Διευκόλυνση υπηκόων τρίτων χωρών αναφορικά με επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα
«Σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή και την ανταπόκριση σας στο κάλεσμά μας. Είναι σημαντικό, να φτάσει σε κάθε γωνιά της Γης το μήνυμά μας για τις αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα. Αλλαγές, που δεν περιορίζονται μόνο στον τομέα των Επενδύσεων σε Ακίνητα. Αλλά επεκτείνονται στο γενικότερο επιχειρηματικό και μακροοικονομικό περιβάλλον.
Βρισκόμαστε εδώ στον απόηχο θετικών εξελίξεων. Που, βεβαίως, ούτε μας εφησυχάζουν ούτε μας ξεστρατίζουν από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Και ούτε μας κάνουν να ξεχνάμε το πολύ μεγάλο κόστος που έχουν καταβάλλει και εξακολουθούν να καταβάλλουν οι Έλληνες Πολίτες.
Όμως δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε με ικανοποίηση τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας. Η Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα διέψευσε τις αρνητικές προβλέψεις και παρέμεινε στο ευρώ. Και τώρα, ανακτά ραγδαία τη χαμένη της αξιοπιστία. Σταθεροποιείται και θωρακίζεται.
Η εικόνα της Ελλάδας ως επιχειρηματικού προορισμού αλλάζει. Είδαμε π.χ. την Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία της Έκθεση ‘Doing Business 2013’ να αναβαθμίζει την Ελλάδα, κατά 22 θέσεις, από τη θέση 100 στη θέση 78, αναγνωρίζοντάς την ως μία από τις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση παγκοσμίως. Επίσης η Ελλάδα σύμφωνα με την ΕΚΤ στο 12μηνο Μάρτιος 2012 – Μάρτιος 2013, κατατάσσεται πρώτη, μεταξύ των εμπορικών της εταίρων,στην αύξηση ανταγωνιστικότητας με 1,9%.
Η δράση μας ομαδοποιείται σε 5 πυλώνες δράσης.
Πρώτος πυλώνας δράσης, είναι η δημοσιονομική Ασφάλεια. Η χώρα μας επιτυγχάνει τους στόχους της και δεν χρειάζεται να πάρει νέα δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό, για τους επενδυτές σε ακίνητα δίνει την βεβαιότητα ότι δίνουν ευρώ σήμερα και η επένδυσή τους θα αποτιμάται πάλι σε ευρώ σε 5 ή 10 χρόνια.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η ρευστότητα. Προχωράμε στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα αποκτήσει και πάλι την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την αγορά της κατοικίας.
Ο τρίτος πυλώνας δράσης, είναι οι σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που της δίνουν τη δυνατότητα να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση κατέθεσε και η Βουλή ψήφισε το Ν.4146/2013. Στόχος του Νόμου είναι να ενισχύσει και τις μικρές και τις μεσαίες και τις μεγάλες επενδύσεις. Και τις ελληνικές και τις ξένες.
Αναφορικά με τις μεγάλες επενδύσεις προχωρούμε εντός του 2013 στην δημιουργία της κεντρικής αδειοδοτικής αρχής για τις στρατηγικές επενδύσεις η οποία θα αναλαμβάνει την διαδικασία της αδειοδότησης των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων. Το “Invest in Greece” θα εστιάσει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην υποστήριξη των επενδυτών. Χρησιμοποιούμε επίσης νέα εργαλεία όπως για παράδειγμα τα ΕΣΧΑΣΕ για να καθορίσουμε ταχύτερα και πιο ουσιαστικά τα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα για τις στρατηγικές επενδύσεις.
Μια ειδική πρόβλεψη του Νόμου- που είναι και το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης, είναι οι άδειες παραμονής που θα δίνονται σε στρατηγικούς επενδυτές και σε επενδυτές ακινήτων.
Συγκεκριμένα με τοΆρθρο 6 του Ν. 4146/2013 δίνονται:
v Άδειες διαμονής για τους Στρατηγικούς επενδυτές και τις οικογένειές τους.
Ø Στο νόμιμο εκπρόσωπο και σε έως 10 άτομα και στις οικογένειές τους.
Ø Και στο βοηθητικό προσωπικό αν υπάρχουν άτομα με ειδικές ανάγκες
Ø Μέχρι 10 έτη
Ø Οι σχετικές αιτήσεις εξετάζονται κατά απόλυτη προτεραιότητα
v Άδεια Διαμονής, για όποιον διαθέτει ακίνητη περιουσία άνω των €250.000 ή έχει συνάψει τουλάχιστο δεκαετούς διάρκειας χρονομεριστική μίσθωση ίδιας αξίας.
Ø Μέχρι 5 έτη
Ø Να διαθέτει την ακίνητη περιουσία είτε προσωπικά είτε μέσω νομικού προσώπου
Ø Να έχει λάβει θεώρηση εισόδου, εφόσον αυτό απαιτείται
Ø Δυνατότητα επέκτασης στα μέλη της οικογένειας
Ø Δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 5 χρόνια αν εξακολουθεί να διαθέτει ακίνητη περιουσία άνω του συγκεκριμένου ύψους
Ø Δεν καθιερώνεται δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας
Ø Τα χρόνια δεν μετράνε για τη χορήγηση ιθαγένειας
Στόχος μας είναι να φέρουμε στην Ελλάδα πολίτες άλλων χωρών που θέλουν να απολαύσουν την περιουσία τους και τις ομορφιές αυτής της χώρας. Η δυνατότητα για την άδεια παραμονής δίνεται και στους κατόχους των ακινήτων και στα μέλη της οικογένειας τους. Δίνεται επίσης η δυνατότητα ανανέωσης της άδειας για άλλα 5 χρόνια αν εξακολουθεί να διαθέτει την ακίνητη περιουσία που απέκτησε.
Αυτές οι άδειες παραμονής, είναι ειδικού τύπου και έχουν δύο περιορισμούς: Δεν καθιερώνεται δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Επίσης τα χρόνια δεν μετράνε για τη χορήγηση ιθαγένειας.
Η προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών στα ακίνητα προϋποθέτει και άλλα κίνητρα. Και ήδη, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 5% όταν το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Γνωρίζετε επίσης την απόφαση που ελήφθη για τη μείωση του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15% από το 2013. Από το 2014, θα λειτουργήσει ο ενιαίος φόρος για τα ακίνητα και είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ένα οριστικό και ενιαίο πλαίσιο για τη φορολόγηση τους.
Πέμπτος πυλώνας δράσης είναι οι καταλύτες ανάπτυξης. Κατά πόσο δηλαδή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κράτος προκειμένου να εκμεταλλευθεί την περιουσία του προς όφελος του Ελληνικού λαού. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν ταχύτερα οι αποκρατικοποίησεις και το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο. Προχωράνε επίσης οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα και για το λιμάνι της κρουαζιέρας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά».