Έχουμε τις πρώτες αλλαγές διεθνώς στο κλίμα για την Ελλάδα
Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας. Οι στιγμές που περνάμε είναι καθοριστικές. Είναι λοιπόν σημαντικό να βρισκόμαστε μαζί, άνθρωποι που μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες και προβληματισμούς. Για να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις. Με στόχο ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα και τους πολίτες αυτού του τόπου.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Βιώνουμε μια σύνθετη οικονομική συγκυρία. Τις προηγούμενες ημέρες ήμουν στο Τόκιο. Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, που συμμετείχε στις εργασίες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τόσο από τις επίσημες παρουσιάσεις και τοποθετήσεις, όσο και από τις κατ` ιδίαν επαφές που είχαμε προκύπτουν 2 βασικά συμπεράσματα:
1) Υπάρχει λιγότερος συστημικός φόβος για τον πλανήτη. Αλλά και αυξημένη βεβαιότητα για επιβράδυνση και ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.
2) Υπάρχει, επίσης, αυξημένη αγωνία για την ανεργία. Γεγονός που σημαίνει ότι όλες οι Κυβερνήσεις θα παλέψουν για θέσεις εργασίας στη χώρα τους.
Επιτρέψτε μου να σταθώ, όμως, φίλες και φίλοι και στην εσωτερική συγκυρία. Για να θυμίσω τη διπλή κρίση αξιοπιστίας με την οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την ανάληψη των καθηκόντων μας
1) Αντιμετωπίσαμε ένα «τοξικό» κλίμα για τη χώρα. Πριν τις εκλογές η Ελλάδα είχε δεν ήταν σε πορεία υλοποίησης των στόχων του προγράμματος σταθεροποίησης. Στο εξωτερικό πολλοί αναρωτιούνταν για πόσο ακόμη η Ελλάδα θα ήταν στο ευρώ.
2) Αλλά και η κοινωνία είχε φτάσει στα όριά της, καθώς από τη μία ανησυχούσε ότι οι θυσίες της – σημαντικότατες θυσίες που όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν – δεν έπιαναν τόπο, διότι, παρά τα δυσβάσταχτα μέτρα, τα ελλείμματα συνεχίζονταν, αλλά… και από την άλλη έβλεπε ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν ερχόταν.
Οι εκλογές και ο σχηματισμός της τρικομματικής κυβέρνησης που ακολούθησε ήταν κάτι διαφορετικό από κάθε άλλη περίοδο της μεταπολίτευσης. Και βέβαια να θυμίσω ότι δεν υπήρξαν ούτε οι συνήθεις πανηγυρισμοί ούτε και η κατ` έθιμο περίοδος χάριτος των 100 πρώτων ημερών. Αντί για όσα είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν μπήκαμε αμέσως στα βαθιά.
Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο πλαίσιο προσπαθούμε να επαναφέρουμε το πρόγραμμα στους στόχους του. Με προσπάθεια για περιστολή δαπανών. Με τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση να δίνουν το παράδειγμα, μειώνοντας τους μισθούς των Υπουργών και Υφυπουργών, μειώνοντας τα έξοδα ασφαλείας, καταργώντας σε μεγάλο βαθμό την χρήση κρατικών αυτοκινήτων.
Βλέπουμε κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το εννιάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2012 περιορίστηκε σε 12,649 δισ. Ευρώ, έναντι στόχου 13,510 δισ. Ευρώ. Την ίδια περίοδο το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,998 δισ. Ευρώ, έναντι στόχου 2,858 δις.
Έχουμε, επίσης, και τις πρώτες αλλαγές στο κλίμα για την Ελλάδα. Είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω και προσωπικά. Και στο Τόκιο στη συνεδρίαση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, την προηγούμενη εβδομάδα. Αλλά και την προ-προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου είχα σημαντικές επαφές με την Task Force. Πολλοί αναγνωρίζουν πλέον την πρόοδο που έχει συντελεστεί, καθώς και την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα. Για να μπορέσουν να υπάρξουν για την οικονομία εκείνες οι ανάσες που θα τη θέσουν ξανά σε πορεία ανάπτυξης.
Αλλά και στον τομέα των επενδύσεων έχουμε τα πρώτα θετικά σημάδια. Πρόσφατα μάλιστα η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων αποφάσισε την ένταξη στην διαδικασία fast track της επένδυσης «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ» στη περιοχή Κάβο Σίδερο Λασιθίου. Επένδυσης, ύψους 267,7 εκ. ευρώ.
Και πάνω απ` όλα να σημειωθεί ότι δεν διακινδυνεύσαμε ούτε μία στιγμή τη θέση της χώρα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η χώρα είναι και θα παραμείνει στο ευρώ. Και αν και εκτός αγορών διαθέτει χρηματοδότηση. Γεγονός που τις επιτρέπει να μπορεί να καλύψει χωρίς ελλείψεις τις ανάγκες της σε βασικά είδη, όπως καύσιμα και φάρμακα.
Φυσικά βέβαια και υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Δύσκολος και ανηφορικός. Που αξίζει όμως τον κόπο. Για να θέσουμε τις βάσεις για μία Ελλάδα, που πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο.
Για μία Ελλάδα που πρέπει να γίνει περισσότερο εξωστρεφής προσελκύοντας περισσότερες ξένες επενδύσεις.
Και βεβαίως επιτυγχάνοντας και περισσότερες εγχώριες επενδύσεις και επαναπατρισμό κεφαλαίων. Αλλάζοντας νοοτροπία. Αγκαλιάζοντας τους επενδυτές και απενοχοποιώντας την έννοια του κέρδους. Διότι δε θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω: δεν υπάρχουν επιχειρήσεις χωρίς επιχειρηματίες, ούτε εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες.
Η κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κομμάτων θα κινηθεί με γοργά βήματα. Για να καλύψει το χαμένο έδαφος δεκαετιών. Για να ολοκληρώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τη μεταστροφή from “red tape to red carpet”. Από τις απαγορεύσεις και τα εμπόδια του παρελθόντος στο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον μίας νέας εποχής.
Το είπα και στα συμπεράσματα από την παρουσία μου στο Τόκιο: Χρειαζόμαστε άμεσα νέες επενδύσεις, χρειαζόμαστε νέες θέσεις εργασίας!
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε θέσει 4 βασικές προτεραιότητες:
Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να δημιουργήσουμε περιβάλλον σταθερότητας. Με τους στόχους του προγράμματος να επιτυγχάνονται. Με τους νόμους που ψηφίζονται να υλοποιούνται. Γιατί ούτε επενδύσεις, ούτε ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μέσα σε ατμόσφαιρα αβεβαιότητας για την επίτευξη των στόχων. Ή μέσα σε κλίμα ανασφάλειας περί παραμονής ή μη στο ευρώ.
Αλλά να πούμε και μερικά θετικά στοιχεία: η Ελλάδα είναι σε πορεία να έχει έναν από τους μικρότερους δημόσιους τομείς στην Ευρώπη. Μόλις 37% του ΑΕΠ . Και το έλλειμμα στο τέλος του χρόνου αναμένεται να κλείσει στο (6,6%). Τόσο, περίπου, όσο προβλέπει ο Προϋπολογισμός. Γεγονός που δεν έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια.
Δεύτερη προτεραιότητα η αύξηση της ρευστότητας.
Και να θυμίσω εδώ ότι από τη δόση των €31δις που αναμένουμε σημαντικό μέρος θα κατευθυνθεί στην εξόφληση των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Τονώνοντας τη ζήτηση. Περιορίζοντας τα λουκέτα και την ανεργία.
Και το μεγαλύτερο μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Προκειμένου και εκείνες με τη σειρά τους να μπορέσουν να δανειοδοτήσουν και επιχειρήσεις και ιδιώτες. Να συνδράμουν επιχειρηματικά σχέδια. Να υποβοηθήσουν με ένα στεγαστικό δάνειο το ξεκίνημα των νέων ζευγαριών. Και βεβαίως να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ώστε να υπάρξει επαναπατρισμός κεφαλαίων.
Αλλά και επικουρικά, δημιουργούμε:
- Ειδικό μηχανισμό από Ευρ. Ταμείο Επενδύσεων για την κάλυψη των ελληνικών εισαγωγικών επιχειρήσεων
- Δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, με στήριξη και από ευρωπαϊκούς πόρους
- Αξιοποίηση ΕΤΕΑΝ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Τρίτη προτεραιότητα οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ορισμένες εκ των οποίων αφορούν σε δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Αναφέρω ενδεικτικά τους τομείς του ΕΣΠΑ, της Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και των Δημοσίων Συμβάσεων:
Τέταρτη προτεραιότητα η χρησιμοποίηση σειράς εργαλείων για την επίτευξη της Ανάπτυξης όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η εκτέλεση των μεγάλων έργων η χρησιμοποίηση του εργαλείου των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα και βέβαια οι δράσεις που αναπτύσσουμε για να προσελκύσουμε στη χώρα νέες επενδύσεις.
Σε σχέση με το στόχο των επενδύσεων, αναπτύσσουμε τέσσερις βασικές δράσεις:
Α. Φέρνουμε προς ψήφιση νέο νόμο που προβλέπει κεντρικό σύστημα αδειοδότησης και ένα μοναδικό σημείο ελέγχου. Για την παράκαμψη της γραφειοκρατίας, ενεργοποιούμε σε όλα τα στάδια το one-stop-shop του Invest in Greece.
Β. Παρακολουθούμε όλες τις επενδύσεις και το βαθμό ωρίμανσής τους με ηλεκτρονικό τρόπο. Με ειδική σηματοδότηση καθυστερήσεων, για την οποία θα λογοδοτούν οι αρμόδιοι, ώστε, με τον τρόπο αυτό, να ενισχυθεί και η διαφάνεια.
Γ. Προχωρούμε σε στοχευμένες διορθώσεις στον Επενδυτικό Νόμο, που θα συμβάλουν στην καλύτερη εφαρμογή του, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της ύφεσης στην αγορά.
Δ. Χρησιμοποιούμε το –πολύ διαδομένο στη διεθνή πρακτική- εργαλείο των Εταιριών Ειδικού Σκοπού (SPVs), προκειμένου να εξασφαλίσουμε ευελιξία, αξιοπιστία και ταχύτητα, σε σχέση με την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ξεκινώντας από το Παραλιακό Μέτωπο (Φαλήρου-Σουνίου).
Τέλος αναπτύσσουμε και την Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές, η οποία στηρίζεται σε τρεις άξονες:
Α. τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης,
Β. την προώθηση των εξαγωγών, σε νέες αναδυόμενες αγορές και δίκτυα
Γ. και την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση του διοικητικού βάρους για την πραγματοποίηση εξαγωγών.
Φίλες και φίλοι,
Παρουσιάζοντάς σας τον προγραμματισμό και τις δράσεις, που είναι ήδη σε εξέλιξη, πιστεύω ότι σας έδωσα μια καλή εικόνα του τι είναι η Ελλάδα σήμερα: Μια οικονομία που αλλάζει ταχύτατα. Και σε αυτό το μήκος κύματος και με αυτό το πνεύμα, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε εσάς, σήμερα, εδώ. Αλλά και δίπλα σε κάθε παραγωγική δύναμη αυτού του τόπου. Για να μπορέσουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα καλύτερη από τη σημερινή. Την Ελλάδα που πραγματικά τους αξίζει.
Σας ευχαριστώ.