Πρέπει να σταματήσουν οι συνηθισμένες αντιδράσεις της μειοψηφίας σε κάθε επένδυση που επιχειρείται να υλοποιηθεί
2013_03_15_mitarakis_karagianni_athens_984_diapragmateuseis_troika by Νότης Μηταράκης on Mixcloud
«Πολιτικά και το είχα πει και πάρα πολλές φορές εγώ προσωπικά και προεκλογικά, αυτό το χαράτσι της ΔΕΗ πρέπει να τελειώσει. Γιατί αυτήν την στιγμή δημιουργεί ένα τεράστιο βάρος στην ελληνική οικογένεια, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την γενικότερη ακίνητη περιουσία που έχει ο κάθε πολίτης. Άρα αυτό είναι κάτι για το οποίο έχουμε δεσμευτεί και πρέπει σύντομα να αλλάξει».
Δημοσιογράφος: Πάντως δεν θα αλλάξει μέσα στο 2013.
Ν. Μηταράκης: «Θα ήθελα να περιμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, γιατί ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι ως κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, για την εφαρμογή του δικαιότερου συστήματος που είχαμε δεσμευτεί, το ταχύτατο δυνατό».
Δημοσιογράφος: Θεωρείτε δηλαδή ότι η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών είναι ανοιχτή προς εφαρμογή; Ότι δεν θα είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ισχύσει για το 2013 αυτό το χαράτσι;
Ν. Μηταράκης: «Παρακολουθώ κάποια δημοσιεύματα. Αυτή την στιγμή περιμένουμε να δούμε πως θα ολοκληρωθεί η συζήτηση που γίνεται μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικα. Δεν έχω δει κάποια επίσημη ανακοίνωση την οποία θα σχολιάσω».
Και πρόσθεσε: «Όλοι διαφωνούμε με την συνέχιση του τέλους από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Το θέμα είναι να δούμε πόσο γρήγορα -τεχνικά ευελπιστώ ότι ήδη είμαστε σε θέση χωρίς να έχω την ειδική τεχνική γνώση εξ’ αντικειμένου- θα εφαρμόσουμε το νέο σύστημα. Βλέπω ότι στην πράξη πλέον στέλνονται τα ειδοποιητήρια ακίνητης περιουσίας των παρελθόντων ετών και κατά συνέπεια φαίνεται ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος, η οποία πρέπει τώρα να ολοκληρωθεί με την αντικατάσταση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να συμφωνεί με την παράταση. Ουδείς την προτείνει ως την καλύτερη λύση».
«Υπάρχει θέμα με την φορολογία σε κάποιους τομείς, η οποία έχει αποδειχθεί στην πράξη. Οι αρνητικές επιπτώσεις, σε σχέση με τις θετικές, είναι ίσως μεγαλύτερες. Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και ορθώς βέβαια, για το Φ.Π.Α της εστίασης. Όταν είμαστε μια χώρα η οποία δέχεται ανταγωνισμό από όμορες χώρες που προσφέρουν ταυτόσημο, φυσικά με διαφοροποιήσεις, τουριστικό προϊόν. Δεν μπορεί η χώρα μας να είναι πιο ακριβή στην εστίαση, διότι πέρα από την επίπτωση που έχουμε δει στην Ελλάδα -γνωρίζω ότι έχει πέσει κατά 37% η κατανάλωση στην εστίαση-, οι ξένοι τουρίστες που θα έρθουν εδώ και οι νέοι πόροι είναι αυτό που χρειάζεται η οικονομία, επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση. Το ίδιο θέμα συμβαίνει και με το φόρο στις επιχειρήσεις. Αν αυτή την στιγμή ευελπιστούμε ως χώρα να προσελκύσουμε μια νέα γενιά επενδύσεων, ελληνικές και ξένες, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι επενδυτές ανά τον κόσμο κοιτάνε όλες τις ευκαιρίες. Και πάλι με τις όμορες χώρες, η Ελλάδα είναι μη ανταγωνιστική στο θέμα της φορολογίας…».
«Από την οπτική γωνία που παρακολουθώ αυτή την συζήτηση, δεν βλέπω να χρειάζονται νέα μέτρα. Και υπάρχει πολιτική δέσμευση ότι δεν θα έχουμε, για παράδειγμα, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Η κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της. Και η παρέμβαση του πρωθυπουργού χτες στις Βρυξέλλες αυτό είχε τελικά ως κεντρικό νόημα. Ότι αυτήν την στιγμή η Ευρώπη οδηγείται σε μια περιθωριοποίηση της πολιτικής και της ίδιας της Ευρώπης…».
«Η διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων, πριν πέντε μήνες, ενέκρινε ένα έργο σε ιδιωτική γη για την δημιουργία πέντε ξενοδοχείων, καλύπτοντας ένα πολύ πολύ μικρό κομμάτι της συνολικής έκτασης και αυτή η στρατηγική μελέτη εγκρίθηκε. Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής, ως είθισται, προσέφυγαν και ζήτησαν κάποια στοιχεία. Εμείς ακολουθήσαμε τις οδηγίες της εισαγγελίας στο τι πρέπει να δώσουμε και δεν δώσαμε αυτά που μας είπε η εισαγγελία ότι δεν πρέπει, διότι είναι στοιχεία που δεν αφορούν στην επένδυση περιβαλλοντικά, όπως λανθασμένα ίσως κάποιοι νομίζουν. Αντίθετα αφορούν στα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, το επιχειρηματικό της σχέδιο, πράγματα που είναι προσωπικά δεδομένα δηλαδή. Αντιθέτως θα έπρεπε να μας εγκαλέσετε, εάν μοιράζαμε προσωπικά δεδομένα. Κατά δεύτερον, επειδή ο κ. Αρσένης Κρίτων δεν ρώτησε πριν γράψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με κίνδυνο να διασύρει την χώρα μας χωρίς λόγο, είπε ότι υπήρχε θέμα ότι ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Invest in Greece το οποίο είναι το όργανο που προτείνει στην υπουργική, είχε σχέδιο με την επένδυση. Αυτό είναι αλήθεια. Το ίδιο το μέλος του διοικητικού συμβούλιο, εγγράφως ενημέρωσε ότι επειδή έχει σχέση, δεν θέλει να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο και δεν συμμετείχε. Άρα, δεν υπήρχε καμία σύγκρουση συμφερόντων».