Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει φιλότιμες προσπάθειες για να αποτύχει το πρόγραμμα και να παραμείνουμε στα μνημόνια προκειμένου να έχει ρόλο και λόγο
-Διαβάζοντας κανείς το προγραμματική πλαίσιο επί του οποίου συγκυβερνούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί να υπάρχουν δύο ξεχωριστά κόμματα. Γιατί δεν συγχωνεύονται να κατέβουν ενιαία στις εκλογές αφού συμφωνούν σε όλα και οι όποιες διαχωριστικές γραμμές έχουν πλέον αδρά χαρακτηριστικά ; Σας θυμίζω πως έχετε δηλώσει πως με το ΠΑΣΟΚ σας χωρίζει άβυσσος.
Οι διαφορές με το ΠΑΣΟΚ παραμένουν μεγάλες. Όμως σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο, η εθνική ενότητα, η συνεννόηση μόνο καλό κάνουν. Σήμερα μας ενώνει η μεγάλη προσπάθεια να βγούμε από την κρίση, να τελειώσουμε με το Μνημόνιο και να παραμείνουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινού νομίσματος.
-Ο Σαμαράς υποστηρίζει πως φεύγουμε από το μνημόνιο το 2015. Ο Όλι Ρεν ανταπαντά πως η χώρα θα μείνει σε καθεστώς επιτήρησης μέχρι να αποπληρώσει το 75% των δανείων της, δηλαδή για τουλάχιστον μια εικοσαετία. Ποιος από τους δύο λέει ψέματα ;
Αυτή είναι η πρόθεση μας. Να φύγουμε οριστικά από τα μνημόνια. Ίσως κάποιοι από τους συνομιλητές να μην πίστευαν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Εμείς όμως πιάνουμε τους στόχους και εκπληρώσαμε όλα τα προαπαιτούμενα. Κάναμε όλα τα βήματα που μας αναλογούσαν και τώρα είναι η σειρά των εταίρων και δανειστών να κάνουν τα δικά τους. Και οι όροι ενός παιχνιδιού δεν αλλάζουν κατά τη διάρκεια του…
– Θα θελα να μου απαντήσετε με την ιδιότητα του οικονομικού αναλυτή. Ο Χορστ Ράϊχενμπαχ είπε πως οι Έλληνες πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιδέα πως πρέπει να ζούμε για χρόνια με υψηλά ποσοστά ανεργίας και πως οποιαδήποτε ανάπτυξη κι αν έρθει από το 2014, θα έχει πολύ μικρή επίπτωση στην οικονομία και το ΑΕΠ. Συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση και σε ποιο επίπεδο προσδιορίζετε τα επίπεδα ανεργίας τα επόμενα χρόνια;
Η ανεργία είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Και όσο διατηρείται σε αυτά τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα θα συντηρείται και η πίεση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Ουδείς ισχυρίζεται ότι θα λυθεί αυτόματα το πρόβλημα όταν βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Το μέγα ζητούμενο είναι να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να διατηρήσουμε θετικούς ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών και του τουρισμού. Εάν θέλουμε οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε ένα περιβάλλον σιγουριάς και ασφάλειας αυτό δεν μπορεί να γίνει αναπαράγοντας τα ελλείμματα και τα χρέη.
– Να πάμε στα θέματα των επενδύσεων. Το πολυθρύλητοι fast track έχει αποτύχει παταγωδώς. Έχετε εγκρίνει με τυμπανοκρουσίες δέκα φαραωνικά επενδυτικά σχέδια έξι-επτά δισεκατομμυρίων στην ενέργεια και τον τουρισμό, έχετε ισοπεδώσει τις «αγκυλώσεις» που έθετε το θεσμικό πλαίσιο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά καμία δεν έχει προχωρήσει. Τι συμβαίνει; Δεν υπάρχουν λεφτά, σοβαροί επενδυτές ή η κυβέρνηση παίζει μόνο με τις εντυπώσεις ανακοινώνοντας ανέφικτα σχέδια για να έχουμε να λέμε;
Εμείς μέσα σε ένα διάστημα ενός έτους προωθήσαμε στο Fasttrackτρείς επενδύσεις και ευελπιστούμε ότι το προσεχές διάστημα θα κάνουμε και άλλες 1-2 ανακοινώσεις. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι προσωπικά, ποτέ δεν έπαιξα – και ούτε θα το κάνω στο μέλλον – με τις επενδύσεις. Συναντώ καθημερινά πολλούς υποψήφιους επενδυτές και το τελευταίο που με απασχολεί είναι η επικοινωνιακή διαχείριση. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο θεσμικό πλαίσιο. Έχει σχέση με τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και με το γεγονός ότι υπήρξαν σοβαρές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
{slideshare}[slideshare id=27883078&doc=20131029mitarakisefimeridasintakton-131104060117-phpapp02&type=d]{/slideshare}
-Είστε ο άνθρωπος που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, από το Κατάρ και τα Εμιράτα μέχρι τις ΗΠΑ και την Κίνα για να φέρετε λεφτά και επενδύσεις. Δεν έχουμε δει καμία σοβαρή επένδυση στην πραγματική οικονομία, παρότι μετά τις περικοπές αποδοχών και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις προβάλλετε την Ελλάδα ως ιδανικό επενδυτικό προορισμό.
Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Νέες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, επενδύσεις που έχουν αφετηρία τους τελευταίους 12 μήνες ξεπερνάνε τα 3 δις (ΤΑΡ και έργα FastTrack). Ήδη ανακοινώνονται και νέα έργα, αποτέλεσμα των αποστολών μας, όπως της ΖΤΕ πρόσφατα. Παράλληλα έργα 3,5 δις είναι στην φάση της υλοποίησης ή του διαγωνισμού μέσω ΣΔΙΤ. Παράλληλα έχουμε νέες επενδύσεις σε υπάρχουσες Ελληνικές εταιρείες είτε από νέους επενδυτές είτε για αύξηση παραγωγής. Παραδείγματα πολλά, όπως η Boehringer Ingelheim,η EarthFriendlyProducts, η Unilever, η Glaxo Smith Kline, η Nestle, η Phillip Morri, η Sandoz, η Hewlett-Packard κ.α. Τέλος έχουμε σημαντικότατες εισροές κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο, ειδικά για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και στα ομόλογα.Δεν πρέπει να ζούμε όμως με ψευδαισθήσεις. Καμία επένδυση όσο μεγάλη και να είναι δεν πρόκειται να αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Η ανάπτυξη θα έρθει από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις… Αυτές είναι και θα συνεχίσουν να είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Και είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι περίπου 2000 Ελληνικές επιχειρήσεις μέσα στο διάστημα των τελευταίων 2 χρόνων βγήκαν για πρώτη φορά στις ξένες αγορές προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πτώση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά.
-Είναι και το θέμα της ρευστότητας στην αγορά, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Ευρωπαίοι προσάπτουν στην ελληνική κυβέρνηση αναποτελεσματική διαχείριση των κονδυλίων. Όχι μόνο του ΕΣΠΑ, αλλά και αυτών που προορίζονται για την τόνωση της ρευστότητας. Μόλις προχθές η Task Force διαπίστωνε πως από τα 1,17 δις. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων για ανακυκλούμενα δάνεια του ΕΣΠΑ έχουν εκταμιευτεί μόνο 184 εκατ. ευρώ. Γιατί δεν μπορείτε να βρείτε λύσεις;
Όπως γνωρίζετε το Υπουργείο ανάπτυξης έκανε πρόσφατα μια συμφωνία με τις τράπεζες για να διατεθούν από τις τράπεζες δάνεια ύψους 2 δις ευρώ εως το τέλος του έτους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συμφωνία αυτή θα υλοποιηθεί. Τα χρήματα που διοχετεύτηκαν τον Σεπτέμβριο στην αγορά ήταν αυξημένα κατά 25% σε σχέση με τον Αύγουστο.
– Ο ΣΥΡΙΖΑ απείλησε ότι θα κληθούν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη όσοι σήμερα προωθούν ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υποδομών όπως λ.χ τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας κ.α Τι απαντάτε ;
Ότι κάνει φιλότιμες προσπάθειες για να αποτύχει το πρόγραμμα και να παραμείνουμε στα μνημόνια προκειμένου να έχει ρόλο και λόγο. Πυροβολεί τα πόδια της χώρας.