Επίκαιρη Ερώτηση Χ. Γιαταγάνα σχετικά με το εκδοτικό συγκρότημα “Μακεδονία”
Πρωτολογία Ν. Μηταράκη:
“Φυσικά και με ενδιαφέρουν οι εκατόν τριάντα οικογένειες, όπως με ενδιαφέρουν όλοι οι άνεργοι που αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, αποτελούν το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της χώρας μας. Είναι κάτι που το γνωρίζουμε και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε συστηματικά, για να φέρουμε νέες επενδύσεις σ’ αυτόν τον τόπο, ελληνικές και ξένες, για να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, όπως αγωνιζόμαστε και για να υπάρχει δημοσιονομική σταθερότητα. Όμως αυτό δεν είναι το θέμα σήμερα.
Δεύτερον, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι η εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» είναι μία ιστορική εφημερίδα, ένα ιστορικό συγκρότημα της Βορείου Ελλάδος. Έχει παίξει ένα σημαντικότατο ρόλο και θέλω να πιστεύω ότι η εφημερίδα θα καταφέρει να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της.
Να κάνω κάποιες διορθώσεις όμως σε αυτά που είπατε. Κατ’ αρχήν είπατε ότι έχει υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα.
Η εταιρεία έχει κάνει μία αίτηση υπαγωγής στις 27-8-2010 και ζήτησε να υπαχθεί σε ένα ειδικό πλαίσιο που υπήρχε στο ν.3299/2004 περί αναδιάρθρωσης εταιρειών.
Να διευκρινίσω ότι αυτό το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από λεφτά του ελληνικού λαού και όχι από ευρωπαϊκά κονδύλια, κάτι που λανθασμένα γράφτηκε στον Τύπο, το οποίο θέλω να πω ότι ευτυχώς δεν επαναλάβατε στη δικιά σας ερώτηση. Αυτό το πρόγραμμα, λοιπόν, έπρεπε πρώτα όχι να πάρει την έγκριση –να διορθώσω πάλι τη λέξη σας- αλλά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας πουν ότι δεν έχουν αντιρρήσεις ως προς τη στρέβλωση του ανταγωνισμού.
Πράγματι, το Δεκέμβριο του 2012, μετά από εντονότατες πιέσεις δικές μου σε σύντομο χρονικό διάστημα –και καλά κάνατε και αναφέρατε πριν ότι όντως πράγματι προσωπικά ασχολήθηκα- συναντήθηκα πολλές φορές με την εφημερίδα, ώστε να προαπαντήσουμε τις πολλές ερωτήσεις που ρωτούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μας έρθει το Δεκέμβριο η απάντηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αντιρρήσεις, αν η Ελλάδα επιλέξει από τα δικά της λεφτά να δώσει 11 εκατομμύρια σε αυτό το εκδοτικό συγκρότημα, λεφτά του ελληνικού λαού.
Ζήτησα, λοιπόν, από την υπηρεσία να μου ετοιμάσει την υπουργική απόφαση, όπως προβλέπει ο νόμος, για να δημοσιευθεί στο Φ.Ε.Κ. Υπάρχει, λοιπόν, η διαδικασία -γνωρίζετε τη δημόσια διοίκηση καλύτερα από εμένα με την πολύχρονη προσφορά σας στο χώρο της δικαιοσύνης- ο Εισηγητής να κάνει μια εισήγηση στην Υπηρεσία να πάει στο Γενικό Γραμματέα και να έρθει στον Υπουργό για υπογραφή.
Αντ’ αυτού, στις 23 Απριλίου 2013 -πράγματι τέσσερις μήνες μετά την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρόνος ο οποίος είναι σύμφωνος με τη μέση πρακτική, για τον οποίο σίγουρα δεν είμαι περήφανος, αλλά είναι ένας χρόνος που η δημόσια διοίκηση απαιτεί τους εκατοντάδες φακέλους που έχει να τους διαχειριστεί- τι μου λέει, λοιπόν, η Υπηρεσία με την υπογραφή του Γενικού Διευθυντή; Θα το καταθέσω στα Πρακτικά. Μου λέει ότι βάσει του ν. 3816/2010, τον οποίο ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τον ν. 3299/2004 ήταν η 20η Ιανουαρίου του 2010. Δέκα μήνες μετά έγινε το αίτημα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Τι έπρεπε, λοιπόν, εγώ να κάνω; Βάσει του νόμου –και φαντάζομαι ότι μου ζητάτε να εφαρμόσω το νόμο, όχι κάτι άλλο- έπρεπε βάσει αυτού του χαρτιού εγώ να κλείσω το φάκελο. Έκανα κάτι άλλο. Δύο μέρες μετά η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –θα το καταθέσω επίσης στα Πρακτικά- μου έστειλε μία νομική γνώμη γιατί δεν ισχύει για την περίπτωσή τους ο ν. 3816. Επειδή εγώ δεν είμαι νομικός, την επομένη το πρωί στις 26 Απριλίου –επίσης θα το καταθέσω στα Πρακτικά- το έστειλα στο αρμόδιο όργανο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Αναμένω, λοιπόν, την απάντηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αν προτείνετε παρανόμως να βγάλω από το κρατικό ταμείο 11 εκατομμύρια και να τα δώσω σε έναν εκδοτικό οίκο, ενώ έχω αρνητική εισήγηση της Υπηρεσίας, παρακαλώ καταθέστε τροπολογία να τα δώσουμε.
Ευχαριστώ πολύ.”
Δευτερολογία Ν. Μηταράκη:
“Κύριε Πρόεδρε, οι απρεπέστατες δηλώσεις της Βουλευτού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων καταδεικνύουν κατ’ αρχήν παντελή ένδεια επιχειρημάτων σε ένα θέμα το οποίο ήταν στο δικό της χώρο, ένα θέμα νομικό.
Κατ’ αρχήν, δεν σας επιτρέπω να μιλάτε σε μια Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά για το θέμα «Μακεδονία», γιατί οι θέσεις μας για τη Μακεδονία είναι σταθερές και επικράτησαν και παρέμειναν εδώ και δεκαετίες και δεν είμαστε εμείς η πλευρά της Αίθουσας, η οποία έθεσε την παραμικρή συζήτηση για το θέμα «Μακεδονία».
Εδώ έχουμε, όμως, ένα συγκεκριμένο αίτημα.
Πρώτη φορά βλέπω Βουλευτή τόσο αγχωμένο για να δώσω παρανόμως 11 εκατομμύρια σε εκδοτικό οίκο.
Και μιλάτε για συμφέροντα, κυρία συνάδελφε!
Μου ζητάτε να παρανομήσω. Μου ζητάτε, παρά την αρνητική εισήγηση…
…
Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ να την ανακαλέσετε στην τάξη!
…
Είστε υποχρεωμένη να με ακούτε, όπως είμαι υποχρεωμένος να σας ακούω και εγώ.
Αυτό σημαίνει κοινοβουλευτική διαδικασία. Είμαστε νέοι συνάδελφοι και πρέπει να σεβαστούμε τον Κανονισμό.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το τι απαντάω θα το κρίνει ο ελληνικός λαός, όχι ο κάθε μεμονωμένος συνάδελφος.
Θα πρέπει να μιλήσουμε συγκεκριμένα για το θέμα και όχι με γενικόλογες αερολογίες. Πετάξατε όποιο όνομα θυμηθήκατε εντός και εκτός Ελλάδος, για να κάνετε ένα επιχείρημα.
Εδώ υπάρχει ένα συγκεκριμένο θέμα, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Ένας ιδιωτικός εκδοτικός οίκος ζητάει 11 εκατομμύρια από τα λεφτά του ελληνικού λαού με βάση ένα νόμο του 2004. Το κατά πόσον αυτός ο νόμος είναι εν ισχύι ή όχι, εσείς κυρία συνάδελφε, έχετε βεβαιωμένη γνώμη, είστε σίγουρη.
Εγώ, επειδή έχω όμως αρνητική εισήγηση και είμαι υποχρεωμένος από το νόμο να εφαρμόσω το νόμο, ζήτησα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να αποφανθεί.
Αν δεν εκτιμάτε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, μπορείτε να το πείτε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εσείς είστε δικαστικός.
Έχω δεχτεί εντονότατες προσωπικές επιθέσεις -και θέλω να τις καταθέσω στα Πρακτικά- από διάφορες εφημερίδες που τι μου ζητάνε; Να παρανομήσω και να δώσω λεφτά σε έναν εκδοτικό οίκο.
Εγώ δεν εκβιάζομαι και δεν δέχομαι πιέσεις. Μπορείτε να με απειλείτε κι εσείς προσωπικά, όπως κάνετε, αλλά εγώ θα προχωρήσω στο φάκελο της εφημερίδας «Μακεδονία», σύμφωνα και μόνο με την άποψη που θα εκφράσει η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Να σας πω και κάτι τελευταίο.
Αν ήθελα –και αυτό έπρεπε να κάνω- ήμουν υποχρεωμένος στις 23 Απριλίου να κλείσω το φάκελο και να απορρίψω το αίτημα. Επειδή αντιλαμβάνομαι αυτό που είπατε και εσείς, τον ιστορικό ρόλο της εφημερίδας «Μακεδονία», ζήτησα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να επανεξετάσει την υπόθεση. Αν ζητάτε από έναν Έλληνα Υπουργό να μην εφαρμόσει την ελληνική νομοθεσία και να μοιράζει λεφτά δεξιά-αριστερά, όπου εσάς σας βολεύει, παρακαλώ, καταθέστε τροπολογία που να λέει «χαρίζουμε 11 εκατομμύρια εκεί» και να το ψηφίσει η Βουλή, αν θέλει. Εγώ δεν παρανομώ για χάρη κανενός.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Παναγιώτης Μηταράκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)”