Απάντηση Ν. Μηταράκη σε Πάνο Καμμένο στη Βουλή των Ελλήνων για το θέμα της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
Πρωτολογία Νότη Μηταράκη:
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δίνετε το χρόνο να απαντήσω σε μια προσωπική αιχμή που εντελώς αδικαιολόγητα έκανε ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Ίσως κάνει φοβερή εντύπωση σε μερικούς ότι υπάρχουν συνάδελφοι σ’ αυτή την Αίθουσα που έχουμε δουλέψει πριν μπούμε στην πολιτική, έχουμε περάσει χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, έχουμε δουλέψει στο εξωτερικό που τα πράγματα είναι αξιοκρατικά, σκληρά και δύσκολα και έχουμε καταφέρει να κάνουμε μια καριέρα πριν επιλέξουμε εμείς να γυρίσουμε στη χώρα και ο ελληνικός λαός να μας τιμήσει με την ψήφο του.
Ως προς το θέμα που θέσατε, θα ήθελα να σας αναφέρω τα εξής:
Πρώτον, εγώ δούλευα στη Μεγάλη Βρετανία στο επενδυτικό κεφάλαιο, αμοιβαίο κεφάλαιο, κυρίως έχει συνταξιοδοτικά ταμεία της «FidelityInvestmentInternational», μια εταιρεία που μόνο στο Λονδίνο έχει τρεις χιλιάδες υπαλλήλους και ήμουν ένας από αυτούς τους τρεις χιλιάδες υπαλλήλους που είχε η εταιρεία. Επίσης, αυτή η εταιρεία είχε δέκα με δεκαπέντε χιλιάδες επενδύσεις, στις οποίες δεν ασκεί κανένα έλεγχο, όπως κανένα αμοιβαίο κεφάλαιο, όπως γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν ασκεί έλεγχο στις εταιρείες που έχει 1%, 2%, 3%, ή 5%.
Δεύτερον, η εταιρεία στην οποία δούλευα δεν αποτέλεσε ποτέ μέτοχο της εταιρείας που εσείς αναφέρατε εδώ πέρα. Το αμοιβαίο κεφάλαιο που εγώ εργάστηκα ουδέποτε είχε την παραμικρή σχέση με την εταιρεία που αναφέρατε.
Τρίτον, από τις αρμοδιότητές μου ως Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δεν έχω καμμία αρμοδιότητα –μα καμμία!- για την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική. Δεν έχω αρμοδιότητα. Δεν είναι στρατηγική επένδυση και κατά συνέπεια δεν έχω καμμία σχέση με αυτό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε θεωρίες συνωμοσιολογίας, αλλά πρέπει να είμαστε και ανοιχτοί στην κριτική.
Κύριε Πρόεδρε, εάν έχετε κάτι το συγκεκριμένο απέναντί μου ότι εγώ έχω οδηγηθεί σε έκνομη συμπεριφορά, να κινήσετε την διαδικασία και εγώ θα υποβάλλω την παραίτησή μου στο Σώμα.
Όμως, κύριε Πρόεδρε, εάν δεν έχετε να επιδείξετε κάποιο στοιχείο που να με συνδέει εμένα προσωπικά με την επένδυση της εταιρείας, από την οποία έχω αποχωρήσει εδώ και τρία χρόνια συγκεκριμένα, ή να έχετε να επιδείξετε μια πράξη που εγώ υπέγραψα, η οποία δεν είναι σύννομη, σας καλώ και εσάς να παραιτηθείτε από το βουλευτικό αξίωμα.
Ευχαριστώ πολύ.
Δευτερολογία Νότη Μηταράκη:
“Να το κλείσω το θέμα, κάνοντας δύο διευκρινήσεις.
Πρώτον, όλα τα περιβαλλοντικά γίνονται στην Ελλάδα από το ΥΠΕΚΑ, στο οποίο δεν έχω καμμία αρμοδιότητα. Επίσης και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το χρυσό αλλά και για όλες τις μεγάλες επενδύσεις γίνονται από το ΥΠΕΚΑ. Εγώ καλύπτομαι από αυτό που είπε ο κ. Καμμένος, ότι εγώ δεν έχω κατά τη γνώμη σας κανένα προσωπικό κέρδος από αυτήν την υπόθεση και αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια.
Ευχαριστώ.”
Πρωτολογία Πάνου Καμμένου:
“Εδώ τίθεται και ένα θέμα για την Κυβέρνηση, κύριε Κεδίκογλου. Το ξέρετε ότι μέτοχος της «Ελληνικός Χρυσός» είναι η εταιρεία στην οποία εργαζόταν ο σημερινός Υφυπουργός, ο κ. Νότης Μηταράκης;
Θα καταθέσω τα αρχεία του Χρηματιστηρίου, όπου μέτοχος είναι η εταιρεία «Fidelity», στην οποία στέλεχος, πριν υπουργοποιηθεί και διοριστεί στο Υπουργείο, ήταν ο Υφυπουργός κ. Νότης Μηταράκης -αναφέρεται σε δημοσίευμα του «UNFOLLOW»- ο Υπουργός, ο οποίος με την ανάληψη των καθηκόντων του πήρε τροποποίηση αρμοδιοτήτων από τον Πρωθυπουργό, και ανέλαβε τις επενδύσεις. Δηλαδή ο πρώην μέτοχος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» που εργαζόταν στη «Fidelity», ανέλαβε να ελέγχει ως ελεγκτής, πλέον, το πρώην αφεντικό του. Αυτά είναι που πρέπει να διερευνήσει η δικαιοσύνη παράλληλα -αν θέλετε- με τη διερεύνηση της δικής μου υπόθεσης.”
Δευτερολογία Πάνου Καμμένου:
“Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Μηταράκης είπε ότι δεν έχει ουδεμία σχέση με την εταιρεία. Διαβάζω από το περιοδικό Unfollow, αλλά κατέθεσα και το βιογραφικό του από το Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι το 2003 έως το 2005 βραβευθήκατε ως ο καλύτερος αναλυτής της Ευρώπης στην εταιρεία «Fidelity», η οποία «FidelityInternational» είναι επικεφαλής του γκρουπ «Fidelity» των διαφόρων χωρών. Μάλιστα, ως αναλυτής δεν κάνατε πράξεις, είστε συγκεκριμένα υπεύθυνος να κάνετε ανάλυση για την Ευρώπη.
Σχετικά με το ότι δεν έχετε καμμία σχέση με τις επενδύσεις, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Στο Πέραμα του Έβρου τι κάνατε; Τι κάνατε στο Πέραμα του Έβρου; Πήγατε για άλλες επενδύσεις; Ή πήγατε για την «Eldorando Gold» στο Πέραμα του Έβρου; Έχετε την ευθύνη εσείς;
Απ’ ό,τι λέει το περιοδικό Unfollow, αλλά και απ’ ό,τι έγραψαν οι εφημερίδες, όταν επισκεφθήκατε πάνω, είχατε την ευθύνη για την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών για την «Eldorando Gold». Αν αυτό είναι ψευδές, θα έπρεπε να το είχατε διαψεύσει στα δημοσιεύματα που είδαν το φως εκείνη την ημέρα. Αντί, όμως, να κάνετε αυτό, αφαιρέσατε από το βιογραφικό σας τη θητεία σας στη «Fidelity», αλλά η «Bloomberg» παρέμεινε στο βιογραφικό σας και αυτό κατέθεσα στη Βουλή των Ελλήνων!
Εγώ δεν σας κατηγόρησα ότι εσείς προσωπικά έχετε να αποκομίσετε κέρδος, όπως επίσης δεν κατηγόρησα και το σύνολο των δημοσιογράφων ότι σταματούν να γράφουν ειδήσεις και δυσφημούν το έργο των κατοίκων της Χαλκιδικής.
Όμως, η αλήθεια είναι ότι ομάδες δημοσιογράφων με έξοδα της «Ελληνικός Χρυσός» πηγαίνουν εκδρομές στο εξωτερικό. Είναι αλήθεια ότι η «Eldorado Gold», η «Ελληνικός Χρυσός», πληρώνει εκατομμύρια σε διαφημίσεις στις εφημερίδες και στα κανάλια. Έτσι, επηρεάζει και την κοινή γνώμη και τα μέσα ενημερώσεως, τα οποία έχουν ουσιαστικά οδηγήσει σε ομερτά και δεν γράφεται τίποτα για την «Ελληνικός Χρυσός». Κι εσείς όμως ως Υπουργός της Κυβέρνησης θα έπρεπε να είχατε την ευαισθησία, όταν έχει να κάνει με πρώην πελάτες σας, να έχετε αρνηθεί τις αρμοδιότητες εκείνες, τις οποίες έχετε και τις οποίες ασκείτε.
Ευχαριστώ.”