγραμμα Εργαζομένων – Ανέργων και 9 επιταγές για το Πρόγραμμα Συνταξιούχων e-ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) σε καταλύματα της ΠΕ Χίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και την 01.07.2025 στο Μητρώο Παρόχων εντάχθηκαν 28 καταλύματα για το Πρόγραμμα Εργαζομένων – Ανέργων και 16 καταλύματα για το Πρόγραμμα Συνταξιούχων e-ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) τα οποία βρίσκονται στην ΠΕ Χίου.
Τον Ιούνιο, επικεντρωθήκαμε επίσης σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα για το νησί μας, πραγματοποιώντας συναντήσεις με φορείς και εκπροσώπους δημόσιων υπηρεσιών, με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων, καθώς και τη διερεύνηση τρόπων βελτίωσης των υπηρεσιών με σημείο αναφοράς τη νησιωτικότητα. Παράλληλα, ιδιαίτερα παραγωγική υπήρξε και η σύσκεψη με το Επιμελητήριο Χίου, παρουσία με τηλεδιάσκεψη του Γενικού Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κουτουλάκη, όπου δόθηκε έμφαση στην αναβάθμιση και εξέλιξη του μέτρου Μεταφορικού Ισοδύναμου, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την εξόφληση οφειλών προς τις επιχειρήσεις.
Εξαιρετικά σημαντικά νέα είχαμε το μήνα που πέρασε και αναφορικά με την νομοθεσία περί εφοδιασμού αφορολόγητου πετρελαίου στα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη. Ένα πάγιο αίτημα των αλιέων του νησιού μας. Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της Αναφοράς που κατέθεσα στη Βουλή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έγινε γνωστό ότι επίκειται τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα των αλιέων.
Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε το «Άρωμα Χίου 2025», μια πρωτοβουλία που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στην καρδιά της Αθήνας, παρουσιάζοντας και προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο τις ομορφιές, τα τοπικά προϊόντα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του νησιού μας. Αυτή η εξωστρέφεια είναι απαραίτητη για να αναδείξουμε την Χίο ως τόπο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, ειδικά μετά τις πρόσφατες δυσκολίες.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου επίσης στα Ψαρά, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Δήμαρχο και τους τοπικούς φορείς για τις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας. Υποστηρίζουμε την επαναφορά του μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ, την ολοκλήρωση και στελέχωση του νέου Πολυδύναμου Ιατρείου, την πορεία του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αλλά και την αναβάθμιση βασικών υποδομών όπως το αρδευτικό σύστημα με τη χρήση του νέου βιολογικού καθαρισμού. Τιμώντας όπως κάθε χρόνο την ιστορική μνήμη του Ολοκαυτώματος των Ψαρών, επιβεβαιώσαμε πως αν και η πρόκληση πριν 201 χρόνια ήταν η εθνική μας ανεξαρτησία, σήμερα η μεγάλη μας μάχη είναι να κρατήσουμε ζωντανά τα νησιά μας, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στη νέα γενιά, ώστε να μείνει και να δημιουργήσει στο τόπο της. Και αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε, με όραμα, σχέδιο και έργα.