Η λήψη της δόσης και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς
2012-10-25-elliniki-oikonomia-mitarakis-notis by Νότης Μηταράκης on Mixcloud
Μεταξύ άλλων είπε:
Για το νέο πακέτο μέτρων και εάν θα πρόκειται για το τελευταίο:
«Μπορεί ναι, διότι η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά, αλλά με τεράστιο κοινωνικό κόστος, στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η ουσία είναι ότι για να βγούμε πλέον από την κρίση, χρειάζονται νέα κεφάλαια στην οικονομία και όχι δάνεια. Παραγωγή και εξωστρέφεια, αυτή είναι η προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης».
Για τις οφειλές των δανείων:
Δημοσιογράφος: Είναι εφικτή μία συνολική ρύθμιση δανείων;
Ν. Μηταράκης: «Είναι καλό να κρατηθεί χαμηλά ο πήχης, διότι το τραπεζικό σύστημα αυτή τη στιγμή δεν έχει ρευστότητα, αλλά υποχρεώσεις έναντι των καταθετών. Ευτυχώς έχει διασφαλιστεί η ασφάλεια των καταθέσεων και κάθε μείωση που γίνεται στα δάνεια ασκεί πίεση σε μία ήδη περιορισμένη κεφαλαιακή επάρκεια. Διεξάγεται μία συγκροτημένη συζήτηση με τις τράπεζες και ευελπιστούμε να καταλήξουμε σύντομα σε λύση, η οποία θα δώσει ανάσα στον κόσμο. Δεν θέλω να είμαι υπεραισιόδοξος, η κατεύθυνση πάντως είναι να επανακαθοριστούν οι δόσεις στο πλαίσιο των νέων δεδομένων στην αγορά. Όσο για τους πλειστηριασμούς ακινήτων λόγω χρεών, το θέμα δεν συζητείται ούτε και θα υπάρξει άρση της απαγόρευσης τουλάχιστον έως το τέλος του έτους».
Δημοσιογράφος: Μετά, τι θα γίνει;
Ν. Μηταράκης: «Δίνεται 12μηνη παράταση. Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι μετά και από μία ρύθμιση των χρεών, ο κόσμος θα αρχίσει να ανασαίνει».
Δημοσιογράφος: Πότε αναμένεται αυτή η παρέμβαση;
Ν. Μηταράκης: «Σίγουρα μέσα στο 2012».
Δημοσιογράφος: Πότε αναμένετε να περάσει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης; Ακούσαμε πρόσφατα μία δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι το 2013 θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που έχουν χαθεί…
Ν. Μηταράκης: «Προσωπικά είμαι πολύ επιφυλακτικός στο να κάνω δηλώσεις που αφορούν το μέλλον… Θεωρώ ότι αν οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρήσουν και οι ιδιωτικοποιήσεις επιταχυνθούν, τότε ναι το 2013 μπορεί να έχει θετικά χαρακτηριστικά. Ακόμα όμως δεν έχουν αποκατασταθεί ούτε η ρευστότητα , ούτε και η αξιοπιστία στην αγορά. Μέχρι τότε δεν θα ήθελα να εκφράζομαι αισιόδοξα για τις επόμενες χρονιές. Υπάρχει ενδιαφέρον για όλες τις προς ιδιωτικοποίηση εταιρίες και σε κάποιους διαγωνισμούς είδαμε ότι -σε πρώτη φάση- υπήρξε σημαντική συμμετοχή αξιόλογων επενδυτών. Βλέπουμε ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών και στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς κρατική παρέμβαση. Το οικονομικό πρόγραμμα που ακολουθούμε τα δυόμισι τελευταία χρόνια δεν συνέβαλε στην σταθερότητα του νομοθετικού πλαισίου. Οι τρίμηνες αναθεωρήσεις και η ανάγκη να επιτύχουμε βραχυπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, δεν συνέβαλαν στην επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι μιλάμε για το τελευταίο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων με δεδηλωμένη την πρόθεση της κυβέρνησης σε συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους να προχωρήσουμε σε ένα νέο σταθερότερο φορολογικό σύστημα, ευελπιστώ ότι φθάνουμε στο τέλος αυτής της αστάθειας».