Η Ελλάδα μπήκε πλέον στα επενδυτικά πλάνα του Πεκίνου
Ημέρα με την ημέρα η χώρα μας κερδίζει ξανά την αξιοπιστία της και αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα: να βάλουμε την Ελλάδα ξανά στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα και η μεγάλη επιχειρηματική αποστολή που τον συνόδευσε αυτούς ακριβώς τους στόχους είχε. Πρώτο, να αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως πύλη εισόδου στην ΕΕ. Δεύτερο, να τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Τρίτο, να ενισχύσει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Τέταρτο, να αναδείξει τις δυνατότητες συνεργειών στους τομείς της νέας τεχνολογίας και καινοτομίας και πέμπτο, να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στους δύο βασικούς πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας: τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό.
Από το πλαίσιο των συζητήσεων σε διμερές πολιτικό επίπεδο, το περιεχόμενο των συμφωνιών που υπεγράφησαν και τα αποτελέσματα των 455 επιχειρηματικών συναντήσεων που έγιναν στα δύο φόρα που διοργάνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Πεκίνο και τη Σαγκάη είναι πασιφανές ότι η Ελλάδα μπήκε πλέον στα επενδυτικά πλάνα του Πεκίνου. Αυτή η εξέλιξη είναι αναμφίβολα θετική καθώς η εμπλοκή της Κίνας στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων μπορεί να δώσει σημαντικές ανάσες στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσει σοβαρούς καταλύτες για την ανάπτυξη της.
Η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών ειδικά σε ότι αφορά την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων είναι μακριά από τις προθέσεις της κυβέρνησης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τώρα να αναμετρηθεί με όλα εκείνα τα προβλήματα που για δεκαετίες εμπόδισαν την υλοποίηση σοβαρών και μεγάλων επενδύσεων. Να εξαλείψει τα εσωτερικά εμπόδια και τις στρεβλώσεις που φρενάρουν την ανάπτυξη. Την γραφειοκρατία, την πολυνομία και τις κάθε είδους αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης.
{slideshare}[slideshare id=21951367&doc=20130526etmitarakis-130526115438-phpapp01&type=d]{/slideshare}
Προς αυτήν την κατευθυνση έχουν ήδη δρομολογηθεί και υλοποιούνται σοβαρές πολιτικές παρεμβάσεις. Με το νέο επενδυτικό νόμο υφίσταται ήδη μια κεντρική αδειοδοτική αρχή για τις στρατηγικές επενδύσεις. Μια σειρά δικαιολογητικών καταργήθηκαν από την καθιέρωση του θεσμού της αυτοβεβαίωσης και της πολυάδειας. Και για τις μικρότερες επενδύσεις, άνω των 2 εκ. ευρώ θεσπίστηκε ήδη σε συνεργασία με το Invest In Greece o θεσμός του συνηγόρου του επενδυτή προκειμένου να αίρονται άμεσα τα εμπόδια που ανακύπτουν στην διαδικασία της αδειοδότησης και να δημιουργηθεί ένα ευνοικότερο φιλικό επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον.
Σήμερα που η ανεργία πλήττει το 27% των ελλήνων πολιτών και ιδίως τους νέους χρειαζόμαστε κάθε είδους επένδυση: Ιδιωτική και Δημόσια. Ελληνική και Ξένη. Μικρή, μεσαία και μεγάλη. Και η πολιτική εξωστρέφειας που ακολουθεί η κυβέρνηση σχετίζεται άμεσα και με την αυτοκριτική που οφείλουμε να κάνουμε ως χώρα. Με την παραδοχή, έστω και καθυστερημένα, ότι δεν ήμασταν μία χώρα φιλική στις επενδύσεις. Ήμασταν μία χώρα που παρενέβαλε προσκόμματα ακόμη και στις Δημόσιες Επενδύσεις. Μία χώρα ‘Red Tape’ την οποία φιλοδοξούμε να καταστήσουμε χώρα ‘Red Carpet’. Αυτήν την πολιτική εξωστρέφειας σκοπεύουμε να εντείνουμε αγνοώντας τις όποιες αντιδράσεις απ’ όπου και αν προέρχονται. Για να ενισχύσουμε τις εξαγωγές και να καταστήσουμε τη χώρα ένα ασφαλές λιμάνι και προτιμητέο προορισμό για επενδύσεις.