Απάντηση σε επίκαιρη Επερώτηση Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) σχετικά με την εξόρυξη χρυσού στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θράκης
Ομιλία Υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Νότη Μηταράκη:
“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναγνωρίζουμε όλοι σήμερα ότι η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα όσον αφορά τους νέους. Υποχρέωση και ευθύνη δική μας είναι η κατά προτεραιότητα δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα είναι βιώσιμες.
Τονίζω το εξής: Αυτό θα γίνεται πάντα με απόλυτο σεβασμό στην εργατική νομοθεσία και πάντα με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν σήμερα για την ανάγκη αξιοποίησης του πλούτου, με «όρους», όμως, και «προϋποθέσεις», τις οποίες ποτέ δεν διευκρίνισαν. Μίλησαν γενικά και αόριστα για όρους και προϋποθέσεις.
Για την Κυβέρνηση υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις που είναι οι νόμοι του κράτους και οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά το περιβάλλον. Εδώ, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και μεταξύ μας και απέναντι στον ελληνικό λαό που σήμερα μας παρακολουθεί.
Υπάρχουν δύο μοντέλα που επιτρέπουν την ανάπτυξη της οικονομίας: Το ένα είναι αυτό που στηρίζεται στον υπέρμετρο δανεισμό με στόχο την κατανάλωση. Δανειζόμαστε για να ξοδέψουμε.
……
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έλεγα πριν τη διακοπή ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να αναπτυχθεί η οικονομία. Ο ένας είναι με υπέρμετρο δανεισμό που έχει στόχο την κατανάλωση και μαζί μ’ αυτό να βιώνουμε το αλόγιστο γιγάντωμα του δημοσίου, χωρίς προγραμματισμό και χωρίς σχεδιασμό. Και κάτι τέτοιο, βέβαια, ήταν ψευδεπίγραφη ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα είναι μία απλή μεγέθυνση. Είναι το μοντέλο του κρατισμού που μας έφερε ως εδώ. Είναι το μοντέλο του κρατισμού που χρεοκοπεί κι εσείς δίνετε μάχη οπισθοφυλακής για να το αναβιώσετε.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο δρόμος των επενδύσεων, της παραγωγής. Είναι δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια ο δημόσιος τομέας δεν θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, το ξέρουμε όλοι. Δεν έχει τους πόρους. Ό,τι άλλο λέμε, εσείς λέτε ότι δεν είναι η αλήθεια προς τον ελληνικό λαό. Η λύση είναι η παραγωγή νέου πλούτου, όπως είπε και ο κ. Μαρκόπουλος. Σημειώνω ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες, ούτε επενδύσεις χωρίς επενδυτές και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, η προσέλκυση επενδύσεων.
Ως χώρα δεν ήμασταν ποτέ φιλικοί στην επιχειρηματικότητα. Διώξαμε επενδύσεις, προσφέραμε σε άλλες όμορες χώρες θέσεις εργασίας που έπρεπε και μπορούσαν να γίνουν εδώ στην Ελλάδα. Στο σημείο αυτό, όπως έχουμε πει πολλές φορές, οι ευθύνες της Αριστεράς ήταν μεγάλες και παραμένουν μεγάλες, διότι συστηματικά έβαλλε και βάλλει ακόμη και σήμερα, παρά τη μεγάλη ανεργία, κατά των επενδύσεων, κατά της επιχειρηματικότητας.
Προσπαθείτε είτε με απαράδεκτες δηλώσεις είτε με διαρκή εμπόδια να εμποδίσετε την κάθε επένδυση που προσπαθεί να γίνει σε αυτόν τον τόπο. Έχω ήδη απαντήσει σε οκτώ ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τους ελάχιστους αυτούς μήνες, εναντίον επενδύσεων. Κάθε ερώτηση εναντίον μίας άλλης επένδυσης. Σας ρωτώ και σας έχω ρωτήσει πολλές φορές: Πείτε μου, επιτέλους, μία επένδυση που σας αρέσει. Πείτε μου, επιτέλους, μία επένδυση που θέλετε για να υπάρξουν θέσεις εργασίας για να δουλέψουν στον τόπο μας τα νέα παιδιά. Δεν θέλετε ούτε το ένα μοντέλο, το δανεισμό, δεν θέλετε ούτε το άλλο μοντέλο, τις επενδύσεις. Τελικά, τι θέλετε; Πώς θα πάει αυτή η χώρα μπροστά; Σα να προτιμάτε να παραμείνει ψηλά η ανεργία για μικροκομματικά οφέλη. Βέβαια, η Κυβέρνηση δεν θα σας κάνει τη χάρη.
Δουλεύουμε σκληρά. Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την προσέλκυση επενδύσεων, και ειδικότερα στα θέματα της αξιοποίησης και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αυτής της χώρας, αλλά και ειδικά του ορυκτού και φυσικού μας πλούτου. Και δεν κάνουμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση κάτι το πολύ διαφορετικό από ό,τι έκαναν οι πρόγονοί μας, οι αρχαίοι Έλληνες, οι οποίοι αξιοποίησαν με όραμα και στρατηγική τον ορυκτό πλούτο που διέθεταν, με πολύ σημαντικά οφέλη τότε. Με τους Αθηναίους, να χρησιμοποιούν το ασήμι του Λαυρίου για να δημιουργήσουν αμυντική αποτροπή και βεβαίως έναν απαράμιλλο πολιτισμό. Με τους Μακεδόνες να πράττουν το ίδιο με το χρυσό του Παγγαίου.
Είναι πρωτεύον το θέμα του περιβάλλοντος, συμφωνώ απόλυτα. Έχουμε απόλυτη ευθύνη για την προστασία του φυσικού μας πλούτου. Ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο κ. Παπαγεωργίου, απάντησε πάρα πολύ συγκεκριμένα. Και σήμερα που η επιστήμη και η περιβαλλοντική τεχνολογία έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο από την εποχή του Θεμιστοκλή και του Φιλίππου, εμείς θα κάνουμε πίσω;
Απαντήσαμε σε ερωτήσεις σας συγκεκριμένα. Ρωτήσατε για τις κρατικές ενισχύσεις. Απάντησε ο κύριος Υφυπουργός. Μιλήσατε για τα royalties. Απάντησε ο κύριος Υφυπουργός. Μιλήσατε για το περιβάλλον. Απάντησε συγκεκριμένα για την περιβαλλοντική μελέτη.
Φυσικά, χρειάζεται να υπάρχει αρχικός έλεγχος. Και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πληροί τις αυστηρότερες προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα του περιβάλλοντος. Χρειάζεται και διαρκής έλεγχος, όπως πολύ σωστά επεσήμανε η κ. Χριστοφιλοπούλου και είμαι σίγουρος ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός θα δώσει συγκεκριμένη απάντηση.
Η αξιοποίηση, λοιπόν, του ορυκτού πλούτου πρέπει να γίνει με στρατηγικό τρόπο και σ’ αυτή την κατεύθυνση προχωράει η Κυβέρνηση. Θα αναφέρω τα οφέλη στην ελληνική οικονομία από αυτές τις επενδύσεις, παίρνοντας ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στο Πέραμα που τώρα συζητείται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία με απόφαση της διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων έχει χαρακτηριστεί ως στρατηγική επένδυση.
Αυτή η μία συγκεκριμένη επένδυση, λοιπόν, θα δημιουργήσει μέχρι τριακόσιες δέκα θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, διακόσιες πλήρεις θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και τετρακόσιες έμμεσες θέσεις εργασίας με την ανάπτυξη παράλληλων υποστηρικτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.
Θα πληρώσει συνολικά άμεσους φόρους, τους οποίους θα εισπράξει το κράτος κατά τη λειτουργία του έργου, οι οποίοι με τους υπολογισμούς που είχαν γίνει τότε στη Διυπουργική Επιτροπή είχαν υπολογιστεί στα 135 εκατομμύρια και είναι και άλλα 100 εκατομμύρια περίπου από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Και όλα αυτά πριν από την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ανακοίνωσε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, σχετικά με τη δημιουργία ενός μηχανισμού royalties, για να έχει περαιτέρω έσοδα το δημόσιο από την αξιοποίηση του φυσικού του πλούτου.
Βέβαια, μπορείτε να πείτε εσείς ότι αυτό το τίμημα δεν είναι επαρκές. Είναι ένα σημείο που πολύ καλά ανέλυσε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Σας προέτρεψε, μάλιστα, αν αυτό δεν είναι το σωστό τίμημα, να μας πείτε εσείς ποιο θεωρείτε ότι είναι το σωστό τίμημα, ποια πρέπει να είναι η σωστή φορολογική πολιτική, γιατί το θέμα είναι ότι σε όλο τον αντιπολιτευτικό σας λόγο γενικά και αόριστα μιλάτε πάντα για όρους και προϋποθέσεις.
Αυτήν τη στιγμή, όμως, η χώρα δεν χρειάζεται γενικολογίες. Χρειάζεται συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν την εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος και την εξάλειψη της ανεργίας.
Υπολογίζουμε, λοιπόν, ότι και οι παραγωγικοί τομείς της ευρύτερης περιοχής θα δουν θετική επίδραση από το μεγάλο έργο, 240 εκατομμύρια.
Μπορείτε να πείτε ότι από μόνο του ως έργο δεν θα σώσει την Ελλάδα. Μπορείτε να πείτε ότι τα μεγέθη αυτά που σας ανέφερα, τα φορολογικά έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων, οι εκατοντάδες θέσεις εργασίας από μόνες τους δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας και θα συμφωνήσω μαζί σας.
Γι’ αυτό, ο στόχος μας πρέπει να είναι να ενισχύσουμε όλες τις επενδύσεις, με την προϋπόθεση πάντα ότι εκπληρώνουν τους περιβαλλοντικούς όρους. Για αυτούς τους περιβαλλοντικούς όρους μιλήσαμε σήμερα. Αν αυτοί οι περιβαλλοντικοί όροι εκπληρώνουν τις αυστηρότατες ευρωπαϊκές προϋποθέσεις, είναι υποχρέωση όλων μας να στηρίξουμε το έργο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες πετύχαμε πολλά. Τα πετύχαμε με μια μνημειώδη προσπάθεια του ελληνικού λαού. Όμως, χρειάζεται το επόμενο βήμα. Το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι η επανεκκίνηση, η οποία θα γίνει από τον ιδιωτικό τομέα, θα γίνει με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Πρέπει να δείξουμε ως χώρα ότι έχουμε το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για να προσελκύσουμε αυτές τις επενδύσεις, όχι ως τριτοκοσμική χώρα, όπως κάποιοι της Αντιπολίτευσης λένε, αλλά ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει, λοιπόν και εμείς να θέσουμε τους ίδιους αυστηρούς κανόνες, να θέσουμε αυτούς τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, όχι γενικά και αόριστα.
Σας ευχαριστώ.”