Ομιλία του υφυπουργού Ανάπτυξης στην εκδήλωση των εταιρειών ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ και ΒΙΑΝΕΞ
Ο υφυπουργός ανέφερε στην ομιλία του ότι είναι σημαντικό φαρμακοβιομηχανίες κολοσσοί στην παγκόσμια αγορά να επιλέγουν την Ελλάδα για την παραγωγή προϊόντων προς εξαγωγή στις διεθνείς αγορές ενώ είναι επίσης σημαντικό ελληνικές βιομηχανίες πρότυπο, που έχουν συνδέσει την εξωστρέφεια με πρωτοπόρες διαδικασίες παραγωγής να κερδίζουν την εμπιστοσύνη στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Το δημόσιο επιχειρεί να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες αλλά όπως συμπλήρωσε “υπάρχει και αρκετός δρόμος ακόμη για να φτάσουμε στο στόχο μας. Και αυτή η πορεία μας προς το στόχο δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη και στις περιστάσεις”.
Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι συνεχίζεται συστηματικά η υλοποίηση των 25 δράσεων του Οδικού Χάρτη για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου και προχωράει η δημιουργία Ενιαίας Θυρίδας που θα επιφέρει μείωση του χρόνου για εξαγωγή κατά 50% και κόστους κατά 20% έως το 2015 ενώ διαμορφώνεται καθημερινά ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο για ανάληψη διεθνοποιημένης δράσης και διείσδυσης σε ξένες αγορές. Το άνοιγμα των αγορών, όπως η αγορά της Κίνας, αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας τόσο στο τομέα των επενδύσεων όσο και στον τομέα των εξαγωγών και ήδη έχουμε τα πρώτα απτά θετικά αποτελέσματα όπως ότι στο 7μηνο του 2014 οι εισροές κεφαλαίων από ξένες επιχειρήσεις για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, τετραπλάσια από το 2013 (στοιχεία της ΤτΕ).
Στις διεθνείς αγορές οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες
Την αρχή μιας νέας εποχής για τη χώρα μας και την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία σηματοδοτεί η προώθηση στην Κίνα ενέσιμων αντιβιοτικών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που παρασκευάζονται στη χώρα μας και αναμένεται να φτάσουν τα 10.000.000 φιαλίδια ετησίως μέχρι το 2019.
Ειδικότερα, η τριμερής συμφωνία που υπεγράφη πριν από 16 μήνες, προβλέπει ότι, μέχρι το τέλος του 2014 θα εξαχθούν στη Κίνα 2.000.000 φιαλίδια του ενέσιμου αντιβιοτικού βανκομυκίνης της Lilly, 6.000.000 το 2015 και 6.300.000 φιαλίδια το 2016.
Στον προγραμματισμό της εταιρείας περιλαμβάνεται η παραγωγή και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα με σκοπό την εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες.
Τις παραπάνω ανακοινώσεις έκαναν ο Πρόεδρος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ και του Φαρμακευτικού Φόρουμ EPhForT του ΕΒΕΑ Διονύσης Φιλιώτης, ο Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ Σπύρος Φιλιώτης, ο Αντιπρόεδρος & Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο Πρόεδρος Lilly Europe, Australia & Canada Andrew Hotchkiss, ο Αντιπρόεδρος Lilly Finance, Strategy & Business Development China, Richard Johnathan Parsons και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη Δρ. Ευγένιος Καλπύρης.
Για τη συνεργασία της ΒΙΑΝΕΞ με τη LILLY, με αντικείμενο την παραγωγή βανκομυκίνης για την αγορά της Κίνας, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα ένα πρότυπο εξαγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο, μίλησε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ήδη, έχουν επενδυθεί περισσότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπεται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ.
——
Σημεία ομιλίας του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότη Μηταράκη, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εταιρείες ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ & ΒΙΑΝΕΞ για την παράδοση της πρώτης παλέτας βανκομυκίνης στην Κίνα και διεξήχθη στην Αίγλη Ζάππειου
Κυρίες και Κύριοι,
Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας, σήμερα, σε μια τόσο σημαντική στιγμή για την εταιρεία σας και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία γενικότερα. Και εκ μέρους της Κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά, σας εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια!
Είναι πολύ ευχάριστο φαρμακοβιομηχανίες κολοσσοί στην παγκόσμια αγορά να επιλέγουν την Ελλάδα για την παραγωγή προϊόντων προς εξαγωγή στις διεθνείς αγορές. Είναι επίσης σημαντικό ελληνικές βιομηχανίες πρότυπο όπως η ΒΙΑΝΕΞ, που έχουν συνδέσει την εξωστρέφεια με πρωτοπόρες διαδικασίες παραγωγής να κερδίζουν την εμπιστοσύνη στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Το σύγχρονο, επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτεί καινοτόμα και ποιοτικά προϊόντα σε ολοένα και πιο ανταγωνιστικές τιμές. Έτσι ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στο γήπεδο του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Και νομίζω ότι η σημερινή σας επιτυχία, με τις επενδύσεις που ξέρω ότι κάνετε, τόσο σε έρευνα και ανάπτυξη, όσο και σε εξοπλισμό και υποδομές, το επιτυγχάνεται κατά τον καλύτερο τρόπο.
Αποτελώντας σημαντικό κομμάτι των ελληνικών εξαγωγών. Και στηρίζοντας έμπρακτα με τον τρόπο αυτό την Εθνική Οικονομία.
Εμείς ως κράτος είμαστε αρωγός και συμπαραστάτης. Έχουμε κάνει αρκετά. Αλλά υπάρχει και αρκετός δρόμος ακόμη για να φτάσουμε στο στόχο μας. Και αυτή η πορεία μας προς το στόχο δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη και στις περιστάσεις.
Η Ελληνική Κυβέρνηση αφότου ανέλαβε το δύσκολο δρόμο της εξόδου της χώρας από την κρίση είχε μόνο μια επιλογή: την εξωστρέφεια και την προσέλκυση επενδύσεων. Είναι σαφές ότι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις είναι αλληλένδετες στη δική μας οπτική θεώρηση. Η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών θα προέλθει από νέες επενδύσεις. Επενδύσεις που δίνουν έμφαση στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, στην καινοτομία, σε νέες τεχνολογίες, που στόχο έχουν τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Για να το πετύχουμε αυτό οικοδομούμε καθημερινά ένα νέο μοντέλο που θα κάνει την ελληνική οικονομία πιο εξωστρεφή και ταυτόχρονα θα παρακάμπτει χρόνιες παθογένειες στη διαδικασία προσέλκυσης αλλά και υλοποίησης των επενδύσεων. Η χώρα ανοίγει τις πόρτες της σε κάθε σοβαρό επενδυτή μετά από δεκαετίες. Κι αυτό από μόνο του είναι μια κατάκτηση.
1. Την προώθηση των εξαγωγών, υποστηριζόμενη και από τον Νέο Φορέα Εξωστρέφειας, EnterpriseGreece.
2. Την απλοποίηση των διαδικασιών (Trade Facilitation).
Γι’ αυτό το λόγο προχωρήσαμε στη σύσταση Επιχειρησιακής Συντονιστικής Επιτροπής για την Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου. Συνεχίζουμε συστηματικά την υλοποίηση των 25 δράσεων του Οδικού Χάρτη για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου.
Προχωράμε στη δημιουργία Ενιαίας Θυρίδας (Single Window) που θα επιφέρει μείωση του χρόνου για εξαγωγή κατά 50% και κόστους κατά 20% έως το 2015.
Διαμορφώνουμε καθημερινά ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο για ανάληψη διεθνοποιημένης δράσης και διείσδυσης σε ξένες αγορές. Το άνοιγμα των αγορών, όπως η αγορά της Κίνας, αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας τόσο στο τομέα των επενδύσεων όσο και στον τομέα των εξαγωγών. Με πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Ανάπτυξης ήδη έχουμε τα πρώτα απτά θετικά αποτελέσματα:
Tη ραγδαία άνοδο των εξαγωγών και το 2013 οι οποίες έφτασαν 27,6 δις Ευρώ.
Τη διατήρηση τους σε ικανοποιητικά επίπεδα και το 2014 παρά το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον που επηρεάζει άμεσα τις εξαγωγές και την ραγδαία μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου. Συγκεκριμένα το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος οι εξαγωγές παρουσιάζουν το 2014 μείωση 3,9% σε σχέση με το 2013 ενώ χωρίς τον υπολογισμό των καυσίμων η υποχώρηση είναι ακόμα ηπιότερη και υπολογίζεται στο 3%.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι στο 7μηνο του 2014 οι εισροές κεφαλαίων από ξένες επιχειρήσεις για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ξεπερνούν το 1 δις ευρώ, τετραπλάσια από το 2013 (στοιχεία της ΤτΕ).
Τίποτα όμως δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τη δική σας συμβολή, του ελληνικού επιχειρείν. Σήμερα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η Ελλάδα αποκτά το πλεονέκτημα να εμφανίζεται δυναμικά στην Κίνα και στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.
Κυρίες και Κύριοι,
Τα μεγάλα ζητούμενα που έχει ανάγκη ο τόπος μας, όπως οι θέσεις εργασίας, η ανάπτυξη, η εξωστρέφεια, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις δεν διατάσσονται. Κατακτούνται! Με σύστημα, με μέθοδο και με προγραμματισμό. Κατακτούνται όταν το όραμα συνδυάζεται με δράση.
Και βεβαίως όταν έχουμε διακριτούς και ξεκάθαρους ρόλους. Δίνοντας χώρο στο επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα. Με το Δημόσιο αρωγό και συμπαραστάτη του. Ώστε να μπορεί απρόσκοπτος να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά.
Να επιχειρεί, να επενδύει, να καινοτομεί και να εξάγει. Και η σημερινή σας επιτυχία, θεωρώ πως αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα.
Θερμά Συγχαρητήρια και πάλι! Ευχαριστώ!