Ομιλία Ν. Μηταράκη στην ενημερωτική ημερίδα: «Μαστιχοκαλλιέργεια: προς ένα κοινό πλαίσιο διαφύλαξης της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς»
“Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Με ιδιαίτερη χαρά θα ήθελα να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός η εγγραφή της μαστιχοκαλλιέργειας στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO. Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι οι λαοί πρέπει να τιμούν και να σέβονται την παράδοση τους. Και να δημιουργούν πάνω σε αυτή. Η Χίος έχει αποδείξει ότι κινείται πάνω σε αυτές τις αξίες και τώρα σε αυτήν την κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τη χώρα αλλά και για τον τόπο μας είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε.
Το πρωί επισκέφτηκα το χώρο του Μουσείου. Έχω πει πολλές φορές ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς & της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν αυτήν την κληρονομιά. Γιατί αυτή η διαδικασία είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την ανάπτυξη.
Γι’ αυτό το λόγο κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης τρέξαμε όλες τις διαδικασίες και καταφέραμε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου του Μουσείου της Μαστίχας, με το ποσό των 2,9 εκατ. ευρώ, από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Η απόφαση για την χρηματοδότηση του έργου σχετίζεται με την βαθιά πεποίθηση ότι το Μουσείο Μαστίχας μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη πολλαπλών στόχων. Πρώτος και κυριότερος η ανάδειξη της παράδοσης μας και της μοναδικότητας του προϊόντος. Δεύτερος και πιο σημαντικός, να δώσει νέα ώθηση στην παραγωγική διαδικασία και να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για το προϊόν. Τρίτον, να βάλει τη Χίο πιο έντονα στο Χάρτη των τουριστικών προορισμών.
Κυρίες και Κύριοι,
Είχα τη χαρά πέρυσι τον Ιούλιο ως Υφυπουργός να εγκαινιάσω το 1 Φεστιβάλ Μαστίχας που διοργανώσατε. Είχα μιλήσει και τότε για τις σημαντικές ευκαιρίες και τα πλεονεκτήματα που μας δίνει η παραγωγή της μαστίχας.
Αυτά τα πλεονεκτήματα εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης φροντίσαμε όχι μόνο να τα διασφαλίσουμε αλλά και να τα επεκτείνουμε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην διαρκή κατοχύρωση του Π.Ο.Π. Μαστίχα Χίου. Το κάναμε στη συμφωνία με τον Καναδά – στις οποίες συμμετείχα με την ιδιότητα του Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ – και το θέσαμε και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την περίφημη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ (ΤΤΙΡ).
Και πιστέψτε με ότι αυτό δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο καθώς οι συνομιλητές μας ενδιαφέρονταν μόνο για την προστασία των εμπορικών σημάτων και όχι των προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη.
Εκτός από αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες, έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν και άλλες παρεμβάσεις που δημιουργούν σοβαρές προσδοκίες για την καλλιέργεια της μαστίχας. Ως τέτοια, μπορεί να χαρακτηριστεί και η εκπόνηση του Προγράμματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για τα καιρικά φαινόμενα και την πυρασφάλεια, την πρόβλεψη εντομολογικών και μυκητολογικών ασθενειών και την πρόβλεψη ημερών βέλτιστης ροής ρυτίνης.
Ουσιαστικά μιλάμε για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την καλλιέργεια της μαστίχας που θα αφορά και στην ένωση και στον κάθε μαστιχοπαραγωγό ξεχωριστά, αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες του τόπου μας (αστυνομία, πυροσβεστική κλπ) καθώς θα μπορούμε να παίρνουμε ουσιαστικές πληροφορίες για την καλλιέργεια και για να προλαμβάνουμε και να αποφεύγουμε τις συνέπειες των έντονων ή των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν μια κεντρική στόχευση: Να στηριχθεί αποτελεσματικά η παραγωγή της μαστίχας στο νησί και να πραγματοποιηθεί εδώ η μεταποίηση του προϊόντος. Η στήριξη της μεταποίησης στο αρχικό προϊόν συνεπάγεται ότι διατηρούμε στο νησί το μεγαλύτερο μέρος της προστιθεμένης αξίας της μαστίχας. Αυτή η λογική, από την παραγωγή στη μεταποίηση, ειδικά στον τόπο παραγωγής και από εκεί στο ράφι, είναι η ορθή συνταγή της ανάπτυξης για τον τόπο μας.
Για να επιτύχουμε τον στόχο μας χρειάζεται βέβαια ο συντονισμός των παραγωγών, της Ένωσης και όλων των αρμοδίων φορέων. Είμαι σίγουρος όμως ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και προς αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει και η σημερινή πρωτοβουλία.
Σας ευχαριστώ.”