Ερώτηση & ΑΚΕ Ν. Μηταράκη σχετικά με τον αναγκαστικό χαρακτήρα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου
Το τελευταίο διάστημα συζητείται ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας σχετικά με τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς. Δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο αναφέρουν, μάλιστα, ότι στις προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η κατάργηση των Αναγκαστικών Συνεταιρισμών, μετά την προσφυγή δύο αμπελουργών από τη Σάμο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την απόφαση που εξέδωσε στις 3 Δεκεμβρίου σχετικά με τις διαδικασίες απόκτησης άδειας οινοποίησης. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν, μάλιστα, ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει τεθεί και από τις υπηρεσίες της Ε.Ε..
Όπως γνωρίζετε, στη Χίο λειτουργεί από το 1938 η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (Ε.Μ.Χ.). Ο αναγκαστικός χαρακτήρας της προέκυψε από την επιτακτική ανάγκη προστασίας των παραγωγών μαστίχας – και δη των μικρών – από τους μεσάζοντες της εποχής που κερδοσκοπούσαν σε βάρος τους.
Σήμερα ο συνεταιρισμός αποδίδει στους παραγωγούς το 80% της μέσης τιμής πώλησης. Με τις δράσεις του συνέβαλλε μεταξύ άλλων:
- Στον χαρακτηρισμό της Μαστίχας Χίου ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.)
- Στην χρηματοδότηση επιστημονικών και ερευνητικών προγραμμάτων και στην εκπόνηση συγκεκριμένης στρατηγικής προώθησης του προϊόντος.
- Στην αναγνώριση της μαστίχας ως παραδοσιακό φάρμακο από το αρμόδιο Ευρωπαϊκό Οργανισμό (ΕΜΑ)
- Στην αναγνώριση «πολιτισμού της Μαστίχας» με την εγγραφή της στον κατάλογο των μνημείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Η μαστίχα Χίου αποτελεί ένα μοναδικό εθνικό προϊόν που ταυτίζεται απόλυτα με την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία του νησιού μας. Και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία η γειτονική χώρα προσπαθεί να προσπαθεί να το αντιγράψει, η κατάργηση της αναγκαστικότητας θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για τον μαστιχοπαραγωγό και για την οικονομία της Χίου. Με αυτά τα δεδομένα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του νησιού θεωρούν ότι ο μόνος δρόμος για την ανάδειξη και την προώθηση αυτού του μοναδικού προϊόντος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της Ε.Μ.Χ.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Εάν είναι στις προθέσεις του να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση των αναγκαστικών συνεταιρισμών.
2. Εάν έχει γίνει αποδέκτης σχετικού αιτήματος από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.
3. Εάν υπάρχει σχετική αλληλογραφία να την καταθέσει.
Ο Ερωτών Βουλευτής,
Νότης Μηταράκης