Η φορολογία να ωθεί την ανάπτυξη στην οικονομία
Δημοσιογράφος: Είχαμε την απειλή παραίτησης Μπαμπινιώτη και θα ήθελα ένα σχόλιό σας μετά την παρέμβαση μάλιστα του κ. Μητσοτάκη. Αν έπρεπε τελικά ο κ. Μπαμπινιώτης να προχωρήσει σε μια τέτοια λογική, να απελευθερώσει δηλαδή χρήματα χωρίς να εφαρμοστεί ο νόμος…
Ν. Μηταράκης: «Ο τομέας της παιδείας δεν ανήκει στις αρμοδιότητές μου. Φυσικά είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστεί ο νόμος που έχει ψηφιστεί με διακομματική συναίνεση. Κατά πόσο συντρέχουν ειδικοί λόγοι σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, είναι κάτι που θα πρέπει να αφήσουμε τους αρμόδιους να εκφράσουν την άποψή τους».
Δημοσιογράφος: Ξεκινάμε μια προεκλογική περίοδο όπου θα ζήσουμε πρωτοφανή πράγματα. Τρέχουν νομοσχέδια και νόμοι και δεσμεύσεις με την τρόικα και ανάβουν καβγάδες που ενδεχομένως να "δηλητηριάζουν'" το κλίμα.
Ν. Μηταράκης: «Έχω εκφράσει την άποψή μου εδώ και πολύ καιρό, ότι οι εκλογές έπρεπε να είχανε γίνει ήδη. Η 8η Απριλίου για εμένα ήταν η ιδανικότερη ημερομηνία, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI. Γιατί η νέα κυβέρνηση έχει πολύ έργο μπροστά της και μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σίγουρα δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν…».
Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια δέσμευση έναντι των δανειστών, ότι το χαράτσι θα γίνει μόνιμο. Συμφώνησε και αυτή η κυβέρνηση, ψηφίστηκε κι αυτό υπάρχει. Πώς μπορεί να αλλάξει;
Ν. Μηταράκης: «Υπάρχει μια δέσμευση έναντι των δανειστών, τον Ιούνιο η Ελλάδα να καταθέσει νέο φορολογικό σύστημα. Κατά συνέπεια όλες οι προβλέψεις του φορολογικού νόμου είναι στο τραπέζι. Είναι δέσμευση της Ελλάδος, υποχρέωση μας να ξαναδούμε τα φορολογικά θέματα. Το θέμα είναι, από εδώ και πέρα η φορολογία να συνάδει και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Γιατί αν δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, δε θα υπάρχουνε φορολογικά έσοδα».
Δημοσιογράφος: Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, από ότι έχουμε δει μέχρι τώρα, δεν απέδωσε και πολλά…
Ν. Μηταράκης: «Απέδωσε την πρόβλεψη στη νέα δανειακή σύμβαση να κατατεθεί νέο φορολογικό σύστημα τον Ιούνιο… Πιο δεδομένη, ρητή δέσμευση της Ελλάδας για αυτό το θέμα δεν υπάρχει.. Είναι υποχρέωσή μας να τα ξαναδούμε».
Δημοσιογράφος: Η δημοσκοπική πραγματικότητα δημιουργεί μεγάλες αβεβαιότητες. Όχι μόνο σε εμάς αλλά και στους ξένους… Η Νέα Δημοκρατία θέλει αυτοδυναμία. Αυτοδυναμία δε φαίνεται στον ορίζοντα αυτή την ώρα και μάλιστα έχοντας στα δεξιά σας δύο – τρία κόμματα που σας απειλούν. Γιατί η Νέα Δημοκρατία αποκλείει την συγκυβέρνηση ΠαΣοΚ – Νέας Δημοκρατίας;
Ν. Μηταράκης: «Γιατί θεωρούμε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να είναι σταθερή, να είναι ομοιογενής, να έχει μια συγκεκριμένη πρόταση. Βεβαίως θέλουμε αυτοδυναμία… Αυτή την στιγμή, προεκλογικά, αυτό που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε είναι να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό τι θέλουμε να κάνουμε, τι προτείνουμε και γιατί πρέπει να έχουμε αυτοδυναμία. Και όχι να ασχολούμαστε με υποθετικά σενάρια, αν και τι θα συμβεί. Ως προς τα κόμματα που αναφέρετε, θα φανούν όλα τελικά στις εκλογές. Είναι εύκολο αυτή την στιγμή να πουλάς φρούδες ελπίδες, να κινείσαι στο χώρο της πατριδοκαπηλίας, με κενές υποσχέσεις, αλλά αυτή την στιγμή αυτά δε λύνουν τα προβλήματα του τόπου… Στο δικό μας σχεδιασμό το κυρίαρχο σενάριο είναι η αυτοδυναμία. Θεωρούμε ότι είναι εφικτός στόχος, γιατί ο ελληνικός λαός θα ζητήσει στο τέλος μια συγκεκριμένη πρόταση… Ο κόσμος θέλει να δει ανανέωση και νομίζω τελικά ότι αυτό θα είναι το μήνυμα των εκλογών».
Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση αβεβαιοτήτων, πάμε πάλι σε εκλογές ή θα κυριαρχήσουν άλλες λογικές στο τι θα γίνει μετά;
Ν. Μηταράκης: «Σε θέματα πολιτικού σχεδιασμού και τι υποθετικά μπορεί να συμβεί σε σενάρια, όταν η δικιά μας βασική υπόθεση δεν εκπληρωθεί, είναι δύσκολο να απαντήσω. Θεωρώ όμως ότι είναι σημαντικό για τον τόπο να έχει κυβέρνηση από τη Δευτέρα το πρωί, διότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».