Φέραμε 7 δισ. ευρώ άμεσες επενδύσεις σε 1,5 χρόνο
Κίνα, ΗΠΑ, Ευρώπη, αραβικός κόσμος κι εσχάτως Ισραήλ. Διαρκώς σας βλέπουμε με μια βαλίτσα στο χέρι. Ποιά εικόνα έχετε αποκομίσει από τις διαρκείς αυτές επαφές και τί σας κάνει να πιστεύετε πως οι δικές σας προσπάθειες θα έχουν θετικότερη κατάληξη από άλλες που προηγήθηκαν;
Είναι αλήθεια ότι η προϊστορία μας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, δεν μας βοηθάει. Σήμερα όμως έχουμε στις αποσκευές μας συγκεκριμένα πλεονεκτήματα: Τις ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, την πολιτική σταθερότητα, το πρωτογενές πλεόνασμα και ένα υγιές – μετά την ανακεφαλαιοποίηση – τραπεζικό σύστημα.
Όσον αφορά τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν δεν θέλω να αμφισβητήσω τις προθέσεις. Πως θα απέδιδαν όμως αυτές οι προσπάθειες από τη στιγμή που π.χ. με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είχαμε υπογράψει τις συμφωνίες για την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων και της αποφυγής διπλής φορολογίας; Ειδικά την τελευταία την συζητούσαμε μαζί τους από το 2008 και με δική μας υπαιτιότητα είχαμε φτάσει στο 2013 και ήταν ακόμα ανοικτή! Όλα αυτά τα θέματα εμείς τα αντιμετωπίσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
{slideshare}[slideshare id=27594201&doc=20131026mitarakisprotothema-131026074334-phpapp01&type=d]{/slideshare}
Θα ήθελα να το ρωτήσω πιο απλά, κατανοητά και ενδεχομένως «λαϊκά». Αν σας έβαζα να αποτιμήσετε τις μέχρι στιγμής επενδύσεις που επί των ημερών σας ήλθαν, σε πόσα χρήματα θα την αποτυπώνατε; Ο Μηταράκης πόσα χρήματα έφερε από άμεσες επενδύσεις στη χώρα;
Αυτή τη στιγμή, οι επενδύσεις που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, που πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν και τα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί ήδη στη χώρα ξεπερνούν τα 7 δις Ευρώ. Έχουμε συγκεκριμένα:
– Τον αγωγό ΤΑΡ προϋπολογισμού 1,5 δις Ευρώ που είναι η μεγαλύτερη ξένη επένδυση σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
– Τις τρεις νέες μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις Fast Track συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δις ευρώ. Πρόκειται για την επένδυση Ιτανός Γαία στην Kρήτη την επένδυση Kilada Hills στην Αργολίδα και την Pravita στη Χαλκιδική.
– Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δώσαμε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα πολλές από τις οποίες ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα που συνολικά ξεπερνούν το 1 δις.
– Παράλληλα, από τις εξαγορές της Hellas Sat, της ΔΕΣΦΑ και του ΟΠΑΠ έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία 1 δις Ευρώ.
– Από τις τοποθετήσεις ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών τοποθετήθηκε ένα ποσό άνω των 3 € δισ. Υπολογίζεται ότι 1,5 € δισ. αυτών των χρημάτων προέρχονται από το εξωτερικό.
– Τέλος, εξίσου κρίσιμος παράγοντας ήταν οι επενδύσεις ξένων funds στα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου. Οι επενδύσεις αυτές ουσιαστικά στρώνουν τον δρόμο για την έξοδο στις αγορές καθώς συνέβαλλαν στη σημαντική μείωση του spreadστο 10,03%, σε σχέση με 23,7% πριν από έναν χρόνο – μια μείωση 1.300 μονάδων βάσης.
Στις παραπάνω επενδύσεις δεν συνυπολογίζω τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από εταιρείες κολοσσούς όπως η HP, η ZTE, η Huawei, η Phillip Morris, η Vodafone κ.α. που θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο αλλά και τις αγοραπωλησίες ακινήτων από αλλοδαπούς που γίνονται τώρα στο πλαίσιο της ρύθμισης για την χορήγηση αδειών παραμονής.
Φυσικά η προσπάθεια είναι ομαδική, είναι κυρίως είναι προσπάθεια του Πρωθυπουργού.
Άμεσες νέες προτεραιότητες μας είναι το Ελληνικό, η χρηματοδότηση του επενδυτικού ταμείου, η λειτουργία του Παράκτιου Μετώπου και η ένταξη νέων έργων στο Fast Track, ιδανικά όλα εντός του 2013.
Υπάρχει μια φιλελεύθερη σχολή σκέψης που θέλει τον πρωθυπουργό να μιλάει με τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές και μια άλλη όμως που πιστεύει πως θεσμικά είναι λάθος να μπαινοβγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και μάνατζερς πολυεθνικών.
Είναι η σχολή της λογικής και όχι του φιλελευθερισμού. Είναι αδιανόητο όταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία, να προτείνουμε να κοιτάμε αφ’ υψηλού τους επενδυτές. Ή ακόμα χειρότερα να τους γυρίζουμε την πλάτη. Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι το στο κυνήγι των επενδύσεων υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Όλοι τις ίδιες πόρτες χτυπούν και στους ίδιους ανθρώπους απευθύνονται. Και να είστε σίγουρος κ. Μαρκόπουλε ότι αν κλείσουμε εμείς τις πόρτες στους επιχειρηματίες και τους επενδυτές σε κάποια άλλη γειτονική χώρα θα τις βρουν ορθάνοιχτες. Αυτό θέλουμε;
Η δική σας προσπάθεια είναι να φέρετε επενδύσεις. Υπάρχει όμως και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων της οικονομίας που αναφέρουν ως εθνικό πρόβλημα όχι την έλλειψη ξένων κεφαλαίων αλλά την παντελή προσπάθεια διατήρησης των όσων ήδη υπάρχουν. Κακά τα ψέματα κύριε υπουργέ. Οι μεγαλύτερες πολυεθνικές επιχειρήσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι ήδη στη χώρα μας. Πως θα μπορέσουμε όμως με τόσο μεγάλη γραφειοκρατία, με τόσο μεγάλη αλλά και ασταθή φορολόγηση είτε να φέρουμε, είτε να κρατήσουμε επιχειρήσεις στον τόπο;
Η αλήθεια είναι ότι είμαστε «ακριβοί» φορολογικά σε σχέση με όμορες χώρες. Μακάρι να μπορούσαμε σήμερα να εισάγουμε εταιρικό flatrateστο 15%. Αυτό σήμερα θα απαιτούσε ισοδύναμα μέτρα που δεν αντέχουμε ως κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση πάντως – και ανεξάρτητα από το ύψος των συντελεστών – το φορολογικό πλαίσιο θα έπρεπε να ήταν πιο σταθερό ώστε να μην αιφνιδιάζονται οι φορολογούμενοι. Πρέπει όλοι να ξέρουν, από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο, τι θα πληρώσουν. Οι τρίμηνες εμμονές των δανειστών μας και οι πρόσφατες πιέσεις τους για νέα μέτρα δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος επενδυτικής σταθερότητας και κατά συνέπεια υπονομεύουν τις τεράστιες προσπάθειες του Ελληνικού λαού.
Τι καινούργιο κομίζει το Enterprise Greece και πότε θα έχουμε πλήρη εκκίνηση των δράσεων του; Παράλληλα η αγορά με ενδιαφέρον περιμένει τις εξελίξεις για το νέο Επενδυτικό Ταμείο το γνωστό Institution for Growth.
Ο οργανισμός EnterpriseGreeceπου θα προκύψει από τη συγχώνευση του Invest in Greece και του ΟΠΕ θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις αρχές του έτους. Πρόθεση μας είναι να στελεχωθεί από ανθρώπους της αγοράς. από εξειδικευμένα και έμπειρα στελέχη που θα γνωρίζουν την εξαγωγική διαδικασία και το επενδυτικό πλαίσιο. Οι τρεις βασικές καινοτομίες είναι πρώτον η στόχευση με εξειδικευμένα στελέχη στα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα, σε αυτά με την μεγαλύτερη προοπτική και σε χώρες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Δεύτερον η επίτευξη συνεργιών μεταξύ εξαγωγών και επενδύσεων και τρίτον η καλύτερη διασύνδεση με τους φορείς της Ελληνικής αγοράς.
Το επενδυτικό ταμείο είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης, πρωτοβουλία που αντιμετωπίστηκε αρχικά από έντονες επιφυλάξεις της Τρόικας. Προχωράμε με ταχύς ρυθμούς στην εύρεση επενδυτών και άμεσα θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Συμμερίζεστε την κριτική που ασκείται για τη μειωμένη συνεισφορά των ΣΔΙΤ στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων και επίσης πότε θα έχουμε την πλήρη λειτουργία της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής για Στρατηγικές Επενδύσεις;
Όλες οι διαδικασίες για τη λειτουργία της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής έχουν γίνει. Μόλις πρόσφατα η ολομέλεια του ΣτΕ έδωσε το πράσινο φως γι αυτή τη μεγάλη θεσμική αλλαγή και τις επόμενες εβδομάδες ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσει η λειτουργία της. Τα ΣΔΙΤ εξαρτώνται άμεσα από την ρευστότητα του Τραπεζικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση όμως με την συγκεκριμένη διαδικασία τρέχουν επενδυτικά σχέδια ύψους 3,5 δις Ευρώ τα οποία δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.