Ομιλία Ν. Μηταράκη στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου ”Μέτρα για την επιτάχυνση του Κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις”
“Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η παρούσα Κυβέρνηση εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015 για να επαναφέρει την Ελλάδα στην ευημερία, καταργώντας το μνημόνιο, διαγράφοντας το δημόσιο χρέος, αυξάνοντας τα εισοδήματα, στηρίζοντας τις ασθενέστερες τάξεις, η «πρώτη φορά Αριστερά», η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το βιώνουμε όλοι. Κλειστές τράπεζες, επιστροφή στην ύφεση, δεκάδες δισεκατομμύρια χαμένα για το κράτος, νέοι φόροι, νέες περικοπές, τρίτο μνημόνιο.
Η βιώσιμη κοινωνική πολιτική, που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απαιτεί βιώσιμη οικονομία. Απαιτεί αναπτυξιακές δράσεις. Απαιτεί επενδύσεις. Απαιτεί νέες θέσεις εργασίας.
Ο κύριος Υπουργός Υγείας είπε πριν ότι αυτή είναι μια βασική ιδεολογική διαφορά μεταξύ της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι εμείς χρειαζόμαστε, λέει, πλεονάσματα για να κάνουμε κοινωνική πολιτική. Αυτό δεν είναι απλώς μια ιδεολογική διαφορά. Είναι μια ουσιαστική διαφορά. Χωρίς πόρους, χωρίς ανάπτυξη της οικονομίας δεν μπορούμε να προστατέψουμε στην πράξη τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις.
Ας δούμε τα αποτελέσματα. Υπάρχει πλέον υλικό για να κάνουμε συγκρίσεις. Είστε Κυβέρνηση πάνω από έναν χρόνο. Η Κυβέρνηση Σαμαρά μπόρεσε το 2014 από το πλεόνασμα να διαθέσει 0,5 δισεκατομμύρια ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα σε συμπολίτες μας που το είχαν ανάγκη. Μπόρεσε να νομοθετήσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την πιο ουσιαστική μεταρρύθμιση στο κράτος πρόνοιας, ενώ η Κυβέρνηση Τσίπρα υποσχέθηκε δεκάδες δισεκατομμύρια, νομοθέτησε μόνο για 200 εκατομμύρια και τελικά κατάφερε από το έλλειμμα του 2015 να δώσει μόνο 108 εκατομμύρια και για το 2016 να προϋπολογίσει κάτω από 100 εκατομμύρια.
Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποδεικνύει στην πράξη ότι σε μια οικονομία που με ιδεοληψίες επιστρέφει στην ύφεση δεν μπορείτε δυστυχώς για τον ελληνικό λαό να ασκήσετε κοινωνική πολιτική. Κοροϊδία, αποτυχία!
Και τώρα; Τώρα ακούμε για νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των πάντων, παρότι η προηγούμενη, η φοροεπιδρομή του 2015 δεν απέδωσε. Με περισσότερους φόρους εισπράξαμε λιγότερα και απλώς αυξήθηκαν οι οφειλές προς το κράτος. Ο κόσμος πλέον είναι απέναντί σας, διότι υφαρπάξατε την ψήφο του με ψέματα, έτσι απλά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πολλά στελέχη που στηρίζουν την Κυβέρνηση οχυρώνονται πίσω τώρα πίσω από το επιχείρημα «ναι, μπορεί μεν τον Ιανουάριο να μην είπαμε όλη την αλήθεια, αλλά τον Σεπτέμβριο ο κόσμος ήξερε. Κατά συνέπεια, πλέον λέμε την αλήθεια». Ξεχνάνε όμως ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι μεγάλες υποσχέσεις άλλαξαν όνομα. Δεν λεγόταν πλέον «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», αλλά λεγόταν «παράλληλο πρόγραμμα», το οποίο θα εξουδετέρωνε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου. Δεν θα μειώναμε συντάξεις, δεν θα μειώναμε μισθούς, αλλά χάρη στο παράλληλο πρόγραμμα ο κόσμος θα περνούσε καλύτερα.
Ας δούμε τα νούμερα. Η ύφεση του 2015 μόνο στο ασφαλιστικό κοστίζει 1,8 δισεκατομμύρια. Η κρίση του μεταναστευτικού κοστίζει 1,4 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης. Συνολικά λοιπόν, μόνο από αυτά τα δύο, μιλάμε για πάνω από 3 δισεκατομμύρια.
Και γιατί συζητάμε σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Συζητάμε για 100 εκατομμύρια; Αυτό είναι το παράλληλο πρόγραμμα; Αυτό υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό; Αυτό θα αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα του κόσμου; Αυτό θα μας απαλλάξει από τις μειώσεις των συντάξεων, από τις αυξήσεις των φόρων, τα 100 εκατομμύρια που συζητάμε σήμερα ή κάποιες ρουσφετολογικές προσλήψεις που έντεχνα περιλαμβάνονται μέσα στο νομοσχέδιο;
Συζητάμε ένα νομοσχέδιο με έναν ευρηματικό τίτλο, έναν πρωτότυπο τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου». Με μια όμως απλή ανάγνωση γίνεται αντιληπτό ότι αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι αντίδοτο στο μνημόνιο, δεν είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Δεν επηρεάζει σχεδόν κανέναν ουσιαστικά. Δεν έχει στόχους, δεν έχει ανάλυση, δεν έχει προϋπολογισμό.
Μιλάμε για ένα συνονθύλευμα άσχετων μεταξύ τους ρυθμίσεων που θα μπορούσαν να είχαν κατατεθεί ξεχωριστά. Αρκετές από αυτές τις προτάσεις μπορούν να γίνουν δεκτές. Αρκετές από αυτές τις προτάσεις είναι επουσιώδεις. Αυτό είναι το ουσιαστικό μήνυμα και γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει επί της αρχής αυτό το σχέδιο νόμου, γιατί δεν είναι τελικά αυτό που υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό.
Έγραφε η «ΑΥΓΗ» το Σεπτέμβριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο νέο του πρόγραμμα δεσμεύθηκε για την εφαρμογή ενός παράλληλου προγράμματος σε σχέση με τη Συμφωνία, με διπλό στόχο: Πρώτον, την άμβλυνση των συνεπειών για τα μισθωτά και άνεργα στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους. Δεύτερον, την ενίσχυση της θέσης αυτών των στρωμάτων, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απεμπλοκή από τον νεοφιλελευθερισμό και τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας. Φυσικά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υπάρχει στο σχέδιο νόμου.
Δεν μπορεί να μιλά κανείς για φιλολαϊκή πολιτική, όταν ετοιμάζεται να επιβάλλει και άλλους φόρους, να πετσοκόψει και πάλι ασφαλιστικά δικαιώματα, να αυξήσει τις εισφορές, να κόψει το ΕΚΑΣ και να αποψιλώσει το ΕΣΥ και να λάβει μέτρα -και αυτό είναι, κυρίες και κύριοι, το πιο ουσιαστικό- που πριν από δώδεκα μήνες ούτε συζητάγαμε ούτε χρειαζόμασταν.
Πληρώνουμε τις ιδεοληψίες της Αριστεράς, όπου μια οικονομία που είχε επιστρέψει στην ανάκαμψη, την επανέφερε στην ύφεση, μια οικονομία που είχε αρχίσει να δημιουργεί θέσεις εργασίας, φέτος να μην έχει δει ούτε μια νέα ουσιαστική επένδυση. Και γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου.
Σας ευχαριστώ.”