H Ελλάδα έχει ανέλθει 22 θέσεις στον πίνακα της Παγκόσμιας Τράπεζας ως προς την ανταγωνιστικότητα
ΕΡ.: Η Ελλάδα λέει ότι έχει περισσότερο χρόνο να εφαρμόσει το πρόγραμμα βοήθειας. Αυτό όμως διαψεύσθηκε από την ΕΚΤ και από τη Γερμανία. Βρίσκομαι μαζί με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδας, Παναγιώτη Μηταράκη. Γιατί ο Υπουργός Οικονομικών έκανε αυτή την πρόωρη ανακοίνωση σχετικά με την επίτευξη της διετούς επιμήκυνσης;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ελλάδα ακόμα διαπραγματεύεται τα τελευταία σημεία αυτής της συμφωνίας. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συμφωνία. Έχουμε εργαστεί σκληρά για να χτίσουμε την αξιοπιστία μας τους τελευταίους τρεις μήνες και να εξασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα έχει επανέλθει στην πορεία του, αυτή είναι η κατεύθυνση που εργαζόμαστε. Υπάρχουν θέματα να λύσουμε, αλλά ελπίζουμε ότι θα λυθούν πολύ σύντομα.
ΕΡ.: Ποια είναι αυτά τα θέματα προς επίλυση;
ΥΦ.: Αυτό είναι υπό συζήτηση με την Τρόικα στην Αθήνα και δεν είναι από τα θέματα που μπορούν να συζητηθούν σε δημόσια συνέντευξη. Πρόκειται για τεχνικές λεπτομέρειες. Υπήρχαν, όπως ξέρετε, κάποιες δηλώσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση σε σχέση με τα εργασιακά θέματα, έχουμε πραγματοποιήσει όλες τις αλλαγές σε εργασιακά θέματα που προέβλεπε η συμφωνία του Φεβρουαρίου. Υπάρχουν κάποια νέα θέματα και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λύση.
ΕΡ.: Είστε επομένως βέβαιος ότι θα πάρετε την επιμήκυνση;
ΥΦ.: Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση επί του προγράμματος και θα συμφωνηθούν οι τελικές λεπτομέρειες. Τότε αρχίζει το δύσκολο μέρος. Πρέπει να παραδώσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε και αυτό είναι το κεντρικό στοίχημα.
ΕΡ.: Οπωσδήποτε. Πώς θα δείξετε αποτελέσματα όταν κανείς δε θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα. Έχετε πολλές επιχειρήσεις που φεύγουν από τη χώρα.
ΥΦ.: Διανύουμε μια μεταβατική περίοδο. Έχουμε τρεις νέες επενδύσεις στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες από διεθνείς επενδυτές. Εγκρίναμε πριν από τέσσερις εβδομάδες την ίδρυση πέντε ξενοδοχείων από Βρετανούς επενδυτές. Υπάρχουν τρόποι να επενδύσει κανείς στη χώρα. Υπάρχει ακόμη πρόβλημα με επιχειρήσεις που δε μπορούν να βρουν ρευστότητα στην ελληνική αγορά, αυτό είναι που οδήγησε και στην επανεγκατάσταση. Είναι σημαντικό για εμάς να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία, να υπάρξει δημοσιονομική σταθερότητα, να γίνει ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και να βελτιώσουμε το φορολογικό και οικονομικό περιβάλλον ώστε να ανθήσουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Έχουμε μπροστά μας τρομερές προκλήσεις. Έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Είδατε πριν δυο μέρες ότι η Ελλάδα έχει ανέλθει 22 θέσεις στον πίνακα της Παγκόσμιας Τράπεζας ως προς την ανταγωνιστικότητα, οπότε τίθενται τα θεμέλια για επενδύσεις και σ’αυτό πρέπει να δουλέψουμε.
ΕΡ.: Και όμως, η κατάσταση είναι δραματική. Θα μειώσετε 8000 θέσεις στο δημόσιο τομέα τον επόμενο χρόνο, η επίσημη ανεργία ανέρχεται στο 25% και μάλλον είναι πολύ υψηλότερη, αντιμετωπίζετε μαζικές διαδηλώσεις. Πώς θα τα εξηγήσετε όλα αυτά στον ελληνικό λαό;
ΥΦ.: Με το να βάλουμε την οικονομία ξανά στην πορεία της. Αυτό που χρειάζεται τώρα να κάνουμε είναι πρώτον, να δείξουμε αποτελέσματα ως προς τη δημοσιονομική σταθερότητα, έπειτα να επενδύσουμε στη ρευστότητα της οικονομίας και μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων που έχουν τώρα αρχίσει να αποδίδουν να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Είναι μια δύσκολη περίοδος για την κοινωνία. Πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό στον κόσμο. Αλλά πρέπει όμως και να εκτιμήσουμε τις θυσίες που ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Θα σας δώσω μόνο ένα νούμερο. Οι μισθοί στο δημόσιο τομέα έχουν μειωθεί κατά 37% σε τέσσερα χρόνια. Μετά τις περικοπές, έχουμε πλέον ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δημοσίων δαπανών σε όρους ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Προχωρώντας τώρα μπροστά με δομικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, θα δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φιλικό προς την ανάπτυξη. Δεν είναι εύκολο. Καταλαβαίνουμε τον πόνο. Υποφέρουμε σήμερα καθώς έχουμε χάσει την σχετική ανταγωνιστικότητά μας εδώ και χρόνια. Αυτό όμως ξανακερδίζουμε σήμερα.
ΕΡ.: Όμως ο ελληνικός λαός έχει χάσει την εμπιστοσύνη του σε σας. Κόβετε συντάξεις…
ΥΦ.: Συμμορφωνόμαστε με όσα μας έχουν υποδειχθεί από το πρόγραμμα. Έχουμε ένα διπλό πρόβλημα αξιοπιστίας, δέχομαι αυτό που λέτε, είχαμε την ευκαιρία από τον Ιούνιο, ως νέα κυβέρνηση, να ξαναχτίσουμε την αξιοπιστία μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και την ίδια στιγμή προσπαθούμε να ξαναχτίσουμε την αξιοπιστία μας με τον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες που έχουν συμμορφωθεί με όλες τις δημοσιονομικές απαιτήσεις του προγράμματος, έχουν δει τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του προγράμματος να είναι βαθύτερες από αυτές που υπολόγιζαν οι σχεδιαστές του.
ΕΡ.: Πώς θα δώσετε ώθηση στις εξαγωγές;
ΥΦ.: Ήδη συμβαίνει. Η Ελλάδα έχει θετικούς δείκτες τα τελευταία δύο χρόνια, οι ελληνικές επιχειρήσεις γίνονται πιο εξωστρεφείς. Παραβρέθηκα μάλιστα στο Παρίσι στη διεθνή έκθεση SIAL, όπου έχουμε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές συμμετοχές από και προς τον ιδιωτικό τομέα και βλέπουμε ότι πηγαίνουν καλά. Έχουμε πολύ καλής ποιότητας προϊόντα και πλέον ανταγωνιστικές τιμές, μετά τις μεταρρυθμίσεις, και έτσι μπαίνουν οι βάσεις για πιο εξωστρεφή οικονομία. Παράλληλα, επενδύουμε σε νέες υποδομές, στον τουριστικό τομέα, που είναι βασικός εξαγωγικός τομέας και αυτό θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να μειώσει το αρνητικό της ισοζύγιο.
ΕΡ.: Πώς βλέπετε την Ελλάδα σε δέκα χρόνια από σήμερα;
ΥΦ.: Βλέπουμε την Ελλάδα να ξεπερνά τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, βλέπουμε την Ελλάδα να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της, να ξαναχτίζει τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Όπως είπα, θα έχουμε ένα από τους μικρότερους δημόσιους τομείς στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη. Τομείς όπου η Ελλάδα είναι παραδοσιακά ισχυρή, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η γεωργία, αλλά και οι υπηρεσίες. Είμαστε περιφερειακό σημείο εισόδου στην Ευρώπη, γύρω μας οι οικονομίες αναπτύσσονται και η Ελλάδα συμμετείχε στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής για τις ελληνικές εταιρείες. Αυτό είναι το μοντέλο που βλέπουμε για τα επόμενα χρόνια. Το πρόβλημα ήταν ότι χάναμε σε ανταγωνιστικότητα και αυτό είναι που τώρα βελτιώνουμε.
ΔΗΜ.: Σας ευχαριστώ.
ΥΦ.: Κι εγώ.