Start-ups και Business Angels πρωταγωνιστές στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο
“…Και ως Ελλάδα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί: Να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέψουν σε όσο το δυνατό περισσότερες καινοτόμες ιδέες να έχουν την ευκαιρία τους. Είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα και στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Αναπτυξιακού Προτύπου «Ελλάδα 2021» που παρουσιάζεται σήμερα στο Eurogroup. Με τον άξονα 8 των οριζόντιων πολιτικών να είναι αφιερωμένος στην καινοτομία. Και εκεί κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στις επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες και τους επιχειρηματικούς αγγέλους. Όπως και στο κεφάλαιο της χρηματοδότησης, το οποία κάνει ιδιαίτερη μνεία στις νεοφυείς επιχειρήσεις” σημείωσε ο υφυπουργός.
Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο θα δοθεί εντός των ημερών στη δημοσιότητα και ιδίως το κεφάλαιο της χρηματοδότησης, όπως είπε ο υφυπουργός, επιγραμματικά, αναφέρει ότι:
- Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια χρηματοδότησης του νέου αναπτυξιακού προτύπου έχει η προσέλκυση ιδιωτικών πόρων. Η έρευνα και η καινοτομία δεν είναι για το ράφι των Πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών, πρέπει να μπορούν να σταθούν στην αγορά.
- Κινητοποίηση και απορρόφηση κεφαλαίων στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 (50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 50% από τις τράπεζες), διαθέσιμα για τις ΜΜΕ μέχρι το τέλος του 2015. Ήδη, η χώρα μας έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση στην απορρόφηση πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.
- Βελτιστοποίηση της εμπλοκής της ΕΤΕΠ. Η EΤΕΠ χρηματοδοτεί δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις περίπου 1,5 δις ευρώ ετησίως, οι οποίες θα μπορούσαν να παρέχουν μία σημαντική πηγή ρευστότητας για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις ελληνικές ΜΜΕ και της πρόσφατης έναρξης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης του εμπορίου.
- Επιπλέον, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τη διοχέτευση χρηματοδότησης στην Ελλάδα, συνδυάζοντας διαφορετικούς τύπους χρηματοδότησης (Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά κεφάλαια – ESI funds, δάνεια από τα Ευρωπαϊκά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, εθνικές και διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές) για την καλύτερη εκμετάλλευση συνεργειών στην ελληνική οικονομία: Ο Οργανισμός για την Ανάπτυξη (IfG) που σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία, είναι σχεδιασμένος σε τρεις βασικούς άξονες δραστηριοποίησης: δανειοδότηση ΜΜΕ, παροχή ιδίων κεφαλαίων ή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο ΜΜΕ και δανειοδότηση υποδομών.
Οι δραστηριότητες του δικτύου αρχικά αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα.
Το πρώτο αφορά την εξεύρεση Επιχειρηματικών Αγγέλων στην Αττική, αλλά και γενικότερα στη χώρα, οι οποίοι θα αποτελέσουν το ένα και βασικό σκέλος του δικτύου.
Το δεύτερο επίπεδο αφορά τη σύνδεση του δικτύου με καινοτόμους επιχειρηματίες, ερευνητικά ινστιτούτα και επιχειρήσεις, που θα υποβάλουν επενδυτικές προτάσεις προς χρηματοδότηση από τους Επιχειρηματικούς Αγγέλους.
Το τρίτο επίπεδο αναφέρεται κυρίως στον οργανωτικό τομέα, βάσει του οποίου θα λειτουργήσει το δίκτυο των Επιχειρηματικών Αγγέλων.
Η αποστολή του δικτύου, σε αυτή τη φάση, είναι:
- ο προσδιορισμός και η διαχείριση του δικτύου των Επιχειρηματικών Αγγέλων,
- η αξιολόγηση επενδυτικών προτάσεων των ΜμΕ,
- και η παρουσίαση, σε τακτά χρονικά διαστήματα, των προτάσεων εκείνων που πληρούν τις προϋποθέσεις έγκρισης, μέσω ημερίδων και σεμιναρίων.
Σε δεύτερο στάδιο, η αποστολή του δικτύου μπορεί να διευρυνθεί, προσφέροντας υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τους Επιχειρηματικούς Αγγέλους και τις επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες αυτές θα εστιάζονται κυρίως στο θέμα των ελέγχων και διαπραγμάτευσης, έως ότου οι δύο πλευρές φθάσουν σε μια καταληκτική συμφωνία.
Σημείωσε τέλος το ρόλο του επιμελητηριακού θεσμού για τις μικρομεσάιες επιχειρήσεις. “Η ρύθμιση για την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια από το 2015 είναι το επιστέγασμα ενός ιδιότυπου διωγμού, που έχει ξεκινήσει εδώ και μια τετραετία περίπου, με τα σχέδια περί υποχρεωτικών συνενώσεων και συγχωνεύσεων” είπε ο ίδιος.