Επίκαιρη Ερώτηση Καπερνάρου (ΑΝ.ΕΛ.) σχετικά με έκδοση εγκυκλίου από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τους ξένους Δήμους και τον Επενδυτικό Νόμο
Πρωτολογία κ. Νότη Μηταράκη:
“Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, κύριε συνάδελφε, που μου δώσατε την ευκαιρία να αναβάλουμε την επίκαιρη ερώτηση για μία εβδομάδα λόγω προγραμματισμένης επίσκεψης στο εξωτερικό. Σας ευχαριστώ θερμά.
Αυτή η εγκύκλιος η οποία ήρθε να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο προέκυψε με μία κυπριακή επένδυση, εκδόθηκε πράγματι τη 10η Δεκεμβρίου του 2012. Αφορά τον ελληνικό αναπτυξιακό νόμο –και όχι το ΕΣΠΑ, όπως λανθασμένα αναφέρεται στην ερώτηση- και δημοσιεύτηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια» στην ιστοσελίδα των ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος.
Τέθηκε ένα απλό ερώτημα. Ο νόμος ο ελληνικός ορίζει τι δικαιώματα έχει το ελληνικό δημόσιο, τι δικαιώματα έχουν οι ελληνικοί ΟΤΑ και τι δικαιώματα έχουν τα ελληνικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Ο ίδιος νόμος ορίζει τι δικαιώματα έχουν οι απλοί ιδιώτες. Τέθηκε λοιπόν μία ερώτηση: Ένας ξένος δήμος τι είναι; Είναι δημόσιο; Έχει τα ίδια δικαιώματα που έχει το ελληνικό δημόσιο ή είναι ένας απλός ιδιώτης; Και αυτό το ερώτημα τέθηκε με αφορμή τη συγκεκριμένη κυπριακή επένδυση, στην οποία συμμετείχε το κυπριακό δημόσιο ως μέτοχος. Αν ήταν δημόσια επένδυση, για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να δώσουμε λεφτά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή να την καλύψουμε εξ ολοκληρίας από το δημόσιο. Αν ήταν απλός ιδιώτης, θα έπρεπε να κάνει αίτηση στον αναπτυξιακό νόμο, όπως όλος ο κόσμος, να βαθμολογηθεί όπως όλος ο κόσμος, να βάλει την ιδιωτική συμμετοχή που σ’ αυτήν την επένδυση είναι το 78% της επένδυσης και από εκεί και πέρα, να επιδοτηθεί μετά την ολοκλήρωση, ως ιδιώτης από το ελληνικό δημόσιο.
Κύριε συνάδελφε, θεωρούμε ότι πράξαμε το αυτονόητο. Δεν είναι οι ξένοι δήμοι ισότιμοι των ελληνικών –άρα δεν είναι δημόσιο- και κατ’ επέκταση αντιμετωπίζονται ως απλοί ιδιώτες.
Βέβαια θα ήθελα να απαντήσω και στο δεύτερο ερώτημα που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Μιλάτε για μία ύπουλη ερώτηση και λέτε «τη 10η Δεκεμβρίου, παραμονές Χριστουγέννων». Εμείς μέχρι την 31η Δεκεμβρίου ήμασταν στο γραφείο, κύριε συνάδελφε. Στις 10 Δεκεμβρίου ήμασταν ακόμα πάρα πολλές μέρες, εβδομάδες μακριά από τα Χριστούγεννα. Αν θεωρείτε ότι ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος είναι ημέρες αργίας, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η 10η Δεκεμβρίου είναι μία εργάσιμη μέρα και αντιθέτως για τον αναπτυξιακό νόμο που έχουμε ετήσιους στόχους, είναι και η εποχή που δουλεύουμε περισσότερο.
Θα ήθελα λοιπόν να διευκρινίσω, επειδή στο κείμενο της ερώτησής σας γίνεται αναφορά στο ΕΣΠΑ, ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος αφορά μόνο τον αναπτυξιακό νόμο. Να βάλω επίσης μία τάξη μεγέθους. Το 2013, από το ΕΣΠΑ θα διανεμηθούν 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ και από τον αναπτυξιακό νόμο θα διανεμηθούν 0,6 δισεκατομμύριο ευρώ, δηλαδή το ένα έβδομο. Είναι το μικρότερο κομμάτι του προγράμματος. Στο ΕΣΠΑ φυσικά έχουν πλήρες δικαίωμα συμμετοχής οι ελληνικοί δήμοι. Ενισχύουμε απολύτως τις δημόσιες επενδύσεις και σ’ αυτό φυσικά δεν έχουν πρόσβαση οι ξένοι δήμοι.
Σας ευχαριστώ.”
Δευτερολογία κ. Νότη Μηταράκη:
Κύριε συνάδελφε, κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας πω ότι καλά κάνετε και διαβάζετε τον Τύπο, αλλά κάθε πράγμα που γράφεται στον Τύπο, δεν σημαίνει ότι είναι και επιστημονικά ελεγμένο. Ο Τύπος αποτελείται από δημοσιογράφους, οι οποίοι καλά κάνουν και ασκούν τη δουλειά τους. Δεν σημαίνει όμως ότι έχουν επιστημονική γνώση.
…
Η εγκύκλιος αναφέρεται συγκεκριμένα στο ν. 3299/2004 και στο ν. 3908/2011 και δεν έχει πεδίο εφαρμογής σε οτιδήποτε άλλο. Άρα η εγκύκλιος είναι πολύ συγκεκριμένη και αναφέρεται στον αναπτυξιακό νόμο.
Μάλιστα, θα το καταθέσω στα Πρακτικά.
Κατά δεύτερον, όσον αφορά την αρμοδιότητά μου…
…
Κατά δεύτερον, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων μου, ως Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και έχοντας την ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, βάσει της απόφασης τού Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης, εξέδωσα τη σχετική εγκύκλιο. Φυσικά και δεν αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη περίπτωση.
…
Δεν είναι μια φωτογραφική εγκύκλιος, αλλά αναφέρεται σε μια διευκρίνιση που ζήτησε η υπηρεσία για ένα θέμα που αφορούσε τις ιδιωτικές επενδύσεις. Και σας εξήγησα ποια ήταν η σκέψη. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν το εξής: Ένας ξένος δήμος είναι ελληνικό δημόσιο ή όχι; Και πολύ συγκεκριμένα ερμηνεύσαμε αυτό που είναι πασιφανές σε όλους, ότι δηλαδή ένα ξένο δημόσιο δεν είναι ελληνικό δημόσιο.
Από εκεί και πέρα, εφαρμόζεται ο νόμος, όπως έχει ψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο.
…
Κατ’ αρχάς, κύριε συνάδελφε, επειδή έχετε την τάση να διακόπτετε και με δυσκολεύετε να σας δώσω μια ολοκληρωμένη απάντηση…
…
Κύριε συνάδελφε, μπορείτε να προτείνετε, αν θέλετε, αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, όσον αφορά τις ερωτήσεις. Αυτό είναι άλλο θέμα.
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να απαντήσω στο θέμα, που αφορά στο ότι υπάρχει μια απίστευτη συνωμοσία…
…
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Κατ’ αρχάς, κύριε συνάδελφε, σας απάντησα συγκεκριμένα ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος αναφέρεται στους δύο συγκεκριμένους νόμους τού αναπτυξιακού νόμου. Συνέχισα, λέγοντας ότι άσκησα τις αρμοδιότητές μου, όπως μου τις έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός, γιατί έχω την ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων. Έπρεπε λοιπόν να αντιμετωπίσω μια ουσιαστική υπόθεση, όπως ήταν αυτής της κυπριακής επένδυσης, που βρέθηκε μπροστά και το κάναμε με το σύννομο τρόπο.
Κατά δεύτερον, θα ήθελα να πω το εξής: Επειδή διάβασα κάτι φοβερά άρθρα περί συνωμοσιολογιών, ότι αυτό έγινε κατ’ απαίτηση δήθεν, λέει, άλλων κρατών και συγκεκριμένα τού Υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας κ. Φούχτελ, θα ήθελα να σας πω ότι, όταν ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε τη Γερμανία…
…
Όταν ο κ. Τσίπρας, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισκέφθηκε τη Γερμανία και έθεσε το θέμα στον κ. Φούχτελ γι’ αυτήν την εγκύκλιο, ο άνθρωπος είπε «τι είναι αυτά που μου λέτε;» και αυτή ήταν η ανακοίνωση που μετά έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο Τύπου ότι ο κ. Φούχτελ δεν είχε ιδέα γι’ αυτά που λέγαμε.
Ξέρετε τι βλέπω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Ότι αναπτύσσεται μία συνωμοσιολογία, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εδώ γίνεται μία συγκεκριμένη προσπάθεια να προσελκύσουμε επενδύσεις από το εξωτερικό –βεβαίως από το εξωτερικό- ιδιωτικές επενδύσεις και δεν κλείνουμε την πόρτα αυτών των ιδιωτικών επενδύσεων. Παράλληλα, αξιοποιώντας τα εργαλεία του ΕΣΠΑ, αξιοποιώντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στηρίζουμε τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, οι οποίοι έχουν λάβει πολλαπλάσια κονδύλια από όλο το μέγεθος του αναπτυξιακού νόμου.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτό το θέμα είναι εκτός πραγματικότητας, δεν ανταποκρίνεται στην ουσία και η ερώτησή σας απλώς…
…
Ολοκλήρωσα την τοποθέτησή μου, κύριε Πρόεδρε.”