Απαντήσεις σε Ν. Μηταράκη σε ερώτηση για θέματα ανάδειξης του Κάμπου της Χίου
Το συγκεκριμένο συμπέρασμα συνάγεται από το περιεχόμενο των απαντήσεων που έδωσαν τέσσερεις υπουργοί στη ερώτηση με αρ. πρωτ. 1952/15.12.2015 που κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Ν.Δ. κ. Νότης Μηταράκης για τις ενέργειες που κάνει ο Σύνδεσμος Φίλων του Κάμπου Χίου και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για να ενταχθεί η περιοχή στα πλέον απειλούμενα μνημεία της Ευρώπης.
Στις απαντήσεις τους, οι Υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αρ. Μπαλτάς, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευ. Αποστόλου καθώς και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης, αποφεύγουν την οποιαδήποτε αναφορά σε αυτήν την πρωτοβουλία και παράλληλα καθιστούν σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να αντιμετωπίσουν μια σειρά από μείζονα προβλήματα όπως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που δημιουργούν σοβαρούς περιορισμούς για τη συντήρηση των κτισμάτων, η υπέρμετρη φορολόγηση, η έλλειψη προγραμμάτων συγχρηματοδότησης κ.α. Επί της ουσίας εναποθέτουν την προστασία του Κάμπου στη βούληση αλλά και στις αντικειμενικά περιορισμένες δυνατότητες των ιδιοκτητών των ιστορικών κτημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει με σαφή τρόπο ότι δεν «αναμένονται» απαλλαγές και εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ ενώ τα Υπουργεία Οικονομίας και Πολιτισμού ξεκαθαρίζουν ότι οι δράσεις για τις αναστηλώσεις ιδιωτικών κτισμάτων δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες παρά μόνο αν συνδεθούν με την μετασκευή του κτιριακού αποθέματος και τη μετατροπή του για παραγωγική χρήση.
Ειδικά το Υπουργείο Πολιτισμού, και παρά το γεγονός ότι η περιοχή του Κάμπου είναι προστατευόμενη από την αρχαιολογική νομοθεσία, αφού περιγράφει με σαφήνεια τα προβλήματα, την εγκατάλειψη και την απαξίωση της περιοχής, συστήνει στους ιδιοκτήτες των μνημείων να μεριμνήσουν χωρίς αναβολή (!) για τη λήψη σωστικών μέτρων στερέωσης των κτηρίων και τη σύνταξη ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης μελέτης αποτύπωσης και αποκατάστασης τους.
Τέλος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην απάντηση του παραπέμπει στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014 -2020 όπως αυτό διαμορφώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και στο πλαίσιο του μέτρου 19 «Στήριξη της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων – CLLD/ LEADER» όπου προβλέπεται η δυνατότητα ενίσχυσης δράσεων και επενδύσεων για τη διατήρηση και προβολή της τοπικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών στοιχείων.