Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές 2014 – 2020
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΝ κ. Σ. Τσόκας, ο Δ/νων Σύμβουλος του Ιnvest In Greece κ. Σ. Ησαϊας, ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος του ΟΠΕ και Πρόεδρος του Σ.Ε.Κ. κ. Α. Καλαμπόκης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων κ. Θ. Καλπακτσόγλου και ο Γεν. Δ/ντης του ΟΑΕΠ κ. Α. Κωτσιόπουλος, η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα Χ. Σακελλαρίδη, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κ. Χ. Κυριαζής, εκ μέρους του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΑ κ. Νίκος Σοφιανός και ο σύμβουλος του ΕΒΕΑ κ. Θ. Κατσαδούρος, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δρ. Τ. Αλεξανδρίδης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού & Οικονομικών Μελετών Καθ. Ν. Φίλιππας, ο Γενικός Δ/ντης Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής ΥΠΑΑΝ, Δρ Ν. Εξαδάκτυλος και ο Δ/ντης Συντονισμού Εξαγωγικής Πολιτικής κ. Ι. Αρεταίος.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν. Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, αποτελεί η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό στη σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων αποφασίστηκε ότι οι εκπρόσωποι των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των αρμόδιων οργανισμών, Συνδέσμων και Επιμελητηρίων θα συμμετέχουν ενεργά στην χάραξη και τον συντονισμό των δράσεων της εξαγωγικής πολιτικής. Για το σκοπό αυτό θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση Συμβουλευτικής Ομάδας Εργασίας με σύνθεση που θα περιλαμβάνει τους ανωτέρω φορείς.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η επόμενη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Ομάδας να ασχοληθεί αποκλειστικά με την μελέτη που πραγματοποιεί ήδη το ΚΕ.Π.Ε. για τον καθορισμό αγορών στόχων, τον εντοπισμό των κλάδων υψηλής προτεραιότητας και της περαιτέρω ανάλυσης των καταναλωτικών προτύπων. Πρόθεση του Υπουργείου είναι με βάση τα τελικά συμπεράσματα της μελέτης να θεσμοθετηθούν ειδικοί κωδικοί προϊόντων που θα ενταχθούν σε χώρες κλειδιά προκειμένου να συμβάλλουν καθοριστικά και ουσιαστικά στην προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της επέκτασης των Ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένες αγορές.
Τέλος, στη σύσκεψη μετά από πρόταση του Ο.Α.Ε.Π. προς τον εποπτεύοντα Υφυπουργό αποφασίστηκε να διπλασιαστεί το όριο χρηματοδότησης του Προγράμματος Εξωστρέφεια που παρέχει ο Ο.Α.Ε.Π. από 500.000 Ευρώ σε 1 εκατ. Ευρώ προκειμένου να διευκολυνθούν περαιτέρω οι εξαγωγικές δραστηριότητες των Ελληνικών επιχειρήσεων.»