Επενδύσεις τώρα! Ο νέος νόμος συμβάλλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών
Πότε θα βγούμε από την ύφεση; Πότε θα αρχίσει να ανακάμπτει η Ελληνική οικονομία; Τι θα γίνει με την ανεργία; Θα συνεχιστεί η πίεση στους μισθούς; Θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το βιοτικό μας επίπεδο;
Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα, απασχολούν τους Έλληνες πολίτες που βιώνουν τα τελευταία πέντε χρόνια μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, με οδυνηρά αποτελέσματα ειδικά για τους νέους ανθρώπους που βρίσκονται ουσιαστικά αποκλεισμένοι από την εγχώρια αγορά εργασίας.
Κοινή συνισταμένη αυτής της συζήτησης, είναι ότι τις λύσεις για το Ελληνικό οικονομικό πρόβλημα θα πρέπει να τις βρούμε άμεσα. Η ΕΕ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση περιδίνησης και η κατάσταση της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας αλλά και της Γαλλίας – που παλαιότερα αποτελούσε μαζί με την Γερμανία την ατμομηχανή της Ευρώπης- εγκυμονούν κινδύνους.
Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο. Αφού κλείσαμε οριστικά το Δεκέμβριο το κεφάλαιο «έξοδος από το Ευρώ» με την εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης της χώρας, τώρα θα κάνουμε το πιο αποφασιστικό βήμα: Να διορθώσουμε τις αδυναμίες στη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας που μας κόστισαν πολύ ακριβά. Όχι γιατί μας το ζητάνε οι εταίροι και δανειστές μας. Αλλά γιατί εμείς το θέλουμε και το χρειαζόμαστε.
Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινείται ο νέος νόμος για τη «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις». Είναι ένασημαντικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών απέναντι στη χώρα. Ένα εργαλείο που διατηρεί τα θετικά στοιχεία του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, θεραπεύει τις αδυναμίες και δυσλειτουργίες του και τις προσαρμόζει ταυτόχρονα στην σημερινή οικονομική πραγματικότητα. Για το σκοπό αυτό, το νέο θεσμικό πλαίσιο κινείται πάνω σε έξι βασικούς άξονες:
Πρώτος, η επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών για την προσέλκυση και την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.
Δεύτερος, η άρση των αντικινήτρων και η παροχή επιπλέον κινήτρων.
Τρίτος, η παροχή ρευστότητας ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τέταρτος, η ανάπλαση και ανάπτυξη του παράκτιου αττικού μετώπου.
Πέμπτος, η ενίσχυση της διαφάνειας στις ιδιωτικές επενδύσεις.
Έκτος, η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων.
Η διαπίστωση της ανάγκης εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων προήλθε από το ιδιαίτερα περιορισμένο, έως σήμερα επενδυτικό ενδιαφέρον. Με αυτό το δεδομένο προχωράμε λοιπόν στη δημιουργία Υπηρεσίας μιας στάσης για την αδειοδότηση και τον εν γένει συντονισμό Στρατηγικών Επενδύσεων,ως κίνητρο για την προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων στη χώρα, μιας Υπηρεσίας που θα ανήκει στο στενό Δημόσιο τομέα και θα νομιμοποιείται σε εκτέλεση όλων των σχετικών διοικητικών διαδικασιών.
Αντιμετωπίζουμε έτσι, μια χρόνια παθογένεια της διοίκησης με τους διάσπαρτους συναρμόδιους φορείς και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που αντιμετώπιζαν οι υποψήφιοι επενδυτές. Για πρώτη φορά εισάγουμε τους θεσμούς της «πολυάδειας» η οποία καταργεί την ανάγκη έκδοσης πολλαπλών αδειών αλλά και των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) προκειμένου ο χωροταξικός προορισμός και η επενδυτική ταυτότητα των ιδιωτικών ακινήτων να είναι ανάλογη με αυτή των δημοσίων.
Παράλληλα προχωράμε στην άρση σοβαρών αντικινήτρων καθώς καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής, ενισχύεται ο ρόλος της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) και ταυτόχρονα δίνουμε την δυνατότητα και στην Εκκλησία της Ελλάδας να προχωρήσει στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει.
Μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες είναι ηδυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 250.000 Ευρώ. Πρόκειται για μια ρύθμιση που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση του εισαγόμενου συναλλάγματος, την προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδημάτων και την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας στην ελληνική περιφέρεια.
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο δημιουργείται η Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχήμεταξύ Φαλήρου και Σουνίου. Στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι το Ελληνικό κράτος να βάλει ένα τέλος στη σημερινή κατάσταση και να καθορίσει μια ισορροπημένη και ενιαία στρατηγική ανάπτυξης για όλη την περιοχή.
Σε ότι αφορά τον Επενδυτικό Νόμο ενισχύεται η ρευστότητα των επενδυτών, δια της προκαταβολής έως και του συνολικού ποσού επιδότησης, κατά την έναρξη της επένδυσης. Παράλληλα με το νομοσχέδιο δίνεται μία μόνιμη λύση ως προς την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίων, έτσι ώστε, να καταστεί εφικτή η προσέλκυση επενδύσεων σε αυτόν τον κλάδο και να τονωθεί ο τουρισμός ειδικά στις νησιωτικές περιοχές που δεν είναι ευκόλως προσβάσιμες.
Ο Νέος νόμος τίθεται σε ισχύ σε μία κρίσιμη καμπή για τη χώρα μας. Γιατί ναι μεν αποφύγαμε το Grexit, αλλά τώρα οφείλουμε να βάλουμε τις βάσεις για την ουσιαστική ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.
Και κάτι τέτοιο δεν γίνεται, βεβαίως, με μαγικές συνταγές. Γιατί τέτοιες δεν υπάρχουν. Γίνεται με συστηματικό σχεδιασμό και μέθοδο. Που αποτυπώνονται με μέτρα εφικτά και αμέσου υλοποίησης. Τα οποία θα θέσουμε σε εφαρμογή χωρίς χρονοτριβή. Διότι ούτε η Χώρα, ούτε οι πολίτες της μπορούν να περιμένουν. Χρειαζόμαστε επενδύσεις, χρειαζόμαστε νέες θέσεις εργασίας για τα νέα τα παιδιά, χρειαζόμαστε ανάπτυξη. Και τα χρειαζόμαστε τώρα, όχι αύριο.
{slideshare}[slideshare id=18349952&doc=20130406kathimerini-130407050838-phpapp01]{/slideshare}