Μηταράκης: Απαξιώνουν τη Βουλή και οδηγούν σε ύφεση την οικονομία
“Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
σήμερα πολλοί Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν αυτήν την τεράστια μεταστροφή απ’ αυτά που έλεγαν προεκλογικά σ’ αυτά που πράττουν μετεκλογικά, ακολουθούν το αφήγημα, τη ρητορική ότι είναι τα τελευταία μέτρα, ότι φθάσαμε στο τέλος και ότι η Ελλάδα από εδώ και πέρα θα πάει καλά.
Ίσως έχουν δίκιο σε ένα πράγμα. Ίσως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, να έχετε δίκιο ότι αυτό είναι το τελευταίο μνημόνιο που καλείται να ψηφίσει η ελληνική Βουλή, διότι σήμερα παραδίδουμε σε διεθνή έλεγχο όλη τη δημόσια περιουσία. Κρατάμε το ΤΑΙΠΕΔ, κρατάμε αυτό για το οποίο εσείς αντιδράσατε στο παρελθόν, του οποίου το 100% των εσόδων θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο χρέος, φέρνετε στο Ταμείο και ό,τι είχε μείνει απ’ έξω και αυτό που ήταν όλο δικό μας, τώρα είναι 50% δικό μας, διότι το 50% θα πάει και αυτό στο χρέος.
Άρα, στη Βουλή δεν θα συζητήσουμε ξανά για ιδιωτικοποιήσεις, όπως και για την ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων, διότι όλα τα δάνεια, «κόκκινα» και «πράσινα», πηγαίνουν σε ξένα «funds» με έδρα όχι στην Ελλάδα, όπως λέγατε αρχικά, αλλά ούτε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ναι, ξέρω ότι ο κ. Σταθάκης θα πει ότι για τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας θα καθυστερήσουμε δεκαοκτώ μήνες. Πράγματι, τα «funds» χρειάζονται δεκαοκτώ μήνες μέχρι να οργανώσουν το γραφείο τους και να είναι έτοιμοι να πάρουν και αυτά τα δάνεια.
Επίσης, αυτή Βουλή δεν θα χρειαστεί να συζητήσει ξανά νέα δημοσιονομικά μέτρα, γιατί σήμερα δίνουμε στον Υπουργό Οικονομικών τη δυνατότητα να αποφασίζει μόνος του να κόβει μισθούς και συντάξεις όπου κρίνει και να βάζει φόρους όπου κρίνει αυτός.
Με αυτήν την έννοια, ναι, ίσως είναι το τελευταίο μνημόνιο που ψηφίζει η Βουλή, αλλά είναι και ένα τεράστιο πλήγμα στο κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα. Παραδίδουμε το δικαίωμα της χώρας να διαχειριστεί την περιουσία της, παραδίδουμε το δικαίωμα της Βουλής να νομοθετεί. Συζητάμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο στηρίζεται στη βασική φιλοσοφία της Αριστεράς: Φόροι, φόροι, φόροι παντού για να συντηρούμε και να μεγαλώνουμε το κράτος.
Θα κάνω μια ειδική αναφορά σε ένα θέμα που αφορά τα νησιά μας, τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, το οποίο είναι κατάκτηση ελληνική, είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου για την Ελλάδα, απορρέει από το Σύνταγμα, από τη ρήτρα νησιωτικότητας. Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, στην πρότασή του προς τους θεσμούς τον Ιούνιο του 2015 έδωσε αυτό που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνήθηκαν. Και έρχεστε σήμερα με το άρθρο 52 να εφαρμόσετε την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, στα περισσότερα από 1/1/2017. Αυτή τη διάταξη, όπως είχαμε πει και το καλοκαίρι, η Νέα Δημοκρατία την καταψηφίζει.
Μια, όμως, που μιλάμε για φόρους να πω κάτι; Δημιουργείτε και έναν νέο συντελεστή ΦΠΑ, στο 30% για το τηλέφωνο και στο 35%, ουσιαστικά, για την συνδρομητική τηλεόραση. Αγνοείτε, όμως, τι γίνεται στην πραγματικότητα. Αγνοείτε πλέον ότι πολλά νοικοκυριά δεν έχουν πλέον σταθερό τηλέφωνο, γιατί στηρίζονται στην κινητή τηλεφωνία. Αγνοείτε ότι η αγορά αλλάζει και μέσω videostreamingπολύς κόσμος πλέον δεν θέλει, δεν χρησιμοποιεί συνδρομητική τηλεόραση. Φορολογείτε, λοιπόν, αυτές τις αγορές που από μόνες τους αντιμετωπίζουν μεγάλα θέματα. Εν πάση περιπτώσει, όμως, θα μου πείτε πως αυτό είναι το λιγότερο.
Αυτό, όμως, που βλέπουμε τελικά είναι πως η φοροκαταιγίδα είναι δικιά σας επιλογή, όπως είπε και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια ασυνήθιστη δήλωση, ότι, δηλαδή, είναι επιλογή της Κυβέρνησης να βάλει φόρους αντί να κόψει δαπάνες.
Τον Αύγουστο λέγατε σε αυτήν την Αίθουσα ότι ψηφίζετε, γιατί αμέσως θα πάρετε «κούρεμα» του χρέους. Δυστυχώς, δεν υπάρχει πλέον «κούρεμα» του χρέους στη δικιά σας ρητορική. Τελικά, θα αποδειχθεί ότι το PSIκαι η εθελοντική επαναγορά του 2012 ήταν οι μόνες δύο ουσιαστικές μειώσεις στην ονομαστική αξία του χρέους. Πήγαμε τελικά από τα «perpetualbonds» του κ. Βαρουφάκη, στο «perpetualμνημόνιο» του κ. Τσακαλώτου, από τα ομόλογα στο διηνεκές στο μνημόνιο στο διηνεκές.
Αλλά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να μην έχουμε νέα μέτρα πρέπει κάτι θετικό να συμβεί στην ελληνική οικονομία, πρέπει να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σαν και αυτούς που κληρονομήσατε το 2014 και τους χάσατε.
Και ερωτώ: Ποιο είναι το σχέδιο αυτής της Κυβέρνησης -έχουν περάσει δεκαοκτώ μήνες- για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας; Νέες επενδύσεις δεν φέρνετε. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, την μελέτη του Μαΐου του 2014, η προηγούμενη διακυβέρνηση έφερε 37,6 δισεκατομμύρια νέες επενδύσεις στον τόπο, αυτές που σήμερα υλοποιείτε, όπως τον TAPπου φέρει την υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά, όπως τις επενδύσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια. Όμως, νέες επενδύσεις δεν έχετε φέρει, μια καινούργια δεν έχετε φέρει.
Άρα το 2017, το 2018, το 2019 από πού θα έρθει η ανάπτυξη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε μια χώρα που ακόμα δεν έχει αναπτυξιακό νόμο, σε μια χώρα που είναι φορολογικά μη ανταγωνιστική και σε μια χώρα που παραμένει φορολογικά ασταθής;
Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμα βήμα στη λάθος κατεύθυνση και θα οδηγήσει αναγκαστικά, δυστυχώς, σε νέα μέτρα. Γι’ αυτό το καταψηφίζουμε.
Σας ευχαριστώ.”