Η εξωστρέφεια της οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένα κρίσιμο στοίχημα, το οποίο πρέπει να κερδίσουμε.
«Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Κυρίες & Κύριοι Σύνεδροι,
Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει. Να προχωρήσει μπροστά. Να δημιουργήσει. Να ανακάμψει η οικονομία και να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας. Δεν είναι ώρα για μεγάλα λόγια. Έχουμε ακούσει πολλά στην καριέρα μας. Τώρα θέλει πολύ δουλειά και αποτελεσματικότητα.
Η δημιουργία της Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, με πλήρεις αρμοδιότητες και πνοή τετραετίας, θέτει βάσεις ανάκτησης της σταθερότητας στην οικονομία. Με τις κατάλληλες πρώτες δράσεις στοχεύουμε στην αναστροφή της ψυχολογίας. Η σταθερότητα αποτελεί προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη. Τονίζω ότι για την Ελλάδα αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, έχουμε ισχυρή βούληση να θέσουμε τους πυλώνες της Ανάπτυξης και της Κοινωνικής συνοχής στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι αναγκαίο, αλλά δεν είναι ικανό από μόνο του να βγάλει την χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα.
Ζητάμε, λοιπόν, τροποποιήσεις των όρων του προγράμματος. Αλλαγές που χρειάζονται, ώστε το πρόγραμμα να πετύχει τους στόχους του. Όμως, ούτε οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις δεν θα λύσουν το πρόβλημα, εάν εμείς δεν βελτιώσουμε τις δομές τις οικονομίας μας, αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.
Κατά συνέπεια το πρόγραμμα αυτό μας ανήκει. Διότι αφορά το δικό μας παρόν και μέλλον. Μέλλον που απαιτεί την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών και την ενίσχυση της παραγωγικότητας. Και αυτά σε ένα δυσμενές δημογραφικό περιβάλλον.
Ανέκαθεν πίστευα ότι τα προβλήματα της Ελλάδος είναι κατά κανόνα μικροοικονομικά και όχι μακροοικονομικά. Με αυτό εννοώ ότι οι αγκυλώσεις τις οικονομίας και του Δημοσίου περιορίζουν τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα να δημιουργήσει ευημερία.
Άρα τώρα προέχει η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου έτσι ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του Ελληνικού λαού και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προοπτικές για να φανεί το φως στην άκρη του τούνελ.
Οι αλλαγές αυτές πρέπει να συνδυαστούν με ριζικές αλλαγές στο γραφειοκρατικό καθεστώς, στη βελτίωση της παραγωγικότητας του Δημοσίου τομέα, στην απελευθέρωση των μεγάλων έργων, την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, στην αύξηση της ρευστότητας, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και την προώθηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.
Πρέπει να συνδυαστούν, επίσης, με την διεκδίκηση συμπληρωματικών αναπτυξιακών δράσεων, στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ, και την εκπόνηση ενός σύγχρονου αναπτυξιακού χωροταξικού σχεδιασμού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε επιτέλους τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
Όλα αυτά είναι απλά, λογικά, εύκολα στην σκέψη. Προϋποθέτουν, όμως, πολύ δουλειά, την κατάλληλη προετοιμασία και την απαραίτητη βούληση για να επιτευχθούν. Εύκολος δρόμος για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν υπάρχει. Μόνο η συνέπεια και η υπευθυνότητα μπορεί να μας φέρει πίσω στον δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας.
Μέσα σε αυτή την τόσο δύσκολη και απαιτητική συγκυρία έχουμε πραγματικά λίγο χρόνο μπροστά μας για να παράξουμε απτά αποτελέσματα. Και το στοίχημα που βάζουμε πρώτα απ’ όλα με τους εαυτούς μας είναι να επιτευχθεί η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη με όρους κοινωνικής συνοχής γιατί αυτή η κοινωνία έχει προ πολλού υπερβεί τα όρια αντοχής της.
Το συγκεκριμένο πλαίσιο θα παρουσιαστεί από τον Πρωθυπουργό & την Κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις.
Η Ανάπτυξη της οικονομίας φυσικά δεν διατάσσεται. Οργανώνεται, μεθοδεύεται, δρομολογείται. Στις σύγχρονες δε οικονομίες, η ανάπτυξη προέρχεται κατά βάση από τον Ιδιωτικό τομέα και από την προσέλκυση επενδύσεων. Και εδώ οφείλουμε να παραδεχθούμε την πικρή αλήθεια, ότι δηλαδή η Ελλάδα ουδέποτε υποδέχτηκε πραγματικά τις ξένες επενδύσεις.
Αντίθετα, οπισθοδρομικές αντιλήψεις, φοβικά σύνδρομα και κρατικοδίαιτες λογικές «δαιμονοποιούσαν» για χρόνια την επιχειρηματικότητα και το κέρδος, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα ένα έντονο επενδυτικό κενό. Το δημόσιο δεν επενδύει, παρά την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, γιατί δεν κατάφερε να δαμάσει τις άλλες δαπάνες. Ο Ιδιωτικός Τομέας δεν επενδύει, διότι εκτός από τη μέχρι πρότινος πολιτική αβεβαιότητα δεν είναι «φιλικό» το φορολογικό και το ρυθμιστικό περιβάλλον. Και φυσικά, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Αποτέλεσμα, ο επενδυτικός ορίζοντας να παραμένει θολός. Αυτό πλέον πρέπει σύντομα να το αλλάξουμε.
Σε αυτή την κατεύθυνση, το φορολογικό μας σύστημα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστικό, πιο σταθερό και πιο αντικειμενικό. Επιπλέον, η αύξηση της ρευστότητας, που σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ, πρέπει να γίνει πράξη. Ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και σήμερα ασφυκτιούν. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι όλες οι αλλαγές πρέπει να αποπνέουν σταθερότητα και να αυξάνουν την ελκυστικότητα της Ελλάδος, ως επενδυτικό προορισμό.
Κομβικός μας στόχος είναι να φέρουμε στην Ελλάδα επενδύσεις και κεφάλαια και να δημιουργήσουμε ποιοτικά αγαθά και υπηρεσίες που θα μπορούν να εξαχθούν στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο και κατεξοχήν ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
Η Χώρα πρέπει να γίνει φιλική στην επιχειρηματικότητα. Ως Κυβέρνηση, είμαστε με αυτούς που θέλουν να δουλέψουν, να επενδύσουν και να παράξουν θέσεις εργασίας. Διότι δεν υπάρχουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές, ούτε εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες. Οι πόρτες του Υπουργείου θα είναι ανοιχτές για τους επενδυτές, όχι μόνο για την κατάθεση αιτήσεων και παραστατικών αλλά και για την παροχή ουσιαστικής βοήθειας, συμβουλών και καθοδήγησης.
Δημιουργείται Ειδική Υπηρεσία Απεμπλοκής Επενδύσεων. Για κάθε επένδυση ανοίγει ειδικός φάκελος, τον οποίον παρακολουθούν και ξεμπλοκάρουν όποτε χρειαστεί στελέχη της Διοίκησης. Τα στάδια αδειοδότησης θα συντμηθούν και όσο το δυνατό περισσότερα από αυτά θα διεξάγονται παράλληλα.
Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλο μέρος της προσπάθειάς μας θα στραφεί στη μείωση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της διαφάνειας. θα υπάρχει παρακολούθηση σε ηλεκτρονικό πίνακα όλων των επενδύσεων και του βαθμού ωρίμανσής τους.
Θέλω να επισημάνω ότι η δυνατότητα του κράτους να νομοθετεί και να αδειοδοτεί αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αναπτυξιακά του εργαλεία. Συγκεκριμένα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου η προ- αδειοδότηση δημιουργεί υπεραξίες υπέρ του Δημοσίου, και λειτουργεί συμπληρωματικά στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Δηλαδή, προ-αδειοδοτώντας μέσω της διαδικασίας Fast Track τις προς αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις και ακίνητα, μπορούμε όχι μόνο να αυξήσουμε την αξία τους υπέρ του Δημοσίου, αλλά και να επιταχύνουμε την έναρξη λειτουργίας νέων επενδύσεων. Δηλαδή, να επιταχύνουμε την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ειδικά για την προσέλκυση επενδύσεων και την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας διερευνάται, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που μας δίνει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Με προστασία βέβαια των εργασιακών δικαιωμάτων.
Επιπλέον εργαλεία είναι ο αναπτυξιακός νόμος και τα ΣΔΙΤ. Θα διατηρήσουμε κάθε θετικό στοιχείο που ήδη υπάρχει, γιατί πρέπει να υπάρχει συνέχεια στο κράτος. Αλλά και θα βελτιώσουμε ό,τι δημιουργεί πρόβλημα στον επενδυτή και στην επιχειρηματική κοινότητα και τελικά δεν συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι για μία χώρα με μεγάλο εμπορικό έλλειμμα, όπως η Ελλάδα, η εξωστρέφεια αποκτά πρωταρχική σημασία. Είναι σαφές ότι η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της Ελλάδας θα προέλθει εν πολλοίς και από τη δυνατότητά της να μειώσει το εμπορικό της έλλειμμα.
Για αυτό, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, θα απλοποιήσουμε τις διαδικασίες για τους έλληνες εξαγωγείς (single window).
Τόσο ως προς το τελωνειακό σκέλος, όσο και ως προς εκείνο που πηγάζει από το συμψηφισμό ποσών που οφείλει το κράτος, με κυριότερο τoν ΦΠΑ. Η εξωστρέφεια της οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένα κρίσιμο στοίχημα, το οποίο πρέπει να κερδίσουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας».