Η «τιμωρία» της Ελλάδας δεν θα την βγάλει από την κρίση
Η «τιμωρία» της Ελλάδας δεν θα την βγάλει από την κρίση
«Αν πάρουμε κι’ άλλα υφεσιακά μέτρα ο προϋπολογισμός του 2012 θα εκτροχιαστεί… Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι υπάρχουν πολιτικά θέματα σε άλλες χώρες της Ευρώπης που επηρεάζουν την λογική του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Η ανάγκη δηλαδή, άλλων κυβερνήσεων να διαχειριστούν το δικό τους κοινό, έχει προσδώσει μια διάσταση «τιμωρίας» της Ελλάδας και όχι την διάσταση για την αναζήτηση των σωστών λύσεων που μπορούν να βγάλουν την Ελληνική οικονομία από την κρίση».
Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη
«Στο παρελθόν είδαμε ότι κάθε φορά που η Ευρώπη αντιμετώπισε κρίσεις επέλεξε να έρθει πιο κοντά. Υπήρχε βέβαια πιο στιβαρή ηγεσία και πιο δυνατό ευρωπαϊκό όραμα! Για παράδειγμα όταν στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 απέτυχε ο μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών, οδηγηθήκαμε στο Ευρώ. Αυτή η λογική που πέτυχε στο παρελθόν πρέπει να πρυτανεύσει και πάλι».
Ζητούμενο το αποτελεσματικό Δημόσιο
«Ουσιαστικά δεν έχουμε κάνει καμία προσπάθεια περιστολής της κρατικής δαπάνης… Όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο είχαμε τρία μεγάλα θέματα να αντιμετωπίσουμε: Την αναποτελεσματικότητα του Δημοσίου, την φοροδιαφυγή και ένα κλίμα που δεν ευνοούσε τις επενδύσεις. Αντί να ασχοληθούμε με αυτά τα μεγάλα θέματα την διετία που μας πέρασε, εμείς αυξήσαμε τους φόρους , με αποτέλεσμα να διογκωθεί η φοροδιαφυγή και να μπούμε σε βαθιά ύφεση. Κάναμε επίσης, οριζόντιες περικοπές που δεν βοήθησαν την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου. Το θέμα δεν είναι να έχεις μικρό ή μεγάλο δημόσιο, αλλά αποτελεσματικό δημόσιο».