Απάντηση Ν. Μηταράκη σε πρόταση για τροπολογία του Επιμελητηρίου Χίου
“Αγαπητέ Πρόεδρε,
Συμφωνώ απόλυτα ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά θα δημιουργήσει επιπλέον ύφεση στην Χίο, θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα μας και θα συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας. Η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση στην πράξη διατήρησε το καθεστώς, το οποίο επιβάλλεται από την ανάγκη προάσπισης της νησιωτικότητας. Όμως ο κ. Τσίπρας, στην σελίδα 3 της πρότασης του προς τους θεσμούς, την άνοιξη του 2015 παρέδωσε αυτό το καθεστώς και σε λίγες εβδομάδες θα νιώσουμε το αποτέλεσμα. Νομοθετώντας με την ίδια πρακτική που είδαμε πριν λίγες ημέρες για το θέμα της αναγκαστικότητας της ΕΜΧ.
Πρόσφατα κατέθεσα σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και από την απάντηση συμπέρανα ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποσύρει το μέτρο, αλλά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης απλώς αναπαράγουν μια φημολογία στα ΜΜΕ.
Ας αναλάβει επιτέλους η Κυβέρνηση τις ευθύνες τις και ας μην προσθέτει νέες σελίδες στην «Μαύρη Βίβλο για τη Χίο» των ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ.
Με θερμούς χαιρετισμούς,
Νότης Μηταράκης”
Ακολουθεί η σχετική επιστολή του Επιμελητηρίου Χίου:
Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές ,
Σας καλούμε όπως καταθέσετε άμεσα σχετική τροπολογία με στόχο τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α στις ακριτικές περιοχές για τους κάτωθι λόγους:
Το Επιμελητήριο Χίου ως θεσμικός εκπρόσωπος του τοπικού επιχειρηματικού ιστού επισημαίνει για μία ακόμη φορά τη δραματική επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος όσον αφορά τα τοπικά επιχειρηματικά δρώμενα για τους κάτωθι λόγους και σας καλεί να ζητήσετε την τροποποίηση του νόμου περί κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ :
• Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα (υψηλή ανεργία, περικοπή δαπανών για δημόσια έργα, περικοπή κονδυλίων για δρομολόγια άγονης γραμμής, περικοπή επενδυτικών κονδυλίων) έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλοιό για τις νησιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι καταδικασμένες σε «λουκέτο» εάν δεν αλλάξει κάτι δραστικά και άμεσα.
• Οι ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές ροές που δέχεται η Χίος κατά τους τελευταίους μήνες έχουν επιφέρει σημαντική βλάβη σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλά αναντίρρητα έχουν πλήξει καίρια το τοπικό τουριστικό προϊόν (ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων , συρρίκνωση τουριστικής περιόδου, ακυρώσεις συνεδρίων κ.α.) . Το εισόδημα που προέρχεται από τον κλάδο του τουρισμού έχει σημαντικά συρρικνωθεί βυθίζοντας συνολικά το τοπικό επιχειρείν.
• Οι επιπτώσεις του δυσανάλογου για τις δυνατότητες μας όγκου των προσφύγων έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι Χιώτες από τη δημόσια διοίκηση (υγειονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, κοινωνικής πρόνοιας κ.α.) καθώς λόγω της εμπλοκής τους με τη διαχείριση των προσφύγων δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται επαρκώς σε όλες τις περιπτώσεις.
• Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. είναι ένα μέτρο που ελήφθη σε αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα στους ακρίτες και δεν αποτελούν κάποιας μορφής προνόμιο. Ως τέτοιο λοιπόν -και δεδομένου του γεγονότος ότι τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της νησιωτικότητας έχουν σε σημαντικό βαθμό διογκωθεί λόγω της παρούσης οικονομικής συγκυρίας- αλλά και της προσφυγικής κρίσης πρέπει να επαναξιολογηθεί από την Ελληνική Πολιτεία.
Οι γεωπολιτικές συνθήκες -όπως έχουν διαμορφωθεί- έταξαν στα νησιά του Αιγαίου, πύλη και Ανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος της παράτυπης εισόδου μεταναστών και προσφύγων, επιφέροντας ωστόσο ένα ιδιότυπο οικονομικό κραχ στις τοπικές επιχειρήσεις και για τις οποίες φρονούμε ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα αποτελέσει τη χαριστική βολή .
Το συγκεκριμένο μέτρο που –εκτός από νησο-κτόνο- αντίκειται στο άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας θα οδηγήσει τα νησιά μας σε μαρασμό θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης, θα αφανίσει τον τουριστικό κλάδο και θα επιτείνει την τάση μετανάστευσης του «οικονομικά ενεργού» πληθυσμού τοποθετώντας τις νησιωτικές περιοχές σε ένα φαύλο κύκλο παρακμής.
Ως εκ τούτου ζητάμε από την Κυβέρνηση να επανεξετάσει το νόμο περί αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά υπό το βάρος των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος Eπιμελητηρίου Ο Πρόεδρος Ο.Ε.Β.Ε Ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου
Γεώργιος Γεωργούλης Βασίλης Παππάς Μικές Κριμιζής