Η διαφάνεια στις διατλαντικές συναλλαγές κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ
Κατά την πρώτη ημέρα και κατά την διάρκεια του δείπνου εργασίας, οι Υπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου συζήτησαν την στρατηγική της ΕΕ και τον συντονισμό τους στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Επίσης αξιολόγησαν την υπουργική διάσκεψη του περασμένου Δεκεμβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας και εστίασαν στις τεχνικές απόψεις για την επιτυχή εφαρμογή των αποτελεσμάτων της. Τέλος, καθόρισαν τις κινήσεις της ΕΕ σχετικά με την Αναπτυξιακή Ατζέντα της Ντόχα που δεν καλύφθηκε στο Μπαλί.
Tο Άτυπο Συμβούλιο συνεχίστηκε με την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ηγετών της επιχειρηματικής κοινότητας και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού σχετικά με τις προσδοκίες τους από την ΤΤΙΡ (Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση) που αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Η ανταλλαγή απόψεων έγινε κατά την διάρκεια προγεύματος εργασίας το πρωί της Παρασκευής, 28ης Φεβρουαρίου. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η ΤΤΙΡ θα προωθήσει την ευημερία και τις θέσεις εργασίας στην ΕΕ, τις ΗΠΑ, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και ενθάρρυναν τις ηγεσίες της ΕΕ και των ΗΠΑ να επιδιώξουν μια φιλόδοξη και μακρόπνοη συμφωνία.
Κατά την πρωινή συνεδρίασή τους οι Υπουργοί συζήτησαν την παρούσα κατάσταση και τις προτεραιότητες της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ. Καθώς η ΤΤΙΡ θεωρείται αποτελεσματικό εργαλείο για ανάπτυξη, οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να εργαστούν σκληρά ώστε να καταργηθούν οι δασμοί, να συντονιστούν τα κανονιστικά τους πλαίσια και να απομακρυνθούν τα μη δασμολογικά εμπόδια (ΝΤΒs) στις μεταξύ τους συναλλαγές.
Ο απώτερος στόχος της ΕΕ είναι οι Ευρωπαϊκές εταιρείες να έχουν ευκολότερη και χαμηλότερου κόστους πρόσβαση στην αμερικανική αγορά και να προωθηθεί η διαφάνεια. Όπως το έθεσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Εμπόριο) υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης, «η εξασφάλιση διαφάνειας στις διατλαντικές συναλλαγές αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ελληνική Προεδρία και την ΕΕ».
Στη συνέχεια τέθηκε το τεχνικό θέμα των τριλόγων και του διαθεσμικού διαλόγου εντός της ΕΕ [Σημ. : διαπραγμάτευση των νομοθετημάτων μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ –Συμβούλιο, Επιτροπή, Κοινοβούλιο]. Η Ελληνική Προεδρία ενημέρωσε ότι ο πρώτος τρίλογος για τον Κανονισμό Trade Enforcement [μηχανισμός που επιτρέπει στην ΕΕ να επιβάλλει την τήρηση των όρων των εμπορικών συμφωνιών που έχει συνάψει] ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ο Κανονισμός για την Οικονομική Ρύθμιση (Financial Regulation) παρουσιάζει πρόοδο παρά τις δυσκολίες, ενώ πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τα IPI και TDI προκειμένου να προωθηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι Υπουργοί κατόπιν αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία και τον ρόλο της ΕΕ στην αποκατάσταση της σταθερότητας, δεδομένου και του γεγονότος ότι ήταν η μη υπογραφή της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας που απετέλεσε το έναυσμα της παρούσας κρίσης.
Σχετικά με την προτεινόμενη Επενδυτική Συμφωνία με την Μυανμάρ, οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι οι επενδυτικές σχέσεις με την χώρα αυτή βρίσκονται σε ένα νέο και πολλά υποσχόμενο δρόμο, που προσφέρει πολλές ευκαιρίες και προκλήσεις και για τις δύο πλευρές. Ένα σφικτό πρόγραμμα εργασιών αναμένεται να επιτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για μία Συμφωνία Προστασίας των Επενδύσεων μέχρι την επίσκεψη του Επιτρόπου De Gucht στην χώρα, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου.
Τέλος, οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις για μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών Mercosur [Λατινική Αμερική] πρέπει να προχωρήσει με την ανταλλαγή προσφορών το συντομότερο δυνατόν για τους τομείς αγαθών, υπηρεσιών, εγκατάστασης και δημόσιων προμηθειών.
Το Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Εμπόριο) έκλεισε με το γεύμα εργασίας, το οποίο εστίασε στην βελτίωση της διεθνούς προστασίας των προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη (GI) της ΕΕ. Η Ελληνική Προεδρία θεωρεί θέμα πρωταρχικής σημασίας την αυξημένη προστασία των GIs, προκειμένου η Ευρώπη να αυξήσει τις εξαγωγές των υψηλής ποιότητας αγροτικών της προϊόντων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα αυτόν. Η Ελληνική Προεδρία αποδίδει προτεραιότητα στην προστασία των προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη και επανέλαβε την πρόθεσή της να προωθήσει πολιτικές που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων παραγωγών στις διεθνείς αγορές.