Κοινή Συνέντευξη Τύπου Χατζηδάκη, Μηταράκη, Καλογιάννη, Σκορδά
Οι δεσμεύσεις αυτές κινούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας των πολιτικών Αρχηγών που στηρίζουν την Κυβέρνηση, έχουν παρουσιαστεί περιληπτικά στις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά και έχουν συζητηθεί και συγκεκριμενοποιηθεί με τους εταίρους μας στις πρόσφατες συναντήσεις του Πρωθυπουργού και τις δικές μου με τον κ. Μπαρόζο και με τους εκπρόσωπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι υποχρεώσεις της χώρας δεν είναι μόνο οι περικοπές και τα άλλα δυσάρεστα μέτρα που κατά καιρούς λαμβάνονται αλλά και μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που αποσκοπούν στο να ξεκινήσει εκ νέου η μηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Επομένως οι δεσμεύσεις που σήμερα παρουσιάζουμε δεν αποτελούν απλώς και μόνο μια υποχρέωση. Τις αντιμετωπίζουμε κυρίως ως πρόκληση, ως εθνικό στοίχημα. Μέσα από αυτές τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να παλέψει, να κερδίσει το στοίχημα, να αντιστρέψει το κλίμα, να αλλάξει πορεία ξεπερνώντας το βαθύ τέλμα της ύφεσης, μέσα στο οποίο σήμερα βρίσκεται.
Θέλουμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και τις παθογένειες του παρελθόντος, προς όφελος των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου.
Οι πολιτικές που παρουσιάζουμε σήμερα είναι πολιτικές που ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μειώνουν τη γραφειοκρατία, ενισχύουν την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα, προωθούν τη διαφάνεια και τον εξορθολογισμό στη λειτουργία των δημόσιων Οργανισμών, προστατεύουν τον καταναλωτή και αποσκοπούν στο να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της βαθιάς ύφεσης και να περάσουμε σταδιακά σε ένα δρόμο ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης, αυτός είναι ο στόχος προσωπικά και του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Σημειώνω εκ νέου ότι δεν σας παρουσιάζουμε σήμερα όλες τις προτεραιότητες της πολιτικής του Υπουργείου. Σας παρουσιάζουμε τις πολιτικές εκείνες, οι οποίες έχουν σχέση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, τις διαρθρωτικές αλλαγές δηλαδή που έχουμε συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μέσα στον Αύγουστο, θα σας παρουσιάσουμε και μια σειρά άλλων πολιτικών προτεραιοτήτων που σχετίζονται με το έργο της Κυβέρνησης σε εθνικό επίπεδο.
Σκοπός μας είναι να υλοποιήσουμε όλες αυτές τις πολιτικές όσο κι αν ακούγεται δύσκολο. Το έχω σημειώσει και στην πρώτη μου τοποθέτηση ως Υπουργός, το κλειδί είναι η Ελλάδα να εκπλήξει ευχάριστα, να κερδίσει τη μάχη της εμπιστοσύνης. Και αν κερδίσουμε τη μάχη της εμπιστοσύνης δείχνοντας ότι είμαστε αποφασισμένοι, ότι έχουμε σχέδιο και ότι είμαστε έτοιμοι να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος, από εκεί και πέρα τα πράγματα θα προχωρήσουν και για τη χώρα και για τους Έλληνες, ιδιαίτερα για τους περισσότερο αδύναμους κοινωνικά.
Η χώρα πρέπει να περάσει από την άμυνα στην επίθεση. Να μην περιμένουμε απλά και μόνο παθητικά άνωθεν αποφάσεις για να γίνει διαχειρίσιμο το πρόβλημά μας. Να το βάλουμε εθνικό πείσμα, ότι δεν είναι καλύτεροι από εμάς οι Ιρλανδοί ή οι Πορτογάλοι, που τα έχουν καταφέρει σχετικά καλύτερα, αλλά ότι μπορούμε κι εμείς. Είναι εθνική πρόκληση η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης.
Είναι η μάχη της γενιάς μας, αυτό που συμβαίνει! Και η μάχη αυτή πρέπει να κερδηθεί. Δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε.
Πρόσφατα είχαμε μια πρώτη καλή είδηση. Μετά από τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κατορθώσαμε να ξεμπλοκάρουμε κάποια προγράμματα που εκκρεμούσαν, πράγμα, το οποίο θα ενισχύσει ως ένα βαθμό τη ρευστότητα της οικονομίας. Δεν λύνει το πρόβλημα. Αλλά είναι μια εξέλιξη προς θετική κατεύθυνση.
Σκοπός μας είναι να έχουμε κι άλλες τέτοιες θετικές ειδήσεις που θα δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί, να προχωρήσουμε ενωμένοι, να προχωρήσουμε με σχέδιο, να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για να δείξουμε ότι δεν μένουμε στα λόγια αλλά ότι είμαστε Κυβέρνηση των έργων. Από το έργο μας θα κριθούμε.
Γι’ αυτό και σήμερα -όπως θα δείτε πιστεύω στη συνέχεια- στεκόμαστε σε δέκα πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες, με αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα, με τα οποία δεσμευόμαστε. Σας το σημείωσα και στην πρώτη επαφή που είχαμε την ημέρα που αναλάβαμε, ότι δεν θέλουμε να μείνουμε σε εκθέσεις ιδεών, θέλουμε να μας κρίνετε με βάση συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Περνάω λοιπόν στην παρουσίαση των δέκα προτεραιοτήτων, των δέκα εθνικών δεσμεύσεων της χώρας για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η πρώτη προτεραιότητα είναι τα μεγάλα οδικά έργα, η επανέναρξη των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων. Με την εξαίρεση του αυτοκινητόδρομου Μορέας, οι υπόλοιποι τέσσερις δηλαδή ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, η Ολυμπία Οδός και η Ιονία Οδός, αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Πρόκειται για πολύ σημαντικά έργα τα οποία θα δημιουργήσουν 30.000 θέσεις εργασίας άμεσα κατά την κατασκευή τους και περίπου 50 με 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας έμμεσα, στις περιοχές όπου θα κατασκευαστούν. Αποτελούν επομένως βασικά έργα για την ανάπτυξη.
Δυστυχώς, το ξέρετε, δεν σας αποκαλύπτω κανένα μυστικό οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ δυσμενέστερες στην αγορά και στο τραπεζικό σύστημα σε σχέση με την περίοδο που υπογράφτηκαν αυτά τα έργα. Επειδή άλλωστε άλλαξαν αυτές οι συνθήκες, γι’ αυτό τον λόγο έχει αποφασιστεί -όχι από εμένα, αλλά από Υπουργούς που προηγήθηκαν εμού- να γίνει μια επαναδιαπραγμάτευση προκειμένου τα έργα να παραμείνουν ζωντανά, να μην καταρρεύσουν τα έργα.
Είναι μια ανοιχτή πληγή αυτό το πρόβλημα, αλλά η πληγή αυτή πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό, διότι είναι απαίτηση όχι μόνο του κατασκευαστικού κλάδου, είναι απαίτηση της ελληνικής Περιφέρειας, το ζητά στην πραγματικότητα η ίδια η αγορά και η οικονομία.
Το θέμα, δεν έχω καμία αυταπάτη, είναι ακανθώδες. Αλλά δεν πρόκειται να πω «απελθέτω από εμού το ποτήριον τούτο». Δεν δικαιούμαστε να έχουμε τέτοιου είδους αντιλήψεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, όσες τεχνικές, οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες κι αν έχει. Η διαπραγμάτευση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, γίνεται υπό πίεση χρόνου λόγω των προβλημάτων ρευστότητας, αλλά και των ρητρών που ενδέχεται να καταπέσουν.
Ο Πρωθυπουργός όρισε ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο εξ αιτίας της δυσκολίας του προβλήματος, ως διαπραγματευτή εκ μέρους του δημοσίου έναν άνθρωπο υψηλού κύρους τον κ. Ευθύμιο Βιδάλη, ο οποίος έχει περάσει από σημαντικές θέσεις ευθύνης, ξέρει την οικονομία, ξέρει την αγορά και προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του.
Ξεκαθαρίζω, η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, αλλά φυσικά η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί, υπό δύσκολες συνθήκες, για να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον. Αυτό θέλω να είναι ξεκάθαρο προς όλες τις πλευρές.
Ποιος είναι ο προγραμματισμός μας. Θα επιδιώξουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους για να έχουμε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου – ελπίζουμε – την επίτευξη μιας συμφωνίας – πλαίσιο. Θα το δείξει όμως και η ίδια η διαπραγμάτευση. Αλλά δεν μπορεί να καθυστερήσει εκ των πραγμάτων η διαπραγμάτευση για τους λόγους που εξήγησα.
Δεύτερον. Επειδή είναι αναγκαία η έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν γίνεται να υπάρχει συμφωνία, αν δεν υπάρξει πράσινο φως από τέσσερις Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήδη έχουμε ζητήσει την συμμετοχή εκπροσώπου ή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άτυπα στις διαπραγματεύσεις οι οποίες θα εξελιχθούν, έτσι ώστε να συντομευθεί ο χρόνος των διαπραγματεύσεων και ν’ αποφύγουμε προβλήματα εκ των υστέρων.
Τρίτον, αν όλα πάνε καλά, επιδίωξή μας είναι να φέρουμε μέχρι το τέλος του χρόνου περίπου, τις συμβάσεις προς έγκριση στη Βουλή. Θέλουμε η Βουλή η οποία ενέκρινε τις πρώτες συμβάσεις, να εγκρίνει και τις συμβάσεις αυτές, με διαφάνεια, με δημόσιο διάλογο.
Αυτά ως προς την πρώτη προτεραιότητα. Έρχομαι σε μια δεύτερη εξίσου σημαντική προτεραιότητα που είναι η επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ.
Η πρόοδος του ΕΣΠΑ δεν σας αποκαλύπτω κάποιο μυστικό, είναι μείζον θέμα διότι σχετίζεται με την ρευστότητα της οικονομίας. Αλλά δυστυχώς επηρεάζεται και από την ρευστότητα της οικονομίας. Το προηγούμενο θέμα είναι ένα κλασικό παράδειγμα. Στους αυτοκινητοδρόμους για να το πω χονδρικά η δομή είναι 1/3 ΕΣΠΑ, 1/3 διόδια, 1/3 τράπεζες και παραχωρησιούχοι. Το ΕΣΠΑ είναι το μόνο που υπάρχει πλήρως. Στα υπόλοιπα δύο σκέλη είναι που υπάρχουν προβλήματα.
Αλλά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τους αυτοκινητόδρομους δεν είναι δυνατόν να εκταμιευθούν, λόγω των προβλημάτων της ρευστότητας και της αγοράς. Σας το λέω σαν ένα παράδειγμα πώς το ίδιο το ΕΣΠΑ επηρεάζεται αρνητικά από το πρόβλημα της ρευστότητας.
Στόχος μας φυσικά είναι να επιταχύνουμε τους ρυθμούς απορρόφησης, αλλά πρέπει να σημειώσω, ότι από την αρχή έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε ένα ειδικότερο πρόβλημα που είναι ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων για έργα ημιτελή της περιόδου 2000-2006.
Διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι’ αυτό, φαντάζομαι ότι αρκετοί από σας, όσοι ασχολείστε ειδικότερα με τα θέματα του ΕΣΠΑ ξέρετε το θέμα, δεν είναι κάτι καινούργιο, προσπαθούμε όμως συνεχώς και κάθε μέρα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό και να ελαχιστοποιήσουμε το πρόβλημα απώλειας κονδυλίων, επαναλαμβάνω για έργα της περιόδου ημιτελή 2000-2006.
Πρόσφατα συζητήσαμε και αυτό το θέμα και τα υπόλοιπα θέματα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο τον κ. Γιοχάνες Χαν, τον αρμόδιο για τη περιφερειακή πολιτική στη σχετική μας συνάντηση.
Επίσης διαμορφώσαμε σε συνεργασία με την Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα ένα βασικό σχέδιο για την απλοποίηση των πολύπλοκων διαδικασιών διαχείρισης του ΕΣΠΑ και των Διαρθρωτικών Ταμείων.
Ποια είναι τα βήματα: Πρώτα σε σχέση με την απλοποίηση των διαδικασιών. Στόχος είναι να καταργήσουμε όσες διαδικασίες δεν χρειάζονται και να μειώσουμε τις απαιτούμενες υπογραφές και τα κριτήρια για την ένταξη ενός έργου στο ΕΣΠΑ, μέχρι το τέλος της χρονιάς. Έχουμε δεσμευθεί γι’ αυτό και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενώπιόν σας.
Πρέπει να πω ότι είναι και προσωπική ευαισθησία του Πρωθυπουργού η μείωση των υπογραφών και της γραφειοκρατίας στο ΕΣΠΑ. Δεν μπορεί η ανάπτυξη της οικονομίας να είναι όμηρος γραφειοκρατών και περιττών υπογραφών.
Εφαρμόζουμε την προσφάτως ψηφισθείσα νομοθεσία για την διευκόλυνση των απαλλοτριώσεων. Έγιναν σημαντικά βήματα μ’ αυτή τη νομοθεσία και υιοθετούμε πρόσθετα μέτρα για την ταχύτερη προώθησή τους και τον εξορθολογισμό του τιμήματος σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. Δεν είμαστε εμείς το μόνο αρμόδιο Υπουργείο για τις απαλλοτριώσεις, το καταλαβαίνετε.
Εξορθολογίζουμε το σύστημα χρηματοδότησης έως το τέλος του 2012 και της διαχείρισης των έργων μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2013. Αυτά ως προς την επιτάχυνση.
Έχουμε έπειτα το κεφάλαιο της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ σχεδιάστηκε το 2005-2006. Σήμερα έχουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση στην αγορά και στην οικονομία.
Δίνουμε έμφαση επομένως σε μέτρα προώθησης της επιχειρηματικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας. Οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ είναι σε εξέλιξη μεταξύ των Υπηρεσιών του Υπουργείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιδίωξή μας, δεν εξαρτάται μόνο από μας, επιδίωξή μας είναι να έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Τρίτον, δίνουμε έμφαση στα 181 έργα υψηλής προτεραιότητας. Πάνω από 100 ευτυχώς πάνε καλά. Κάποια απ’ αυτά είναι προβληματικά, η νέα κυβερνητική διάρθρωση που έγινε από τον Πρωθυπουργό και η υπαγωγή στο ίδιο Υπουργείο περισσότερων Γενικών Γραμματειών που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα διευκολύνει στην επιτάχυνση των προγραμμάτων αυτών, γιατί δεν θα υπάρχουν οι παραδοσιακές διαφωνίες μεταξύ επιμέρους Υπηρεσιών.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μια άλλη πολύ δύσκολη, αν όχι η δυσκολότερη διαπραγμάτευση για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, για το επόμενο ΕΣΠΑ. Αυτές ήταν οι βασικές παρατηρήσεις ως προς το ΕΣΠΑ.
Περνάω στον τρίτο άξονα. Ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO, δηλαδή της εταιρείας συντήρησης του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ.
Βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε την εξυγίανση του ΟΣΕ και στην εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου αποκρατικοποίησης όπως έχει αναλύσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, με έγνοια για τους φορολογούμενους, αλλά και με φροντίδα για τους εργαζόμενους.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ξεπεράσουμε τα όποια νομικά εμπόδια υπάρχουν στο ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων για τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος είναι να καταστεί αυτό εφικτό στους αμέσως επόμενους μήνες και πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε στους επόμενους μήνες να έχουμε αντιμετωπίσει το θέμα των κρατικών ενισχύσεων και να υπάρχει συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς αυτό.
Δεύτερον. Ν’ αντιμετωπιστεί το ζήτημα της συντήρησης του τροχαίου υλικού. Το τροχαίο σιδηροδρομικό υλικό του ΟΣΕ απαξιώνεται λόγω κακής, αναποτελεσματικής και ακριβής συντήρησης.
Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO.
Για να γίνει αυτό πρώτον, διαπραγματευόμαστε – όπως είπαμε- με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα νομικά ζητήματα ως προς τις κρατικές ενισχύσεις. Όλο αυτό προχωρεί σε συνδυασμό με το πλάνο οργανωτικής αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, το πλάνο που ξέρετε και τελικός στόχος είναι μ’ αυτές τις κινήσεις η διευκόλυνση της αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Δεύτερον. Προχωρούμε παράλληλα στην ιδιωτικοποίηση της ROSCOδηλαδή της εταιρείας για το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ και την συντήρηση του τροχαίου υλικού.
Η σύσταση της εταιρείας αυτής προβλέπεται ήδη από το πλάνο αναδιοργάνωσης του ΟΣΕ. Θα επιδιώξουμε το βέλτιστο μέγεθος και μια λειτουργική δομή της ROSCOεξετάζοντας πιθανές συνέργειες, προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση κατά τα πρότυπα άλλων χωρών.
Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε μια άγονη προσπάθεια, ούτε να προχωρήσουμε στα χαρτιά. Στόχος μας είναι πράγματι το θέμα του ΟΣΕ να αντιμετωπιστεί. Και επιτρέψτε μου να πω ότι, ακριβώς επειδή ήμουν ο Υπουργός που ξεκίνησε το πλάνο αναδιοργάνωσης του ΟΣΕ θα ήθελα να ταυτιστώ με μια ουσιαστική πρόοδο στο ζήτημα του ΟΣΕ, έχοντας επαναλαμβάνω στο μυαλό μας και τους εργαζόμενους αλλά και το συμφέρον των φορολογουμένων.
Πέραν αυτών, όσον αφορά τον ΟΣΕ, μεταφέρουμε την περιουσία της ΓΑΙΑ ΟΣΕ στο δημόσιο, που για όσους δεν το ξέρουν, δεν είναι κάτι καινούριο, το δημόσιο ανέλαβε το χρέος του ΟΣΕ και σε αντάλλαγμα η ΓΑΙΑ ΟΣΕ πρέπει να μεταφέρει την περιουσία του ΟΣΕ, εξαιρέσει κάποιων θεμάτων, στο δημόσιο προς αξιοποίηση.
Προχωρούμε τον εκσυγχρονισμό του δικτύου για να τελειώσει επιτέλους μετά από πολλές καθυστερήσεις το δίκτυο Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη, να υπάρχει τουλάχιστον μια βασική γραμμή, ώστε ο βασικός άξονας να είναι σύγχρονος.
Κι επίσης βασική μας προτεραιότητα είναι να υπάρχει πρόσβαση με σύγχρονα δίκτυα στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, διότι τα λιμάνια δίνουν δύναμη στο σιδηρόδρομο και ο σιδηρόδρομος δίνει δύναμη στα λιμάνια και στις επενδύσεις στα λιμάνια. Επομένως δίνουμε έμφαση στα δίκτυα που συνδέουν τον σιδηρόδρομο με τα λιμάνια και θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές υποδομές.
Τέταρτη προτεραιότητα, προσέλκυση επενδύσεων και νέος νόμος σχετικά με αυτό. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Δε γίνεται αλλιώς να έχουμε νέες θέσεις εργασίας, ας το ξεκαθαρίσουμε, το δημόσιο δεν έχει χρήματα εκ των πραγμάτων, το βλέπετε, για να χρηματοδοτήσει κάτι τέτοιο.
Άρα πρέπει να προσελκύσουμε ιδιώτες, πρέπει να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις, γι΄ αυτό πρέπει να γίνουμε χώρα φιλική την επιχειρηματικότητα, γιατί μόνο έτσι υπηρετείται το συμφέρον των εργαζομένων και ακόμα περισσότερο των ανέργων.
Η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας είναι στις σημερινές συνθήκες ας το αντιληφθούμε κοινωνική πολιτική, δε γίνεται διαφορετικά, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας με ευχές και με προσευχές. Μακάρι να γινόταν, αλλά δε γίνεται. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών απέναντί μας, είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για νέες θέσεις εργασίας και για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας.
Σε σχέση με τον στόχο των επενδύσεων, αναπτύσσουμε τέσσερις βασικές δράσεις:
– Φέρνουμε προς ψήφιση νέο νόμο, που προβλέπει κεντρικό σύστημα αδειοδότησης και ένα μοναδικό σημείο ελέγχου. Ενεργοποιούμε σε όλα τα στάδια το onestopshopτου InvestinGreeceώστε να μη χρειάζεται η εμπλοκή άλλου φορέα για την ολοκλήρωση μιας επένδυσης και να παρακάμπτεται η γραφειοκρατία.
– Παρακολουθούμε όλες τις επενδύσεις και το βαθμό ωρίμανσής τους με ηλεκτρονικό τρόπο, με ειδική σηματοδότηση των καθυστερήσεων, για την οποία θα λογοδοτούν οι αρμόδιοι, ώστε με αυτόν τον τρόπο να ενισχυθεί παράλληλα και η διαφάνεια. Όταν λέμε διευκόλυνση των επενδύσεων, εννοούμε διευκόλυνση των επενδύσεων.
– Επιπλέον, προχωρούμε σε στοχευμένες διορθώσεις στον ισχύοντα επενδυτικό νόμο. Έχει πολλά καλά στοιχεία, αλλά σε σχέση με την περίοδο που ψηφίστηκε τα πράγματα έχουν αλλάξει, έχει βαθύνει η ύφεση, δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο τα φορολογικά κίνητρα. Άρα θέλουμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους σε βελτιώσεις που θα συμβάλλουν στην καλύτερη εφαρμογή του, λαμβάνοντας υπόψιν τις επιπτώσεις της ύφεσης στην αγορά.
– Χρησιμοποιούμε το πολύ διαδεδομένο στη διεθνή πρακτική εργαλείο των εταιρειών ειδικού σκοπού, τα SPVs, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ευελιξία, αξιοπιστία και ταχύτητα σε σχέση με την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου ξεκινώντας από το παραλιακό μέτωπο Φαλήρου-Σουνίου, με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού.
Εθνική στρατηγική εξαγωγών είναι ο πέμπτος άξονας. Ιδιαίτερα κρίσιμο για τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας είναι το συγκεκριμένο ζήτημα των εξαγωγών και της εξωστρέφειας. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο είναι από τις βασικές αιτίες που η χώρα βυθίστηκε στην κρίση και η αύξηση των εξαγωγών αποτελεί αναγκαία συνθήκη προκειμένου να πάρει μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Στην κατεύθυνση αυτή αναπτύσσουμε μια εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές, η οποία στηρίζεται σε τρεις άξονες:
1) Διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης δηλαδή του αριθμού των προϊόντων και των εταιρειών που εξάγουν.
2) Προώθηση των εξαγωγών σε νέες αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα στην Ασία.
3) Απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση του διοικητικού βάρους. Πρέπει να κάνουμε ευκολότερη τη ζωή των Ελλήνων εξαγωγέων, αντί να τους δημιουργούμε πρόσθετα προβλήματα, σε κάτι που δεν είναι αναγκαίο μόνο γι΄ αυτούς αλλά και για τη χώρα.
Ο προγραμματισμός μας έχει ως εξής: Πρώτον, ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι συγχωνεύεται η ΔΕΘ, η HELEXPOκαι ο ΟΠΕ, συγχωνεύονται αυτοί οι τρεις οργανισμοί για να υπάρχουν συνέργειες και ένα απλούστερο διοικητικό περιβάλλον. Καλύτερο αποτέλεσμα για την εικόνα της χώρας, την εξωστρέφεια, τις εξαγωγές.
Δεύτερον, μειώνουμε το διοικητικό βάρος για την ολοκλήρωση του προγράμματος SingleWindow, δηλαδή με ένα onestopshopγια τις εξαγωγές. Το πρόγραμμα αυτό θα περικόψει δραστικά τις χρονοβόρες διαδικασίες και το διοικητικό κόστος στην εξαγωγική διαδικασία. Αυτό θα γίνει κυρίως μέσω της απλοποίησης των προτελωνειακών ελέγχων, ηλεκτρονικά τελωνεία θέλουμε να κάνουμε, αλλά και των τελωνειακών διαδικασιών σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σημαντική είναι και η υλοποίηση ενός νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.
Τρίτον, συνεχίζουμε τη συνεργασία με την ομάδα των Ολλανδών ειδικών της taskforceγια την καλύτερη προώθηση προϊόντων ειδικά στις αναδυόμενες αγορές, λαμβάνοντας υπόψη καλές πρακτικές από άλλες χώρες και η Ολλανδία είναι ένα κράτος που έχει πρωτοπορήσει στις εξαγωγές.
Τέταρτο, διαμορφώνουμε τη νέα εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές, με συγκεκριμένο οδικό χάρτη μέτρων και δράσεων, μέχρι τον Οκτώβριο του 2012. Είναι μια δουλειά που έχει ξεκινήσει από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, συνεχίζουμε πάνω στα ίδια βήματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανατρέψουμε κάτι το οποίο είχε ξεκινήσει σωστά.
Πέμπτο, επιχειρηματικό περιβάλλον και απλούστευση των αδειοδοτήσεων. Επικεντρωνόμαστε άμεσα σε κινήσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, μειώνουν το διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων, εξοικονομούν χρόνο και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα.
Συνεπώς και έχοντας υπόψιν ότι έχουν περάσει δυο-τρεις νόμοι που αφορούν την απλούστευση των αδειοδοτήσεων και άρα πρέπει να περάσουμε πια από τη σφαίρα της θεωρίας στη σφαίρα της πράξης, να προχωρήσουμε δηλαδή με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις, σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις αδειοδότησης για τεχνικούς χειρισμού βιομηχανικών εγκαταστάσεων, υδραυλικούς, τεχνικούς, τεχνικούς καύσης υγρών και αερίων καυσίμων και τεχνικούς χειρισμού μηχανημάτων στις κατασκευές, έχουμε καταρτίσει τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα τα σχέδιά τους από κοινού με τον Υπουργό Παιδείας, όπως απαιτείται κι έχουν προωθηθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την τελική τους έγκριση.
Υπολογίζουμε, δεν είναι θέμα δικό μας, είναι του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά υπολογίζουμε ότι θα έχουν εκδοθεί τις επόμενες 45 μέρες για να τελειώσει κι αυτή η εκκρεμότητα. Το Προεδρικό Διάταγμα που αναφέρεται στους ψυκτικούς, προωθείται κι αυτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Γίνομαι συγκεκριμένος και αναφέρομαι σε συγκεκριμένα παραδείγματα, αλλά δε με ενδιαφέρει η αερολογία, θέλω να έχετε μπροστά σας όλη την εικόνα, με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Σχετικά με τους ηλεκτρολόγους, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχει προχωρήσει κι αυτό πιστεύουμε.
Από κει και πέρα, ολοκληρώνουμε την αυτοαπογραφή των επιχειρήσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, στο ΓΕΜΗ, η οποία ξεκίνησε προ μηνός και θα διαρκέσει ως το τέλος του 2012. Πρόκειται για μια σημαντική διαδικασία, γιατί θα έχει ως συνέπεια τη δυνατότητα στο εξής για μεταβολές εξ αποστάσεως, που διευκολύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις στην καθημερινότητά τους.
Έβδομος άξονας: ομαλή λειτουργία της αγοράς και ανταγωνισμός. Έχουμε δεσμευθεί να προχωρήσουμε σε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να εξαλείψουμε όλα τα εμπόδια εισόδου στην ελληνική αγορά, αξιοποιώντας χωρίς καθυστερήσεις τις σχετικές εισηγήσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Σχετικά με αυτό, εστιάζουμε τις προσπάθειές μας σε δυο πολιτικές κατευθύνσεις: Η πρώτη, κατάργηση ρυθμίσεων που δημιουργούν εμπόδια. Η δεύτερη, ελαχιστοποίηση του διοικητικού βάρους των ελληνικών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Και τα δύο οδηγούν σε ομαλότερη λειτουργία της αγοράς και μπορεί να συντελέσουν στην αποκλιμάκωση των τιμών που ενδιαφέρει τελικά και τον καταναλωτή. Σχετικά με την πρώτη κατεύθυνση, δηλαδή την κατάργηση των ρυθμίσεων που δημιουργούν εμπόδια, βρισκόμαστε στη διαδικασία απλοποίησης του αγορανομικού κώδικα μέσω της κατάργησης περιορισμών που έχουν επιπτώσεις στην τιμολόγηση, τις εξαγωγές, την πώληση και την προώθηση προϊόντων.
Σχετικά με τη δεύτερη κατεύθυνση, δηλαδή την ελαχιστοποίηση του διοικητικού βάρους το οποίο συνδέεται στενά και με ρυθμιστικά εμπόδια, δρομολογούμε την εφαρμογή ενός προγράμματος του ΟΟΣΑ, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που είναι γνωστό ως εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση του ανταγωνισμού, το οποίο θα εφαρμοστεί στους ακόλουθους τέσσερις τομείς: Οικοδομικά υλικά, λιανεμπόριο, βιομηχανική παραγωγή και τουρισμός.
Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ θα συνεργαστούν στενά με την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και το Υπουργείο Ανάπτυξης, για να εντοπίσουν τους μη αναγκαίους περιορισμούς στις σχετικές οικονομικές δραστηριότητες και να προτείνουν εναλλακτικές λιγότερο επιβαρυντικές επιλογές.
Κάθε σχετικό νομικό ζήτημα θα διευθετηθεί πιστεύουμε εντός του Αυγούστου, κάνει και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μια παρόμοια σύμβαση και θα συνεργαστούμε με τον κ. Μανιτάκη έτσι ώστε μέσα στον Αύγουστο να έχει αντιμετωπιστεί το θέμα να έχει υπογραφεί η σύμβαση και να προχωρήσουμε. Να προχωρήσουμε, δεν μπορούμε να το συζητάμε άλλο.
Όγδοο, δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες. Η μεταρρύθμιση για τις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες αποτελεί προτεραιότητα και για λόγους διαφάνειας και για λόγους εξοικονόμησης πόρων. Έχουμε, αν δεν το ξέρετε σας το λέω, 3200 διαφορετικές Αναθέτουσες Αρχές στο Ελληνικό Δημόσιο. 3200 διαφορετικές Αναθέτουσες Αρχές.
Εκτελούμε τον προγραμματισμό για το κανονιστικό πλαίσιο στον τομέα των αγαθών και των υπηρεσιών και επίσης επεξεργαζόμαστε νέο πλαίσιο, νέο Προεδρικό Διάταγμα για τα δημόσια έργα.
Το καθεστώς των δημοσίων συμβάσεων θα τεθεί σε εφαρμογή ως το τέλος Μαρτίου του 2013. Είναι πολύπλοκο θέμα και γι’ αυτό βάζουμε το χρονοδιάγραμμα εκεί. Σχετικά πάντως με τη σημερινή άναρχη κατάσταση σημειώνεται πως βάσει των στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, το 40% των διαγωνισμών καταπίπτουν λόγω ενστάσεων στις προδιαγραφές. Αυτό σχετίζεται με τον αριθμό των 3.200 αναθετουσών Αρχών και στόχος μας είναι να μειωθούν κατά 80%. Δηλαδή να μείνει το 20% μόνο σε σχέση με τις αρχές που σήμερα υφίστανται.
Συνεπώς και σε σχέση με τον ευρύτερο προγραμματισμό, γίνομαι πιο συγκεκριμένος αυτή την ώρα, έχουμε ήδη ολοκληρώσει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις προμήθειες αγαθών, επίσης και αυτό συνδέεται με το γενικότερο σχεδιασμό, έχει ρυθμιστεί το ζήτημα στελέχωσης και της στέγασης της ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και συνεχίζονται οι διαδικασίες προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα. Είναι η νέα Αρχή υπό την Προεδρία του κ. Φλωρίδη.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών, το e-procurement. Αναφέρεται από δω και πέρα το ακριβές χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου.
- Ολοκληρώνουμε το σχέδιο Προεδρικών Διαταγμάτων για τις προμήθειες Υπηρεσιών μέχρι τον Οκτώβριο.
- Συντάσσουμε το Προεδρικό Διάταγμα για τις συμβάσεις δημοσίων έργων, δε δεσμευόμαστε για το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επειδή είναι πιο πολύπλοκο, αλλά σκοπός μας είναι να τελειώσουμε τους επόμενους μήνες.
- Ολοκληρώνουμε το σχεδιασμό για το Εθνικό Σύστημα για τις Ηλεκτρονικές Δημόσιες Προμήθειες μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και τίθεται σ’ εφαρμογή πιλοτικά από τον Ιανουάριο του 2013.
- Θέτουμε σε αγορά το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, αυτό που είναι γνωστό ως «Αγορά» σε τρεις φάσεις με ημερομηνία έναρξης το Νοέμβριο του 2012.
Με το στρατηγικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 θα έχουμε ολοκληρώσει:
1. Την αναμόρφωση και ενοποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου με στόχο και την προσαρμογή στο νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον των δημοσίων συμβάσεων. Δηλαδή Προεδρικό Διάταγμα 118/2007, Ν.2286/95, κανόνες λειτουργίας Επιτροπών, κανόνες Υπηρεσιών για τους διαγωνισμούς κάτω από τα κοινοτικά όρια.
2. Την αναδιάρθρωση της διοικητικής οργάνωσης με τις κεντρικές αναθέτουσες Αρχές και της εξέτασης του συστήματος των προσφυγών ενώπιον της Διοίκησης και των δικαστηρίων.
Πρέπει να γίνει τεράστιο έργο. Έχει ξεκινήσει ήδη με τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά δε γίνεται να συνεχίσουμε να έχουμε αυτό το χάος. Δε γίνεται. Δεν είναι γιατί μας το ζητάει η τρόικα, μας το ζητάει, πιστεύω, ο Έλληνας φορολογούμενος ο οποίος δε θέλει να βλέπει αυτή τη σπατάλη και την αδιαφάνεια. Είναι νομίζω ξεκάθαρο.
Ένατος άξονας: Περιφερειακά αεροδρόμια: Οι σύμβουλοι του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ, έχουν επεξεργαστεί ένα έγγραφο πολιτικής για την αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων και το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Σε σχέση άλλωστε με τα περιφερειακά αεροδρόμια, η αξιοποίησή τους, να το τονίσω αυτό, αφορά το Ταμείο, το ΤΑΙΠΕΔ ενώ το ρυθμιστικό πλαίσιο και μόνο αφορά το Υπουργείο, να είναι ξεκάθαρο.
Εντός δύο εβδομάδων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, θα μας παραδοθεί το οριστικό έγγραφο πολιτικής, δηλαδή η εισήγηση των συμβούλων σε σχέση με το πλαίσιο των περιφερειακών αεροδρομίων, πώς πρέπει να προχωρήσει η πολιτική σε σχέση με τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Στο νέο τοπίο το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι επίσης ιδιαίτερης σημασίας. Ένα θέμα είναι το επιχειρησιακό, ένα δεύτερο θέμα είναι το ρυθμιστικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προγραμματίζουμε μια κάποια αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έτσι ώστε να έχει έναν διακριτό ρόλο ως προς τα ρυθμιστικά ζητήματα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, να λειτουργήσει δηλαδή το σύστημα το ελληνικό όπως λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη όπου υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο και μια εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη λειτουργία αεροδρομίων. Προγραμματίζουμε την παρουσίαση σχετικού σχεδίου νόμου στους επόμενους 4 μήνες.
Τελευταίος άξονας: Υπεραστικές, επιβατικές, οδικές μεταφορές, ΚΤΕΛ δηλαδή, και απελευθέρωση της αγοράς. Ήδη έχει εκπονηθεί μελέτη που εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους απελευθέρωσης της αγοράς. Τη βρήκα αυτή τη μελέτη, υπήρχε, των υπεραστικών επιβατικών οδικών μεταφορών, των ΚΤΕΛ, προς όφελος των πολιτών.
Για την εξειδίκευση της λειτουργίας της αγοράς υπεραστικών επιβατικών οδικών μεταφορών, θα συνταχθεί νέα τεχνική μελέτη, διότι αυτό που υπήρχε ήταν μια προμελέτη, μια μελέτη εξέτασης εναλλακτικών σεναρίων. Θα συνταχθεί λοιπόν μια τεχνική μελέτη σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία των ΚΤΕΛ και με όλους τους υπόλοιπους ενδιαφερομένους.
Στόχος μας δεν είναι να αιφνιδιάσουμε κανέναν, στόχος μας είναι να βελτιώσουμε ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί καλά αλλά πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη, ακόμα καλύτερα. Στόχος είναι να συνταχθεί αυτή η μελέτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2012. Μετά έχουμε κατάρτιση σχεδίου νόμου μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013 με στόχο η σχετική αγορά ν’ απελευθερωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2015.
Θα χρειαστούν και διαγωνισμοί, θα χρειαστεί επιμέρους πλαίσιο, δεν είναι κάτι που γίνεται αύριο το πρωί, εκ των πραγμάτων. Μέχρι λοιπόν το 2015 αντί του 2019, που προβλέπει το ισχύον πλαίσιο.
Αυτές ήταν οι προτεραιότητες, οι δέκα προτεραιότητες του Υπουργείου, εθνικές προτεραιότητες εγώ νομίζω, για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μέχρι τις 10 Αυγούστου, θα ορίσουμε έναν υπεύθυνο για κάθε μια από τις παραπάνω προτεραιότητες. Μπορεί να είναι Υπουργός, μπορεί να είναι Γενικός Γραμματέας, μπορεί να είναι κάποιος σαν τον διαπραγματευτή, τον κ. Βιδάλη ο οποίος έχει έναν ειδικό ρόλο.
Εν πάση περιπτώσει, αυτοί οι υπεύθυνοι ανά τομέα, οι συντονιστές θα είναι αρμόδιοι για να προχωρήσουν οι αλλαγές αυτές και θα έχουν και την επαφή με τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων θεσμικών οργάνων. Το συντονισμό της προσπάθειας, την επίβλεψη γενικότερα των χρονοδιαγραμμάτων, αναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, ο κ. Τσόκας.
Αλλά καταλαβαίνετε ότι όλη αυτή η προσπάθεια δεν είναι μια προσπάθεια που αφορά μόνο εμένα. Αφορά τον κ. Καλογιάννη, τον κ. Σκορδά, τον κ. Μηταράκη, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην επεξεργασία αυτές τις λίγες μέρες που είχαμε στη διάθεσή μας, όλων αυτών των προτεραιοτήτων που σας παρουσίασα, οι οποίοι θα έχουν φυσικά ενεργό εμπλοκή σε όλες τις δράσεις ξέροντας όλοι μας πως κρινόμαστε από τους Έλληνες πολίτες, ξέροντας ότι ο χρόνος τρέχει εις βάρος μας, ξέροντας ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε καμία μέρα.
Στα τέλη Αυγούστου, θα σας κουράσουμε εκ νέου παρουσιάζοντας άλλες πολιτικές προτεραιότητες του Υπουργείου, δηλαδή προτεραιότητες που δε σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αφορούν είτε το πρώην Υπουργείο Ανάπτυξης είτε το πρώην Υπουργείο Υποδομών. Λέω τη συνέντευξη αυτή για λόγους ισορροπίας να τη δώσουμε τότε σ’ ένα χώρο του πρώην Υπουργείου Υποδομών.
Αυτονόητα, έχουμε μπροστά μας πολλά και δύσκολα πράγματα να υλοποιήσουμε και πολλά εμπόδια. Αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα της αποτυχίας. Προσέξτε, δυστυχώς όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, τυχόν αποτυχία αυτής της κυβέρνησης θα είναι, φοβούμαι, μαθηματικά, αποτυχία και της χώρας. Και η αποτυχία δε μπορεί ν’ αποτελεί επιλογή.
Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, όλοι οι Έλληνες μαζί για την επιτυχία της εθνικής προσπάθειας. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, φορείς, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, όλοι οι Έλληνες. Είναι η μάχη της γενιάς μας. Και η μάχη αυτή πρέπει να κερδηθεί.
Κυρίες και κύριοι, μια τελευταία παρατήρηση επιτρέψτε μου σε προσωπικό τόνο: Έχω σημειώσει κι άλλες φορές ότι θέλω να πολιτευθώ αυτή την περίοδο σα να είναι η τελευταία μου θητεία. Αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Αυτή είναι και η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού. Αγνόηση του πολιτικού κόστους.
Χαρίζω ευχαρίστως τις επόμενες εκλογές σε όποιον θέλει να τις κερδίσει. Η προτεραιότητά μας είναι η σωτηρία της χώρας. Οι επόμενες εκλογές, δεν είναι δική μας υπόθεση ούτε οι δημόσιες σχέσεις, ούτε η μετάθεση των προβλημάτων στο μέλλον.
Προτεραιότητά μας είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, προτεραιότητά μας είναι η Ελλάδα να μείνει όρθια, προτεραιότητά μας είναι να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα μπροστά. Εκεί θα επικεντρωθούμε και ακριβώς επειδή εκεί θα επικεντρωθούμε, γι’ αυτό πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
Στη διάθεσή σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Υπουργέ, το 1ο τρίμηνο έκλεισε με ύφεση 6,3% το 2ο τρίμηνο θα είναι στα ίδια επίπεδα, αν και χειρότερα. Επειδή έχουμε και την Τρόικα εδώ, θα ήθελα να ρωτήσω πάνω σε ποια βάση γίνεται η όλη συζήτηση για το πακέτο των περικοπών; Τι λέει το Υπουργείο; Που θα κυμανθεί η ύφεση φέτος και που θα βρισκόταν η ύφεση, αν δεν επιτύχετε όλα όσα εξαγγείλατε εδώ, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι για το 2012;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Το Υπουργείο αυτό λέγεται Υπουργείο Ανάπτυξης εδώ και πολλά χρόνια. Πράγμα, το οποίο κινδυνεύει να γίνει τραγική ειρωνεία, λόγω του ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια της ύφεσης και είμαστε για 5ο συνεχές έτος σε ύφεση.
Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο έχουμε περάσει στην τριμερή Επιτροπή προφανώς. Καμία φιλοδοξία δεν έχω προσωπικά να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Την κατάσταση αυτή πρέπει να την ανατάξουμε και όλα τα μέτρα που σας παρουσιάσαμε, όλα, όλες οι προτεραιότητες, δείτε τις ξανά, στοχεύουν μέσω της απελευθέρωσης της αγοράς, μέσω άρσης της γραφειοκρατικών εμποδίων, μέσω ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας, να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη που είναι το βασικό ζήτημα, ώστε στη συνέχεια να οδηγηθούμε στην ανάκαμψη πρώτα στον περιορισμό της ύφεσης δηλαδή και στην ανάπτυξη στη συνέχεια.
Τα βήματα είναι τρία:
- Ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών με πολιτική σταθερότητα και με αποφασιστικότητα εκ μέρους της Κυβέρνησης.
- Αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας για το οποίο έχω αναφερθεί κι άλλοτε, θα αναφερθώ και στην επόμενη συνέντευξη που θα δώσουμε.
- Άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα για προσέλκυση επενδύσεων.
Εκεί θα κινηθούμε. Αυτή είναι η κατεύθυνσή μας. Από εκεί και πέρα σε σχέση με διαπραγματεύσεις που διεξάγει το Υπουργείο Οικονομικών θα σας απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών. Βλέπετε πόσα πράγματα σας είπα και φαντάζεστε πόσα δεν σας είπα, σε σχέση με το δικό μας Υπουργείο. Να μείνω σε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι τα ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006 για τα οποία κινδυνεύουν τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ; Και επιπλέον σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση στην αγορά των ΚΤΕΛ προς ποια κατεύθυνση θα κινηθείτε; Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Ως προς τα ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006 να σας είμαι ειλικρινής δεν τα θυμάμαι όλα γιατί είναι μερικές εκατοντάδες! Ο αρχικός κίνδυνος απώλειας -οι δημοσιογράφοι του ρεπορτάζ το ξέρουν, το λέω προς αποφυγή περιττών εντυπωσιασμών- ήταν 3 δις ευρώ αν θυμάμαι καλά.
Έχει περιοριστεί κι έχει περιοριστεί αρκετά, είμαστε πολύ παρακάτω και αγωνιζόμαστε για να περιοριστεί στο μικρότερο δυνατό βαθμό. Δεν έχει καμία σχέση η παρούσα φάση με το πρόβλημα που υπήρχε πριν από μερικούς μήνες. Θα συνεχίσουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Πιέζουμε μέσω της Γενικής Γραμματείας, μέσω της ΜΟΔ, μέσω των Διαχειριστικών Αρχών τα πράγματα να αντιμετωπιστούν. Μπορούν να αντιμετωπιστούν, δεν είναι ένα πρόβλημα στο οποίο είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε, αλλά είναι ένα δύσκολο πρόβλημα.
Και γι’ αυτό το ανέφερα, για να κάνουμε ξεκάθαρους λογαριασμούς. Μην δείτε σε μερικούς μήνες μια οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη και πείτε «από πού προέκυψε και τούτο εδώ το πράγμα». Αλλά ξαναλέω δουλεύουν οι μηχανές fullτων αρμόδιων Υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό.
Ως προς τα ΚΤΕΛ σας παρουσίασα ότι υπήρξε ένα έγγραφο πολιτικής, μια μελέτη που σας είπα ότι έγινε επί της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. Θα ετοιμαστεί μια νέα τεχνική μελέτη, θα καταρτιστεί νομοσχέδιο, θα υπάρξει διάλογος, δεν θα αιφνιδιαστεί κανένας. Επαναλαμβάνω, δεν θεωρούμε ότι είναι μια Υπηρεσία που λειτουργεί με ένα τρόπο ο οποίος είναι αναποτελεσματικός. Μπορεί να βελτιωθεί το τοπίο. Μπορεί να υπάρξουν συνθήκες ανταγωνισμού, καλύτερης ακόμη εξυπηρέτησης των καταναλωτών και φαντάζομαι ότι όλοι συμφωνούμε ως προς αυτό. Δεν θα προχωρήσουμε με αιφνιδιασμούς.
Υπάρχει αυτό το χρονοδιάγραμμα που σας έδωσα, αλλά επειδή δεν είμαστε στο Μάρτιο του ’13 αλλά στον Αύγουστο του ’12, δεν έχω αυτή την ώρα το νομοσχέδιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Προς τον κ. Καλογιάννη. Μια ερώτηση σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα των έργων και με τις ρήτρες που μπορεί να καταπέσουν και το δεύτερο προς τον κ. Χατζηδάκη προς εσάς κ. Υπουργέ, σχετικά με το θέμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τι πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενοι. Αναφέρατε ότι θα υπάρχει μέριμνα, αλλά αν θέλετε να είστε λίγο πιο συγκεκριμένος σε αυτό που σχεδιάζετε για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Θα κάνουμε διάλογο με τους εργαζόμενους. Πουθενά δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός. Νομίζω ότι όταν συζητήσουν μαζί μας θα αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει κάποια τέτοια αρνητική πρόθεση εναντίον τους. Αλλά αυτή την ώρα υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχουν νομικά θέματα, υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με το πλάνο του ΟΣΕ που πρέπει να ολοκληρωθεί. Επομένως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση και δεν έχουν τοποθετηθεί και οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης, μην το ξεχνάμε κι αυτό.
Θα είμαστε σε επαφή με τους εργαζόμενους και θα αντιμετωπίσουμε το θέμα με κοινωνική ευαισθησία, αλλά και επαναλαμβάνω με φροντίδα για τους φορολογούμενους. Μην το ξεχνάμε αυτό. Σε σχέση με τα δημόσια έργα θα σας απαντήσει ο κ. Καλογιάννης, έχω πει και δημόσια όμως ότι γίνεται διαπραγμάτευση. Στη διαπραγμάτευση λοιπόν πρέπει να έχεις μετρήσει τα λόγια σου, διότι όταν κάνεις διαπραγμάτευση παρουσιάζοντας όλα τα χαρτιά που έχεις στη διάθεσή σου, ή όλους τους κινδύνους που ενδεχομένως φοβάσαι, δεν κάνεις διαπραγμάτευση.
ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Άρα δεν θα σας πω τίποτε! Δυο τρία πράγματα, όπως σωστά είπε ο κ. Χατζηδάκης είμαστε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ξαναβλέπουμε όλα τα θέματα αναφέρομαι προφανώς στις τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης.
Κάθε μία από τις συμβάσεις είναι ξεχωριστή, αντιμετωπίζει διαφορετικού είδους προβλήματα, είναι πολύ σύνθετα τα θέματα. Νομίζω αναγνωρίζουμε όλοι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, σε αυτό το ζήτημα κάνουμε αγώνα δρόμου, τα χρονοδιαγράμματα τα έχει θέσει ο κ. Χατζηδάκης ας κρατήσουμε τις οποιεσδήποτε επιμέρους ανακοινώσεις για λίγο αργότερα. Ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Μια ερώτηση για τον κ. Καλογιάννη. Αναφέρθηκε ο Υπουργός σε ένα Προεδρικό Διάταγμα για τα δημόσια έργα. Τι ακριβώς θα αφορά;
ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Αναφέρθηκε σε ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο έχει να κάνει με τις δημόσιες συμβάσεις. Είναι θέμα το οποίο ουσιαστικά θα μας απασχολήσει σε συνεργασία με τον κ. Σκορδά. Όπως γνωρίζετε αυτή η ανεξάρτητη Αρχή έχει να κάνει με το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων, συνεπώς και με τις συμβάσεις, είτε αυτές είναι συμβάσεις παραχώρησης είτε είναι συμβάσεις δημοσίων έργων.
Προφανώς στην κατεύθυνση τυποποίησης αυτών των συμβάσεων που αφορούν το πλαίσιο των δημοσίων έργων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Δεν μιλάτε για αλλαγή δηλαδή.
ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Όχι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τυποποίηση, απλοποίηση, διαφάνεια, κεντρικός συντονισμός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ ήταν στις κυβερνητικές εξαγγελίες προεκλογικά και είχε δοθεί η εντύπωση ότι είναι άμεσης προτεραιότητας. Γνωρίζουμε ωστόσο όπως επισημάνατε κι εσείς, ότι υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τώρα μας λέτε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια εξέλιξη στις συζητήσεις που έχετε ήδη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι’ αυτά τα νομικά ζητήματα προκειμένου να απεμπλακεί η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του ’12 δεν θα υπάρξει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση; Δηλαδή όποια κίνηση γίνει για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ιδιωτικοποίηση της ROSCOθα είναι από το ’13 και μετά; Αυτό είναι το ένα ερώτημα.
Το άλλο που θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής: πότε θα τελειώσει ο εκσυγχρονισμός του δικτύου του ΟΣΕ Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη, γιατί έχει ήδη πάρει πολλές καθυστερήσεις και στην ηλεκτροκίνηση και λόγω άλλων προβλημάτων, αν υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα πότε θα τελειώσει. Λέγαμε αρχικά για το ’15, τώρα που έχουμε πάει;
Και το τελευταίο σε σχέση με τα ΚΤΕΛ επί υπουργίας του κ. Βορίδη του προκατόχου σας, πήρε μια μελέτη η οποία δεν ήταν προμελέτη. Σε εμάς είχε παρουσιαστεί ως κανονική μελέτη για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ. Τώρα μιλάμε για νέα μελέτη που πάει ακόμη πιο πίσω το θέμα της απελευθέρωσης των ΚΤΕΛ. Είναι σύμφωνη η Τρόικα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτό το θέμα; Γιατί μας είχαν πει ότι μέχρι το τέλος του ’13 πρέπει να υπάρχει νόμος. Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ως προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΣΕ, όχι του ΟΣΕ γιατί δεν τίθεται θέμα αποκρατικοποίησης των δικτύων του ΟΣΕ της υποδομής. Υπάρχει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO. Είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις και
επειδή είναι διαπραγματεύσεις άρα δεν διαπραγματεύεσαι μόνος σου εξ ορισμού υπάρχει και ένας άλλος απέναντι, δεν μπορώ να σας πω ακριβώς πότε θα τελειώσουν. Η αίσθησή μου είναι ότι θα τελειώσουν τους αμέσως επόμενους μήνες, τώρα θα είναι Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, κάτι τέτοιο.
Επομένως από εκεί και πέρα, θα τοποθετηθούν και οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης, θ’ αντιμετωπιστούν διάφορα άλλα οργανωτικά θέματα σε σχέση με το πλάνο του ΟΣΕ και σε σχέση με την ROSCOκαι θα υπάρξει εκκίνηση της διαδικασίας.
Για καμιά αποκρατικοποίηση δεν μπορώ να σας δώσω ακριβές χρονοδιάγραμμα, για καμιά απολύτως, ακριβώς λόγω του ότι πρόκειται για διαδικασία αποκρατικοποίησης. Δηλαδή μιλάμε για επιχειρήσεις, μιλάμε για αγορά, μιλάμε για επενδυτές, μιλάμε για διαγωνισμούς και μιλάμε και για ένα συγκεκριμένο επενδυτικό περιβάλλον αυτή την ώρα σε σχέση με την Ελλάδα. Δεν γίνονται αυτά εν κενώ και επομένως όπου μπορώ να είμαι συγκεκριμένος είμαι, όπου δεν μπορώ να είμαι συγκεκριμένος, δεν το κάνω, για λόγους που σας εξήγησα προηγουμένως.
Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι, αν μπορούσε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές να τις τελειώσει αύριο το πρωί. Αλλά επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα στα οποία αναφέρθηκα μόλις προηγουμένως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε μια διευκρίνιση. Δεν εννοώ πότε θα ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση, πότε ως κυβέρνηση, ως κράτος, θα είμαστε έτοιμοι να μπούμε στην αγορά να ψάξουμε συνεταίρους, συνεργάτες ιδιώτες για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Θα έχει τελειώσει τέλος του ’12 η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα έχουν αρθεί τα νομικά εμπόδια και πάμε από το ’13; Αυτό θέλω να ξέρω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επαναλαμβάνω, είναι διαπραγμάτευση. Η εκτίμησή μου παίρνοντας και το ρίσκο είναι ότι θα τελειώσει τους αμέσως επόμενους μήνες, ανέφερα και δυο μήνες προηγουμένως.
Τώρα σε σχέση με τα έργα. Η παρουσίαση των χρονοδιαγραμμάτων των έργων θα είναι αντικείμενο της δεύτερης συνέντευξης που θα δώσω. Ποια έργα γίνονται, είδατε σήμερα δεν αναφερθήκαμε παρά μόνο στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους, υπάρχουν πολλά και σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Θυμάμαι να πω την αλήθεια για τα έργα του ΟΣΕ, υπάρχει το τμήμα Ροδοδάφνη – Διακοπτό και Ροδοδάφνη – Ρίο, αυτές είναι διαφορετικές εργολαβίες, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Αν δεν με απατά η μνήμη μου ο σχεδιασμός της ΕΡΓΟΣΕ είναι για το 2015.
Υπάρχει και το θέμα με την Φθιώτιδα και τα τούνελ όπου και εκεί είχαμε εξελίξεις, αλλά δεν θέλω να πάω στην άλλη συνέντευξη τώρα, το λέω απλώς επ’ ευκαιρία της ερωτήσεως.
Ως προς τα ΚΤΕΛ, ήμουν σαφής, δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Αυτό που υπήρχε ήταν μια μελέτη ένα policypaper, αυτόν τον όρο ξέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τις υπεραστικές συγκοινωνίες. Θα ακολουθήσει μια άλλη τεχνική μελέτη. Αυτό που είπαμε ενώπιόν σας, είπαμε και στη συνάντησή μας την περασμένη εβδομάδα με την τριμερή Επιτροπή, θα υπάρξει τοποθέτηση από την δική τους πλευρά. Σας λέω ποια είναι η τοποθέτηση της κυβέρνησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Θα κάνω δυο ερωτήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την ROSCO. Υπάρχει ένα policypaperτου ΟΣΕ εσωτερικό που έγινε για λογαριασμό των συμβούλων του δημοσίου που λέει ότι η ROSCOδε βγαίνει, όπως και να την φτιάξουμε πάλι θα καταλήγει να είναι μια ζημιογόνος εταιρεία.
Άρα αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουν γίνει εισηγήσεις προς το Υπουργείο και πριν έρθετε, να ενταχθούν στην ROSCOκαι οι μονάδες συντήρησης των Αστικών Συγκοινωνιών, του ΗΣΑΠ, του ΜΕΤΡΟ και του ΤΡΑΜ. Αυτό εννοείτε εδώ πέρα όταν λέτε πιθανές συνέργειες;
Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση. Και η δεύτερη που είναι ανάπτυξης με συγχωρείτε συνάδελφοι, αλλά ως Θεσσαλονικιός σπεύδω να ρωτήσω, πάνω στην Βόρεια Ελλάδα είχε γίνει η επιχειρησιακή μονάδα ανάπτυξης που καταργήθηκε και αυτή είχε επενδύσεις 500 εκατομμυρίων. Αυτές τι θα απογίνουν; Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το δεύτερο θέμα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Είχε συμπεριληφθεί σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε χθες, υπήρξε αντίδραση κάποιων κομμάτων γιατί δεν θεώρησαν ότι ήταν κατεπείγουσα αυτή η διάταξη, παρ’ ότι διαμαρτυρόταν ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση κατόπιν αυτού πήρε την απόφαση να προχωρήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεν ξέρω σε ποια φάση είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εγώ την υπέγραψα χθες το απόγευμα πάντως και είδα και υπογραφές άλλων Υπουργών και νομίζω ότι είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου είναι θέμα ημερών, ενδεχομένως και ωρών ν’ αντιμετωπιστεί το ζήτημα.
Ως προς το άλλο θέμα είναι ένα τεχνικό θέμα. Ένα θέμα που έχει να κάνει με δεδομένα που δεν έχω αυτή την ώρα στη διάθεσή μου. Θα προχωρήσουμε με σχέδιο. Δεν θέλουμε απλά και μόνο να αναλισκόμεθα σε εκθέσεις ιδεών και γι’ αυτό το λόγο ακριβώς μίλησα για την καλύτερη δυνατή δομή και το πιο λειτουργικό σχήμα. Αλλά δεν έχουν τοποθετηθεί σύμβουλοι αποκρατικοποίησης, δεν έχουμε όλα τα δεδομένα.
Όταν λέμε ότι μας ενδιαφέρει να προχωρήσουν αυτές οι δυο αποκρατικοποιήσεις το εννοούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για κεντρικό σύστημα αδειοδότησης και ένα μοναδικό σημείο ελέγχου για το ….και το InvestinGreeceθα δίνουν πλέον άδειες αυτοί οι Οργανισμοί για την αξιολόγηση; Ένα αυτό και το δεύτερο, θέλετε να αναβαθμίσετε την αγορά, να καταργήσετε πάρα πολλές αγορανομικές διατάξεις. Ξέρετε ότι πίσω από μια αγορανομική διάταξη βρίσκεται ένα κομμάτι της αγοράς που προστατεύεται δεν σας φοβίζει λίγο αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν πρόκειται ν’ απαντήσω σε καμιά από τις δυο αυτές ερωτήσεις. Θα απαντήσει στη μια ο κ. Μηταράκης και στην άλλη ο κ. Σκορδάς.
Π. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Στα πλαίσια του νέου νομοσχεδίου που ετοιμάζεται για την διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων θα δημιουργηθεί ένα εθνικό αδειοδοτικό σύστημα. Το InvestinGreeceθα είναι το σημείο υποδοχής και διαχείρισης των επενδύσεων, από εκεί και πέρα η αδειοδότηση θα γίνεται από το κράτος, από ειδική υπηρεσία που θα συσταθεί. Υπάρχουν συναρμοδιότητες. Κάποιες μεγάλες συναρμοδιότητες θα συνεχίσουν να εκτελούνται σε επίπεδο υπουργείων, κάποιες αρμοδιότητες θα δοθούν για τις μεγάλες επενδύσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση διαβούλευσης με τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε τις επόμενες ημέρες να τελειώσουμε αυτό το σχέδιο νόμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπει η συνάδελφος κάτι διευκρινιστικό πάνω σ’ αυτό. Θα αφορά μόνο στις μεγάλες επενδύσεις; Δηλαδή οι άλλες επενδύσεις, γιατί και στο παρελθόν υπήρχε ένα ζήτημα με αυτό, ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διευκολύνσεις για τους μεν και προβλήματα για τους άλλους.
Π. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ήδη έχει μειωθεί κατά πολύ το τι ορίζεται ως στρατηγική επένδυση και αυτό δεν θα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. Επίσης ήθελα να τονίσω ότι οι στρατηγικές επενδύσεις έχουν μια έννοια μεταβατικότητας, το 2016 λήγει όλη αυτή η ειδική διαδικασία. Πρέπει το κράτος και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα τα επόμενα χρόνια να προχωρήσει στη γενικότερη απλοποίηση των διαδικασιών για όλους. Το ερώτημα είναι αυτή τη στιγμή που καμία επένδυση δεν έχει αποφοιτήσει – αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την έννοια – από το fasttrackκαι φέτος μόνο μια νέα επένδυση έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις, βλέποντας δηλαδή στην πράξη ότι δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα σημαντικές θέσεις εργασίας από τις μεγάλες επενδύσεις γιατί ακόμα υπάρχουν εμπόδια, θα μπορούσαμε ν’ ακολουθήσουμε την λογική που αναφέρθηκε, καταλαβαίνω την λογική, να πούμε ότι, να περιμένουμε παιδιά τέσσερα χρόνια, να λύσουμε όλα τα προβλήματα και από το 2016, 2017 ν’ αρχίσουν να έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα. Με ενάμιση εκατομμύριο ανέργους δυστυχώς αυτό δεν γίνεται.
Αναγκάζεται λοιπόν το κράτος, αναγνωρίζοντας από μόνο του ότι έχει πρόβλημα με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, να προχωρήσει σε ειδικές μεταβατικές προσωρινές διατάξεις, γι’ αυτές τις επενδύσεις που μπορεί να δημιουργήσουν 1000, 2000 και περισσότερες θέσεις εργασίας. Τις έχουμε ανάγκη. Αντιλαμβάνομαι το επιχείρημα, έχει λογική, μακάρι να μπορέσουμε ταχύτερα μ’ όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που περιέγραψε και ο Υπουργός και είναι ευθύνη όλης της δημόσιας διοίκησης να λύσουμε όλα τα προβλήματα για όλες τις επενδύσεις.
Α. ΣΚΟΡΔΑΣ:Οι επιλογές μας είναι πολύ καθαρές και σαφείς. Επιθυμούμε ασφαλή προϊόντα στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τιμών για τον καταναλωτή και να είμαστε δίπλα στον έμπορο εκείνο ο οποίος αγωνίζεται κάθε πρωί για να έχει τζίρο στο μαγαζί του, να πληρώνει τους φόρους του και τις ασφαλιστικές του εισφορές. Συνεπώς μ’ αυτό το κριτήριο αξιολογούνται όλες οι αγορανομικές διατάξεις και με βάση αυτό το κριτήριο θα επιλεγεί ποιες θα απλοποιηθούν, ποιες θα καταργηθούν, ποιες θα τροποποιηθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κύριε Υπουργέ δυο πράγματα. Πρώτον, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει διαγνωστεί σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον; Και δεύτερον, επειδή έγινε μια συζήτηση από την περασμένη εβδομάδα εάν και πόσο εφαρμόστηκαν από τις ΔΕΚΟ οι περικοπές οι μισθολογικές έχετε δώσει εσείς απάντηση ως Υπουργείο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Όσον αφορά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ επειδή με θυμάστε και από τη περίπτωση της Ολυμπιακής, εγώ δεν πρόκειται να μιλήσω ποτέ για συγκεκριμένους επενδυτές, θ’ ακολουθηθεί μια διαδικασία, αυτή που ακολουθεί τοΤαμείο Αποκρατικοποιήσεως.
Δεύτερον, όσον αφορά τις ΔΕΚΟ, σας παραπέμπω στην πρώτη νομίζω απάντησή μου. Σήμερα εδώ εκ των πραγμάτων είναι μια συνέντευξη που αφορά μεταρρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ασφαλώς είναι μείζον το θέμα που θέτετε αλλά είναι θέμα που χειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών και καταλαβαίνω φαίνεται προκύπτει από τις δηλώσεις άλλωστε και του Υπουργού των Οικονομικών και του Αναπληρωτή Υπουργού, ότι η διαδικασία σε σχέση με τα 11,5 δισεκατομμύρια τα πρόσθετα μέτρα είναι σε εξέλιξη, επομένως δεν έχω να πω κάτι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:(Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Για την εφαρμογή; Για την εφαρμογή προφανώς ότι συμφωνήθηκε κι ότι λένε οι νόμοι πρέπει να γίνεται πράξη. Από κει και πέρα, εάν οι Διοικήσεις δεν έχουν εφαρμόσει το νόμο, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν τον εφάρμοσαν. Δεν έχω να σας δώσω συγκεκριμένα στοιχεία σήμερα όμως. Όταν έχω, θα τα παρουσιάσουμε, αλλά αυτή την ώρα δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στα χέρια μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κύριε Υπουργέ, τρεις ερωτήσεις θα κάνω. Κατ΄ αρχήν επιδιώκετε να έρθουν επενδύσεις από το εξωτερικό, με ποιο φορολογικό καθεστώς όταν οι επιχειρήσεις φορολογούνται με 45% το ελάχιστο έως 70%; Θα έρθουν γιατί τους δίνετε γη και ύδωρ ή είναι τρελοί οι άνθρωποι, αφού υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι στα Βαλκάνια και στην Κύπρο; Ένα.
Δύο για την αγορά. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι σε καλοκαιρινή σιέστα, γιατί βλέπουμε ότι αυτές τις μέρες μέσα στον Ιούλιο και Αύγουστο στην Αττική Οδό έχει στηθεί καρτέλ στα βενζινάδικα που πουλάνε ίδια τιμή όλοι, δεν αλλάζει σε κανένα βενζινάδικο η τιμή κι αυτό το συναντήσαμε και στο οδικό δίκτυο Τριπόλεως-Κυπαρισσίας τώρα που ερχόμουνα, καρτέλ.
Και το τελευταίο. Θεωρείστε ένας πολύ δραστήριος Υπουργός πράγματι, όμως θα ήθελα να κάνετε μια αυτοκριτική και να δείτε γιατί σταμάτησαν αυτά τα δημόσια έργα δεν προχώρησαν και κινδυνεύουν να χαθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ το 2006, το 2007, το 2009. Τι έκανε η Κυβέρνησή σας και εσείς από το ίδιο πόστο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, τώρα δε θέλω να πάω πίσω ούτε στο 2006, ούτε στο 2007, ούτε στο 2009, ούτε στο 2011. Είναι μια μάχη για τη χώρα μας και πρέπει να επικεντρώσουμε τα πυρά μας ακριβώς στο να κερδηθεί αυτή η μάχη.
Σημείωσα κι άλλη φορά, αυτό που βλέπουμε απέναντι δεν είναι πυροτεχνήματα, είναι πραγματικά πυρά. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις ως ένας άνθρωπος. Εάν μας είχε επιτεθεί μια χώρα γειτονική τι θα κάναμε, θα κάναμε όλες τις συζητήσεις που κάνουμε όλα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ποιος φταίει ποιος δε φταίει και τα λοιπά;
Αποδόθηκαν ευθύνες σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, τώρα είναι η ώρα της προσπάθειας. Επικεντρωνόμαστε λοιπόν σε αυτό και το μήνυμα που θέλουμε να εκπέμψουμε είναι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας να προχωρήσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, να ξεπεράσει την ύφεση και να προχωρήσει μπροστά. Αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον.
Από κει και πέρα για το ζήτημα των επενδύσεων θα απαντήσει ο κ. Μηταράκης και για το ζήτημα με τη βενζίνη ο κ. Σκορδάς.
Π. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είναι γνωστό ότι η χώρα μας έχει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η θέση μας, η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, οι δυνατότητες αυτού του λαού.
Η Ελλάδα δεν προσπαθεί να προσελκύσει όλες τις επενδύσεις που θα γίνουν στην Ευρώπη ή στην περιοχή, προσπαθεί να προσελκύσει έναν αριθμό επενδύσεων, που θα επιτρέψουν στην οικονομία να αναστρέψουν τη βαθύτατη ύφεση και κρατάμε χαμηλά τον πήχη και δε λέμε μεγάλα λόγια.
Υπάρχουν δύο ειδών εμπόδια αυτή τη στιγμή, το πρώτο είναι τα μακροοικονομικά εμπόδια και σε αυτά θα μπορούσαμε να εντάξουμε κι αυτό που αναφέρετε για τους φορολογικούς συντελεστές. Είναι δεδομένη βέβαια η επιθυμία της Κυβέρνησης να φέρει τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων στο 15% και ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει σχετικά σύντομα.
Υπάρχουν όμως και εντονότατα γραφειοκρατικά εμπόδια, υπάρχουν πολλές επενδύσεις που έχουν έρθει στην Ελλάδα, έχουν καταθέσει τους φακέλους, έχουν τη ρευστότητα, έχουν τον τραπεζικό δανεισμό και χρόνια κολλάνε στη γραφειοκρατία. Ευελπιστούμε κάνοντας αυτές τις παρεμβάσεις που έγραψα πριν στο νομικό καθεστώς, δουλεύοντας σκληρά, κάποιες από αυτές τις επενδύσεις να τις ξεμπλοκάρουμε πιο σύντομα.
Α. ΣΚΟΡΔΑΣ: Για το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αντιλαμβάνεστε ότι είναι Ανεξάρτητη Αρχή, μπορώ όμως να πω ότι δε συμμερίζομαι την άποψη ότι είναι σε σιέστα, ήδη την προηγούμενη εβδομάδα εξέδωσε δελτίο τύπου που έκανε συγκεκριμένη παραπομπή συγκεκριμένης υπόθεσης.
Τώρα σε ότι αφορά το πώς λειτουργεί η αγορά καυσίμων στα πρατήρια, γίνονται έλεγχοι καθημερινά, επιβάλλονται πρόστιμα και ξέρετε ότι αυτό δεν είναι ένα θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας των δικών μας υπηρεσιών. Θα πρέπει επομένως και οι υπηρεσίες που αναφέρονται στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις να ενεργοποιήσουν τη νομοθεσία που έχουν στα χέρια τους και να ασκήσουν τον εποπτικό τους ρόλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκορδά, στην Αττική Οδό συγκεκριμένα έχει σταματήσει και ο πίνακας ο ηλεκτρονικός να αναγράφει τις τιμές, γιατί πια είναι ίδιες εδώ και καιρό και περνάμε όλοι από κει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ερωτήσεις θα ήθελα να κάνω, το ένα αφορά την πρόταση τροπολογίας που έκαναν χτες οι εκπρόσωποι των εμπόρων σχετικά με τη θεσμοθέτηση της έννοιας της υπερχρεωμένης επιχείρησης στα πρότυπα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ουσιαστικά ζητούν μια αμνηστεία. Επειδή απευθύνθηκαν και σε σας, αν εξετάζετε και ποια είναι η θέση σας γι΄ αυτή την πρόταση;
Και το δεύτερο είναι σε σχέση με την κατάργηση ρυθμίσεων σε ότι αφορά τα εμπόδια για την αγορά και τον ανταγωνισμό, το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μία απόφαση σχετικά με την απελευθέρωση του βρεφικού γάλακτος, η οποία όμως αντιμετώπισε το πρόβλημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ξαναγυρίσαμε στο παλιό καθεστώς.
Θέλω να ξέρω αν υπάρχει κάποια εξέλιξη και πώς σκοπεύετε ν’ αντιμετωπίσετε στο μέλλον τέτοια προβλήματα που σίγουρα μπορεί να υπάρξουν σε άλλες αγορές. Δηλαδή προσφυγές στα Δικαστήρια από τους εμπλεκομένους κτλ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω δυο λόγια και μετά δεν ξέρω αν θέλει να προσθέσει κάτι ο κ. Σκορδάς.
Όσον αφορά το αίτημα των εμπόρων, κάθε αίτημα το εξετάζουμε, έχω πει και στους ίδιους, έχω πει και σε όλους που συναντώ, σε όλους τους φορείς που έχω συναντήσει μέχρι τώρα όμως, ότι δεν είμαστε σε μια «κλασική» περίοδο. Είμαστε σε μια περίοδο που η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο της προσοχής, που έχουμε τεράστια ύφεση, τεράστια προβλήματα και η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της όπλα που ενδεχομένως είχε σε άλλες ομαλότερες εποχές.
Εάν συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα, εάν συνειδητοποιήσουμε σε κάποια κατάσταση είναι η χώρα όλοι μας, θ’ αντιμετωπίσουμε την κρίση με αποτελεσματικότερο τρόπο. Όσο επιμένουμε να μη βλέπουμε την κρισιμότητα των στιγμών, τόσο παραμένουμε ακόμα περισσότερο στο τέλμα.
Θα δούμε το ζήτημα, είναι σύνθετο ζήτημα, είναι ζήτημα που άπτεται του τραπεζικού συστήματος είναι ζήτημα που άπτεται της πραγματικής οικονομίας, είναι ζήτημα που ασφαλώς καίει τον εμπορικό κόσμο για να το θέτει, δεν είναι μόνο δικό μας, είναι κυρίως θα έλεγα του Υπουργείου Οικονομικών και σε καμία περίπτωση δε θέλω να παρουσιάζω πρόχειρες λύσεις.
Για το βρεφικό γάλα: Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη, επομένως δε θα είμαι εγώ εκείνος ο οποίος θ’ αμφισβητήσει την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο φυσικά θα προχωρήσει και στην έκδοση της οριστικής απόφασης. Αλλά εάν η οριστική απόφαση επιμείνει ερμηνεύοντας το νόμο με σωστό τρόπο και βρίσκοντας κενά στον τρόπο με τον οποίο υπήρξε η νομοθέτηση, ότι πρέπει το βρεφικό γάλα να πωλείται μόνο στα φαρμακεία, εμείς θα επανανομοθετήσουμε, αντιμετωπίζοντας τα όποια νομικά κενά και τελικά επιτρέποντας εκ νέου να πωλείται το βρεφικό γάλα και στα σούπερ μάρκετ.
Πωλήθηκε επί 4-5 μήνες, δε διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα υγείας, αντιθέτως, οι νέοι γονείς αγόραζαν το βρεφικό γάλα κατά 20% έως 25% φθηνότερο. Επομένως εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας. Θέλουμε να είμαστε κυβέρνηση υπεράσπισης των πολλών, των ανυπεράσπιστων. Και αν έχουμε μια τέτοια λογική, θ’ αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, με καλύτερο τρόπο. Επομένως εάν υπάρχει θέμα, η κυβέρνηση θα επανανομοθετήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού που θα δημιουργηθούν κι άλλες SPVεταιρείες. Δώστε μας κάποια παραδείγματα κι αν στην κύρια που αφορά το παραλιακό μέτωπο θα ενταχθεί και το Ελληνικό. Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση.
Η δεύτερη: Μιλάτε για τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια. Προφανώς δεν αναφέρεστε για το αεροδρόμιο του Καστελίου, εντός αυτών των αεροδρομίων. Και επειδή υπάρχει τεράστιο πρόβλημα οικονομικό, ρευστότητας κι όλα αυτά από τις Τράπεζες, ποιο το νόημα να μην αναβαθμιστεί το «Καζαντζάκης»;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το αεροδρόμιο του Καστελίου θ’ αναφερθούμε στην επόμενη συνέντευξη. Ξέρω να σας πω και σήμερα να σας πω την αλήθεια και προχθές είχα σύσκεψη γι’ αυτό, αλλά δε θα πω σεβόμενος τους σκοπούς αυτής της συνεντεύξεως. Καταλαβαίνετε ότι και λόγω καταγωγής έχω ένα ειδικότερο ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο του Καστελίου, έχει ένα ειδικό καθεστώς πράγματι, αλλά παραμένουμε σε αυτά. Κάνετε υπομονή μερικές μέρες, θα κάνουμε πληρέστερη παρουσίαση.
Για το SPVθα μιλήσει ο K. Μηταράκης.
Π. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα φυσικά όταν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Η αρχή είναι: Πρώτον να μεγιστοποιήσουμε το όφελος του Δημοσίου από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και δεύτερον, μειώνοντας περαιτέρω ρυθμιστικά εμπόδια, επανερχόμενος αν θέλετε και στην απάντηση που έδωσα πριν, να δημιουργήσουμε ταχύτατα θέσεις εργασίας.
Ο στόχος λοιπόν είναι περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που χρειάζονται ένα σημαντικό βαθμό νομοθετικής και ρυθμιστικής ωρίμανσης, αυτή να γίνει ενώ το περιουσιακό στοιχείο είναι στα χέρια του Δημοσίου πριν νοικιαστεί, παραχωρηθεί ή όπως αξιοποιηθεί, ώστε όλη αυτή την αδειοδοτική υπεραξία να την καρπωθεί το κράτος. Επίσης, όταν αυτά δοθούν προς αξιοποίηση, να είναι έτοιμα ώστε να μην έχουμε καθυστέρηση πολλών ετών στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνο για κίνητρα δηλαδή μιλάμε;
Π. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι τα κίνητρα. Πάντως το Ελληνικό που είπατε, δε θα μπει μέσα στο Ελληνικό, η Ελληνικό Α.Ε. θα παραμείνει ανεξάρτητη εταιρεία την οποία αυτή τη στιγμή τη διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό που θα ενοποιηθεί θα είναι η ρυθμιστική υποστήριξη του Ελληνικού μαζί με τη ρυθμιστική υποστήριξη του γενικότερου μετώπου Σούνιο – Φάληρο, ώστε να υπάρχει συντονισμός. Αλλά όχι το επενδυτικό εργαλείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρεστε στο toolkitτου ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση του ανταγωνισμού και αφορά στην πτώση των τιμών. Θέλω να ρωτήσω γιατί χρειαζόμαστε το toolkit, το εργαλείο του ΟΟΣΑ. Δε μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας; Πρέπει εντός του Αυγούστου να περιμένουμε από τον ΟΟΣΑ να μας υποδείξει πώς μπορούν ουσιαστικά να πέσουν στους πιο σημαντικούς τομείς τα οικοδομικά υλικά, λιανικό εμπόριο, βιομηχανική παραγωγή και τουρισμό οι τιμές ή να αρθούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες; Και πόσο θα κοστίσει αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί ακόμα. Στόχος μας είναι να υπογραφεί μέσα στον Αύγουστο. επομένως όταν υπογραφεί θα παρουσιάσουμε και τα οικονομικά στοιχεία. Νομίζω αξίζει τον κόπο, πέραν του ότι είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας, δεν είναι κάτι που έχει αναληφθεί από μας. Ήδη υπήρχε στη δανειακή σύμβαση.
Αξίζει τον κόπο διότι υπάρχει ειδική τεχνογνωσία. Αξιοποιούμε λοιπόν την τεχνογνωσία για ν’ αντιμετωπίσουμε διάφορα εμπόδια εισόδου στην αγορά, διάφορες στρεβλώσεις. Το θέμα είναι, ξέρετε και τεχνικό και νομικό. Δεν είναι τόσο απλό για να πει κάποιος ότι έρχομαι, κουνάω ένα μαγικό ραβδί και το αντιμετωπίζω. Αν ήταν, πέρασαν μια σειρά υπουργών καλών προθέσεων, καμία αμφιβολία δεν υπάρχει σ’ αυτό, δε μπορεί τόσοι που πέρασαν να είχαν όλοι σκοπό να στραφούν εναντίον του καταναλωτή. Είναι πολύπλοκο το ζήτημα, χρειάζεται τεχνογνωσία και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες, δεν είναι μια τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, υπάρχει η επιδίωξη να χρησιμοποιηθεί αυτή η εργαλειοθήκη όπως λέγεται προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα για τον καταναλωτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν προσδοκώμενα αποτελέσματα από την εφαρμογή ενός τέτοιου εργαλείου; Και μπορούμε να μιλήσουμε και για ποσοστά; Δηλαδή τι να περιμένει ο πολίτης που του έχει μειωθεί σοβαρά το εισόδημά του;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε μπορώ να σας μιλήσω για ποσοστά, θα ήταν επιπόλαιο από την δική μου πλευρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει το παράδειγμα της Αυστραλίας που έχει εφαρμοστεί ένα αντίστοιχο.. Αν περιμένουμε κι εμείς κάτι αντίστοιχο εδώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσο πιο συγκεκριμένος μπορούσα να είμαι σήμερα, υπήρξα. Σε μέτρα, σε χρονοδιαγράμματα, σε παραδείγματα. Όπου δεν υπήρξα συγκεκριμένος, σημαίνει ότι τα πράγματα δεν έχουν ωριμάσει ή ότι δεν έχω στη διάθεσή μου αρκετά στοιχεία μέσα στις 40 μέρες που βρισκόμαστε εδώ πέρα, προκειμένου να σας τα παρουσιάσω όλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε μας απαντήσατε στην εκτίμησή σας για την ύφεση φέτος, η μία ερώτηση είναι αυτή και η δεύτερη είναι: Μας παρουσιάσατε 10 βασικές μεταρρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μπορείτε να μας προσδιορίσετε το όφελος για τον καταναλωτή, για τον επενδυτή, για την εθνική οικονομία, με νούμερα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσον αφορά στην ύφεση έχει αναφερθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Προφανώς αυτή είναι μεγάλη μας ανησυχία. Η ύφεση, το πρόβλημα της ρευστότητας, το πρόβλημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και όλες αυτές οι αλλαγές που σας παρουσιάζουμε στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Κάθε μια από αυτές προφανώς θα έχει μια θετική επίπτωση. Αλλά δεν είμαστε στη φάση του να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα στοιχεία ποσοτικοποιημένα και αθροιζόμενα, άλλωστε δεν είναι και καθόλου εύκολο, θα προσθέταμε ενδεχομένως μήλα με πορτοκάλια. Επενδύσεις ας πούμε: Μπορείτε εσείς να προσδιορίσετε πόσες επενδύσεις θα έρθουν στην Ελλάδα, να σας κάνω μια ποσοτική μελέτη ότι με βάση αυτές τις αλλαγές θα έρθουν 4 επενδυτικοί όμιλοι που θα επενδύσει ο ένας 300 εκατομμύρια, ο άλλος 500 κτλ.: Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό.
Είναι βέβαιο ότι κάποιες από τις δράσεις μπορούν να ποσοτικοποιηθούν, αλλά το κυρίαρχο δεν είναι η ποσοτικοποίηση. Το κυρίαρχο είναι: Θέλουμε ν’ απορροφήσουμε το ΕΣΠΑ ή δε θέλουμε; Ν απλοποιήσουμε τις υπογραφές ή όχι; θέλουμε να εξυγιάνουμε το σύστημα με τις δημόσιες προμήθειες ή δε θέλουμε; Θέλουμε να διευκολύνουμε τις επενδύσεις ή δε θέλουμε; Εάν συμφωνούμε σ’ αυτό, ας προχωρήσουμε μπροστά. Είναι βέβαιο ότι θα έχουν θετικές επιπτώσεις κι όσο γρηγορότερα τις κάνουμε, τόσο νωρίτερα θα έρθουν οι θετικές επιπτώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Η ερώτηση είναι για το βρεφικό γάλα, αν το Υπουργείο έχει το δικαίωμα, δεν το ξέρω νομικά αν γίνεται αυτό, να καταφερθεί κατά της απόφασης του ΣτΕ. Η μία ερώτηση είναι αυτή και η δεύτερη είναι για τον ΟΟΣΑ, γι’ αυτό το εργαλείο. Θυμάμαι ότι είχε υπογράψει μια σχετική Υπουργική Απόφαση η πρώην Υπουργός Ανάπτυξης κα Διαμαντοπούλου, αρχές Μαΐου, πριν τις πρώτες εκλογές, και το κόστος ήταν γύρω στις 900.000. Ξέρετε κι άλλη υπογραφή σύμβασης;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Δεν έχει τελειώσει αυτή η σύμβαση, υπάρχει ακόμα σε εξέλιξη η διαδικασία. Θα σας πει ο κ. Σκορδάς.
Α. ΣΚΟΡΔΑΣ:Σε ό,τι αφορά το βρεφικό γάλα, η απόφαση που έχει παρθεί αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, δεν έχει κριθεί η ουσία της υπόθεσης. Τα δε ασφαλιστικά μέτρα έχουν ληφθεί πάνω στη βάση μιας πρότασης που είχε διατυπώσει σχετικό έγγραφο από τον ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τις επιφυλάξεις στη δημόσια υγιεινή. Αυτές οι επιφυλάξεις απεδείχθη στην πράξη για το αν έχουν βάση ή όχι και ήδη σε συζήτηση που γίνεται μεταξύ Γραμματείας Εμπορίου και Γραμματείας Υγείας, επανεξετάζεται η θέση που θα διατυπώσει στη συζήτηση επί της ουσίας στο ΣτΕ το Υπουργείο Υγείας.
Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση με τον ΟΟΣΑ υπήρχε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τον ΟΟΣΑ και με την Task Force για τα ποσά τα οποία αναφέρατε, αυτό όμως από τη μορφή που θα πάρει στην τελική της εκδοχή ή συμφωνία, θα δούμε πού ακριβώς θα κλείσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κύριε Υπουργέ, ευρηματικό αυτό το «Ζορό», η κυβέρνηση, υπέρ των κατατρεγμένων και ελπίζω να υλοποιηθεί και ν’ αξιοποιηθεί.
Θέλω να κάνω δυο ερωτήσεις: Στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής μπορεί να υπάρξουν κινήσεις προσέγγισης των μεγάλων ομογενών επιχειρηματιών επενδυτών; Νομίζω ότι θα ήταν κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο. Και δεύτερον, υπάρχει μίζα η οποία μέχρι σήμερα ήταν βίζα για να πάει κανείς στο Ταμείο. Θα ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα ώστε να πεισθούν οι άνθρωποι να βάλουμε τα χρήματά τους; Ευχαριστώ πολύ
Π. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Πρώτον, στο θέμα της προσέλκυσης των Ελλήνων ομογενών στο εξωτερικό οι οποίοι δεν έχουν και ιστορικά τις καλύτερες εμπειρίες τις τελευταίες δεκαετίες από το να επενδύουν στην Ελλάδα, είναι μια προτεραιότητα. Ο Πρωθυπουργός σας θυμίζω, την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με την ελληνοαμερικάνικη κοινότητα, το HellenicInitiative, μας επισκέφθηκε και ο πρώην Πρόεδρος της Αμερικής και συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας.
Αντίστοιχες συναντήσεις κάνουμε με ομογενείς από άλλες χώρες του κόσμου. Ο στόχος αυτή τη στιγμή του εθνικού αδειοδοτικού συστήματος είναι να μην υπάρχει επαφή πλέον του επενδυτή με όλες τις Υπηρεσίες, να υπάρχει επαφή σ’ ένα σημείο που διαχειρίζεται τον επενδυτικό φάκελο ώστε να μεγιστοποιήσουμε και τα θέματα διαφάνειας, που για μας είναι απόλυτη προτεραιότητα.