Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση Γερμενή (Χ.Α.) για την απογραφή των εργαζομένων στα πλαίσια Δημοσίων Συμβάσεων και ΣΔΙΤ
Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, όντως βιώνουμε μία εποχή πολύ μεγάλης ανεργίας και βασική προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δημιουργώντας ένα πλαίσιο, ενισχύοντας τη δημοσιονομική ασφάλεια, ενισχύοντας τη φυσική ασφάλεια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ρευστότητας και ένα περιβάλλον ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο οι δημόσιες συμβάσεις και τα ΣΔΙΤ, που αναφέρατε και στην ερώτησή σας, αξιότιμε κύριε συνάδελφε, φυσικά διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι ένα κρίσιμο αναπτυξιακό εργαλείο.
Στις εργασιακές σχέσεις, που διέπουν αυτές τις συμβάσεις, εφαρμόζουμε το Σύνταγμα, το Κοινοτικό Δίκαιο και τους νόμους του ελληνικού κράτους. Φυσικά, δεν δείχνουμε καμμία ανοχή στην παράνομη και «μαύρη» εργασία. Οι νόμιμοι εργαζόμενοι και μόνο έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στα δημόσια έργα, στις συμβάσεις, όχι μόνο στο δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
Αναγνωρίζω ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε θέμα εφαρμογής αυτής της πρόβλεψης και αυτή η Κυβέρνηση εργάζεται αόκνως για να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να μην υπάρχει στην πράξη «μαύρη» εργασία.
Ρωτώντας τις υπηρεσίες σχετικά με τα ΣΔΙΤ δεν υπάρχει, βέβαια, ρήτρα που να αποκλείει τη συμμετοχή εργολάβων, που δεν απασχολούν αποκλειστικά Έλληνες εργαζόμενους. Υπάρχει, όμως, πρόβλεψη ότι οι εργαζόμενοι που σχετίζονται με τα ΣΔΙΤ δεν έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα, για κλοπές, για απάτες και, φυσικά, ότι έχουν άδεια εργασίας και είναι ασφαλισμένοι σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες κείμενες διαδικασίες.
Στο νόμο περί δημοσίων συμβάσεων δεν προβλέπεται κατά την προσφορά να αναγράφεται η εθνικότητα των εργαζομένων γιατί κάτι τέτοιο θα αντέβαινε τόσο το Σύνταγμα, που απαγορεύει τέτοιου είδους διακρίσεις, όσο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει. Το πρόβλημα θα ήταν δε μεγαλύτερο γιατί στους διεθνείς διαγωνισμούς του δημοσίου έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν και εταιρείες από άλλες χώρες με στόχο να πετύχει το δημόσιο την καλύτερη δυνατή οικονομική προσφορά για τα έργα που κάνει.
Σεβόμαστε, φυσικά, το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να δουλέψουν στην Ελλάδα, όπως και αυτές οι χώρες σέβονται το δικαίωμα των Ελλήνων να εργαστούν για κάποιο διάστημα ή για όσο θέλουν στις δικές τους χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.