Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση Πετράκου (ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με τον έλεγχο της ανάπτυξης της χώρας από τους ευρωπαίους εταίρους μας
Αναφέρεται στην πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει επενδύσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Ακολουθούν τα μη οριστικά πρακτικά από τη Βουλή των Ελλήνων:
“Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρότι η μετάφραση των δηλώσεων του κ. Schulz δεν είναι ακριβώς όπως παρουσιάζεται στην ερώτηση, δεν είναι εμένα ο δικός μου ρόλος να ερμηνεύσω τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Είμαι απέναντι στην Εθνική Αντιπροσωπεία για να σας πω τι προγραμματίζει να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Όπως έχουμε ήδη πει πολλές φορές στη Βουλή, αντιμετωπίζουμε έκτακτα προβλήματα τα οποία επιβάλλουν έκτακτες λύσεις.
Γνωρίζετε, βέβαια -επειδή μιλήσατε για ξένους ηγέτες- ότι ο Πρωθυπουργός έχει καυτηριάσει τοξικές, όπως τις αποκάλεσε, δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών, όταν αυτές υπονομεύουν τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει αυτήν τη στιγμή ο ελληνικός λαός για να βγει από την πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι απ’ αυτήν την Κυβέρνηση δεν απουσιάζει το σθένος.
Δεν είναι, όμως, τέτοια η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σέβομαι το δικαίωμα των συναδέλφων στο Ευρωκοινοβούλιο να εκφράζουν τις σκέψεις τους για θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η Ελλάδα συνεργάζεται, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, πιστεύει στην ευρωπαϊκή στήριξη. Όπως αντιλαμβάνομαι πιστεύετε κι εσείς, κύριοι συνάδελφοι.
Δεν είναι, λοιπόν, ρόλος δικός μου να ερμηνεύσω τον κ. Schulz, αλλά δεν μπορώ να ακούω και παρερμηνείες. Τι είπε, λοιπόν, διαβάζοντας το πρωτότυπο κείμενο, ο κ. Schulz;
Πρώτον, ότι οι περικοπές δαπανών δεν οδηγούν από μόνες τους στην ανάπτυξη, χρειάζονται και αναπτυξιακά εργαλεία. Ανέφερε ως παράδειγμα τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, πρόταση την οποία έχουμε κάνει εμείς ως χώρα στη δικιά μας προσπάθεια να δώσουμε θέσεις εργασίας στους Έλληνες, στο δικό μας χώρο, στο δικό μας έδαφος.
Είπε, επίσης, ότι χρειάζεται να απομακρυνθεί ο φόβος εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη, χρειάζεται η Ελλάδα να δουλέψει μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την αναδόμηση της χώρας μας.
Δεύτερον, επανέλαβε μία ελληνική πρόταση, τη δημιουργία ενός ελληνικού επενδυτικού οργανισμού με ευρωπαϊκά κονδύλια -αυτό που αναφέρατε και στην ερώτησή σας- στο οποίο θα συνεργάζονται Έλληνες και ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην επιλογή επενδύσεων γι’ αυτόν τον ειδικό οργανισμό, ο οποίος θα δημιουργηθεί πέρα απ’ αυτά που ήδη έχουμε στην Ελλάδα ως εργαλεία.
Και φυσικά μίλησε για την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών. Έχει μιλήσει πρώτα η Κυβέρνηση για την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών, στους οποίους η Ελλάδα ανήκει.
Και τρίτον, μίλησε για επενδυτικές επιχορηγήσεις σε εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα, ειδικά στον τουρισμό, στις υποδομές και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας μιλήσουμε ουσιαστικά, χωρίς λαϊκισμούς. Με τι διαφωνείτε; Με την ανάγκη να πάρουμε μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας μας; Με την ανάγκη έκτακτων λύσεων στα έκτακτα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός; Με την πρόταση δημιουργίας ενός επενδυτικού οργανισμού, ο οποίος θα στηρίξει με νέα κεφάλαια την πραγματική οικονομία; Διαφωνείτε ότι πρέπει να δοθούν επιχορηγήσεις από ευρωπαϊκά κονδύλια στην ελληνική οικονομία; Ή τελικά διαφωνείτε στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον τόπο μας;
Εκμεταλλεύεστε την αγωνία του κόσμου, αλλά αυτήν τη στιγμή χρειαζόμαστε λύσεις συγκεκριμένες. Και η Κυβέρνηση έχει τέτοιες λύσεις.
Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.”
“Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, κατέθεσα στα Πρακτικά τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πρωτότυπο κείμενο προς αποφυγή παρερμηνειών. Τι ακριβώς είναι η ΕΟΖ και τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση το ανέλυσα την προηγούμενη εβδομάδα στην ίδια Αίθουσα απαντώντας σε ερώτηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και δεν θέλω να επαναλάβω τα ίδια. Θα πω όμως δύο πράγματα τα οποία προκύπτουν από την ερώτησή σας.
Πρώτον, η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρχει κανένα ειδικό διαφορετικό εργασιακό καθεστώς σ’ αυτές τις ειδικές οικονομικές ζώνες. Προσπαθούμε να βρούμε πολλούς τρόπους να σας πούμε ακριβώς την ίδια φράση ευελπιστώντας ότι θα καταλάβετε ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης δεν είναι να δημιουργήσει ένα ειδικό εργασιακό καθεστώς. Η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι, αν επιτραπεί στην Ελλάδα –το τονίζω αυτό- από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δημιουργία αυτών των ζωνών, να δημιουργήσουμε μία «νησίδα» καλύτερου κράτους με φορολογικά και ρυθμιστικά κίνητρα και φυσικά με πλήρη κυριαρχία της Ελλάδας επί της ζώνης. Ουδέποτε τέθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση θέμα κυριαρχίας και είναι ανησυχητικό να θέτουμε τέτοια θέματα.
Είχατε μία αντίφαση στην ερώτησή σας, κύριε συνάδελφε. Μιλήσατε από τη μία για τον κίνδυνο μετακίνησης εργοστασίων εντός Ελλάδος και από την άλλη αναφερθήκατε σε ξένο ενδιαφέρον. Πρόκειται για νέες επενδύσεις που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα. Δεν θα μετακινηθούν. Αυτή τη στιγμή έχουμε μετακινήσεις από την Ελλάδα σε όμορες χώρες που φεύγουν οι θέσεις εργασίας και φεύγουν τα νέα παιδιά από τον τόπο τους για να πάνε να δουλέψουν εκτός Ελλάδας.
Σας είπα ότι υπάρχει μία διαδικασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συζητάμε και προσπαθούμε να πάρουμε την έγκριση και η Ελλάδα θα καταθέσει –δεν έχει ακόμα καταθέσει- τη σχετική πρόταση.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι βλέπω το εξής οξύμωρο: Στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να μας επιτραπεί η δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, έχουμε απέναντί μας στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της τρόικα που διαφωνούν με την πρόταση. Επίσης έχουμε απέναντί μας πολιτικούς όμορων χωρών που πιστεύουν και ισχυρίζονται ότι ειδικές οικονομικές ζώνες στην Ελλάδα θα βλάψουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα υπέρ των ελληνικών.
Έχουμε και απέναντί μας Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, των οποίων τη σχετική ερώτηση απάντησα σ’ αυτήν την προσπάθεια. Εμείς παλεύουμε να κρατήσουμε τα νέα παιδιά σ’ αυτόν τον τόπο. Και μ’ αυτήν την κρίση αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάθε δυνατό σύννομο και ηθικό εργαλείο.
Ευχαριστώ πολύ.”