Επίκαιρη Ερώτηση Α. Μητρόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με τη δημιουργία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ)
Πρωτολογία κ. Νότη Μηταράκη:
“Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα απαντήσω πολύ ευθέως ξεκινώντας από την τελευταία ερώτηση και θα πω ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία διαδικασία, καμία θέληση της Κυβέρνησης να γίνει οποιασδήποτε μορφής εργασιακό dubbingστην Ελλάδα.
Αντιθέτως, φιλοδοξία μας είναι με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να αυξηθεί και η απασχόληση και η ποιότητα της απασχόλησης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μπορούσα να πω ότι ο SherlockHolmesθα ζήλευε σήμερα την επινοητικότητα του αγαπητού κυρίου συναδέλφου, που πήρε τρία εντελώς ξεχωριστά θέματα και με ένα αληθοφανές αφήγημα προσπάθησε να τα συνδυάσει. Συνδύασε τη συζήτηση για τις ΕΟΖ με ένα νόμο ο οποίος είναι ανενεργός -γιατί δεν έχει εκδοθεί συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα- περί ανάγκης εργασίας -αν υπάρχει οικονομική ανάγκη εκείνη τη στιγμή- επαναπατριζόμενων παράνομων αλλοδαπών. Τα δύο προηγούμενα τα συνδύασε με την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην οδηγία για τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας.
Θα απαντήσω ένα-ένα αυτά τα τρία θέματα. Αδυνατώ να τα απαντήσω μαζί, διότι δεν υπάρχει καμία συνάφεια. Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος προς το Σώμα. Θα ξεκινήσω με τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.
Δεν θα διαφωνήσετε μαζί μου, κύριε συνάδελφε, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι η ανεργία. Η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λάβει οποιοδήποτε μέτρο το οποίο θα μπορέσει να σταματήσει αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και φαινόμενο.
Στην πρώτη μου δημόσια ομιλία εδώ, στη Βουλή των Ελλήνων, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση συναδέλφου, είπα επί λέξει: «Ειδικά για την προσέλκυση επενδύσεων και για την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας διερευνάται στα πλαίσια των δυνατοτήτων που μας δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών με προστασία βέβαια των εργασιακών δικαιωμάτων». Είπα τότε ότι εάν στην Ελλάδα δινόταν η άδεια να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των ΕΟΖ, δεν θα ίσχυε σε αυτές τις Ζώνες οποιοδήποτε ειδικό εργασιακό καθεστώς. Θα ίσχυε ό,τι ισχύει αυτή τη στιγμή σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Είχα πει τότε ότι αυτή η πρόταση δεν προχωρούσε.
Κύριε συνάδελφε, δεν εντείνονται οι συζητήσεις όπως αναφέρετε στην ερώτησή σας. Διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαφωνεί και η Τρόικα, γιατί δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί ένα τόσο δυνατό ανταγωνιστικό εργαλείο, όπως είναι οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.
Γνωρίζετε ήδη, κύριε συνάδελφε, ότι υπάρχουν αντιδράσεις από κοινοβούλια όμορων χωρών που ανησυχούν μη χάσουν αυτοί θέσεις εργασίας και αυτές οι θέσεις εργασίας επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Απαντώντας, λοιπόν, στο πρώτο ερώτημά σας, να σας πω τα εξής: Η Κυβέρνηση διερευνά τη δυνατότητα εντός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Δεν εντείνονται οι συζητήσεις και εξακολουθεί να υπάρχει αντίθετη γνώμη γι’ αυτό τον θεσμό από τους ευρωπαίους εταίρους μας.
Αναφορικά με τα άλλα δύο σημεία που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας, θα απαντήσω λόγω χρόνου, στη δευτερολογία μου.
Σας ευχαριστώ.”
Δευτερολογία κ. Νότη Μηταράκη:
“Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χαίρομαι που μου δίνεται η δυνατότητα να διαβεβαιώσω το Σώμα ότι συνδυαστικά δεν λειτουργούν οι διατάξεις αυτές και ο νόμος του ελληνικού κράτους για τα εργασιακά θέματα εξακολουθεί να ισχύει είτε αφορά εργαζόμενους, οι οποίοι δουλεύουν με συμβάσεις που καθορίστηκαν από εταιρείες, οι οποίες έχουν στην Ελλάδα τη μητρική τους, δηλαδή Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας, ή σε άλλες χώρες.
Κύριε συνάδελφε, είναι πολύ απλός ο νόμος. Η εργασιακή νομοθεσία της Ελλάδος είναι η μόνη εργασιακή νομοθεσία που ισχύει εντός της δικής μας επικράτειας. Μόνο νόμιμοι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν άδεια από το ελληνικό κράτος και φυσικά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας -όπως και οι Έλληνες έχουν αντίστοιχη δυνατότητα- έχουν δικαίωμα να εργαστούν στην Ελλάδα.
Αντιλαμβάνομαι την αγωνία για τα θέματα ανεργίας και τα θέματα μισθών. Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσω, όπως έχει κάνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ότι δεν τίθεται θέμα αυτήν τη στιγμή για εμάς και ούτε θα τεθεί θέμα κατώτατου μισθού.
Για να μπορέσουμε, όμως, να δούμε μείωση της ανεργίας και παράλληλα αυτό να δώσει και δύναμη στον εργαζόμενο –όταν μειωθεί η ανεργία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι έχουν πολύ περισσότερη δύναμη διαπραγματευτική- χρειάζεται σε αυτήν τη χώρα να γίνουν νέες επενδύσεις. Και όλη η προσπάθεια αυτής της Κυβέρνησης είναι μετά τη δημιουργία ενός κλίματος δημοσιονομικής ασφάλειας τώρα με τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, με τα μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών, με τον νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό νόμο που θα έλθει στην Ολομέλεια στις επόμενες εβδομάδες να θέσουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας μας.
Σας χρωστάω μία απάντηση από την πρωτολογία σας για τα δύο συγκεκριμένα νομοσχέδια που αναφέρατε. Ο ν. 3907/11 περί δυνατότητας εργασίας των υπό απέλαση υπηκόων τρίτων κρατών δίνει ένα δυνητικό ενδεχόμενο, το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί και ούτε έχει εκδοθεί η κανονιστική πράξη, το οποίο θα υφίσταται μόνο σε περίπτωση που το φιλοξενούν κράτος δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει γι’ αυτό το σύντομο διάστημα προ της απέλασης τα έξοδα στέγασης και άμεσων βιοτικών αναγκών.
Τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται. Η ενεργοποίηση των προβλέψεων, απ’ ό,τι γνωρίζετε, δεν έχει υλοποιηθεί και κάτι τέτοιο απαιτεί σχετικό προεδρικό διάταγμα το οποίο δεν προετοιμάζεται.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά και γι’ αυτό το νόμο και για τον επόμενο συγκεκριμένη γραπτή απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου.
Δεύτερον, ο ν. 4052, περί ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας, θεσπίστηκε στα πλαίσια της ενσωμάτωσης της οδηγίας 2006/123 ΕΚ. Πρόκειται για υποχρέωσή μας η οποία απορρέει από την κοινοτική νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, το όποιο τέτοιο γραφείο θεσπιστεί, θα πρέπει να αποδεχθεί τις διαδικασίες ελέγχου της Ελλάδος. Ο ελληνικός νόμος θα ισχύει για πάντα σ’ αυτά τα εδάφη, άρα ακόμα και αν υπάρξουν ΕΟΖ, ακόμα κι αν δραστηριοποιηθεί σ’ αυτές κάποτε ένα τέτοιο γραφείο, οι προβλέψεις της ελληνικής εργατικής νομοθεσίας θα εφαρμοστούν. Όπως είπα στην αρχή, αν ποτέ προκύψουν ΕΟΖ, δεν θα διαφέρουν από το νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα σ’ όλη την ελληνική επικράτεια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταθέτω τη σχετική απάντηση από το Υπουργείο, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Σας ευχαριστώ πολύ.”