Να συνεχιστούν από την Κυβέρνηση οι μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του κόστους και του χρόνου της εξαγωγικής διαδικασίας
«Τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ για την πορεία των εξαγωγών τους μήνες Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2015 δείχνουν ότι οι προσπάθειες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων έχουν φτάσει πλέον σε έναν κομβικό σημείο.
Τον Φεβρουάριο του 2015 καταγράφεται οριακή μείωση στη συνολική αξία των εξαγωγών κατά 2,7% (στα 2,02 δισ. ευρώ από 2,07 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου του 2014). Ταυτόχρονα για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται μειωμένη κατά 7,6% (στα 3,89 δισ. ευρώ από 4,21 δισ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει αύξηση των εξαγωγών κατά συνολικά 95,7 εκατ. Ευρώ (+9,9%) για το πρώτο δίμηνο του έτους.
Τόσο το 2013 όσο και το 2014, οι ελληνικές εξαγωγές κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και οι Έλληνες εξαγωγείς παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να κερδίσουν το στοίχημα του ανταγωνισμού. Εάν ανακοπεί αυτή η πορεία, τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση και θα χαθεί η προοπτική δημιουργίας ενός εξωστρεφούς και παραγωγικού οικονομικού μοντέλου.
Για τους λόγους αυτούς, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα όλες τις αιτίες που προκάλεσαν τις συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην αγορά (http://goo.gl/9AqQHp, http://goo.gl/TNpMLy), να αποκαταστήσει την σταθερότητα και να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων (που ξεκίνησε και προχώρησε σε πολύ μεγάλο βαθμό η προηγούμενη κυβέρνηση) για τη μείωση του κόστους και του χρόνου της εξαγωγικής διαδικασίας».