Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση Κριτσωτάκη (ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με τη γενικότερη χωροταξική ανάπτυξη της Κρήτης
Ακολουθεί απόσπασμα των πρακτικών από τη Βουλή:
“Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σέβομαι την αγωνία σας για τη γενικότερη χωροταξική ανάπτυξη της Κρήτης. Εγώ, όμως, θα μιλήσω για το θέμα της δικής μου αρμοδιότητας, που είναι ο νόμος του fasttrack.
Λυπάμαι που το λέω, αλλά η ερώτηση είναι μία ερώτηση από το χθες. Σε μία χώρα που τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι είναι από τις λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες του κόσμου, μία χώρα που δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις, μία χώρα που γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο προχώρησε το 2010 στη νομοθέτηση του fasttrackμε τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής, δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα, το 2012, για πάγωμα επενδύσεων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για σταμάτημα της αναπτυξιακής διαδικασίας σε μία χώρα που πάσχει από την έλλειψη ανάπτυξης, μια χώρα που βρίσκεται ήδη πέντε χρόνια σε ύφεση.
Κατ’ αρχήν, μου δημιούργησε έκπληξη το γεγονός ότι στη γραπτή σας ερώτηση -δεν το αναφέρατε προφορικά- θέσατε θέμα συνταγματικότητας. Σας θυμίζω ότι αυτός ο νόμος έχει ψηφιστεί με τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής και ουδέποτε έχει τεθεί θέμα συνταγματικότητας. Πρόθεση της Κυβέρνησης φυσικά δεν είναι να παγώσει τις επενδύσεις. Αντίθετα, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, σεβόμενη το περιβάλλον, σεβόμενη τη νομοθεσία, να προσελκύσουμε επενδύσεις και μικρές και μεσαίες και μεγάλες, όπως είπα χθες στην Ολομέλεια, με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας στον τόπο μας. Όλοι σε αυτή την Αίθουσα έχουμε την ίδια αγωνία. Βλέπουμε τα νέα παιδιά να φεύγουν στο εξωτερικό, αναζητώντας δουλειές. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε αυτές τις δουλειές εδώ, στην Ελλάδα.
Με το βλέμμα, λοιπόν, στραμμένο στους νέους και τους άνεργους και με αίσθημα ευθύνης, θέλω να δηλώσω ότι η Κυβέρνηση είναι εδώ για να επιταχύνει και όχι να παγώσει τις επενδύσεις. Η ενεργειακή αυτάρκεια, που τέθηκε στην ομιλία του Προέδρου και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη, δεν επιτυγχάνεται χωρίς τη δημιουργία μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων.
Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας: Η εταιρεία «Επενδύστε στην Ελλάδα» -ο «InvestinGreece»- είναι ένας φορέας που έχει ως αρμοδιότητα την υποβολή αιτήσεων για λογαριασμό των επενδυτών. Δεν είναι διοικητική αρχή. Ως εκ τούτου, δεν υποχρεούται να παράσχει πληροφορίες, εκτός εάν διαθέτει τη συναίνεση των επενδυτών. Οι αιτούντες, λοιπόν, όπως αναφέρετε στην ερώτησή σας, απευθύνθηκαν στο λάθος φορέα. Επίσης, το πιο σημαντικό: Η διαδικασία του «InvestinGreece» και του fasttrack, όπως ισχύει σήμερα, δεν δημιουργεί άδειες. Δεν δημιουργεί τελικές διοικητικές πράξεις, πάνω στις οποίες γίνονται οι επενδύσεις γιατί δεν υπάρχουν παρεκκλίσεις από την περιβαλλοντική νομοθεσία. Θα ακολουθηθεί η νομοθεσία. Και σε αυτή τη νομοθεσία υπάρχει η φάση της διαβούλευσης, υπάρχει η φάση της ενημέρωσης, όταν αυτά τα έργα πάνε στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης.
Άρα, οι αιτούντες, όπως αναφέρετε στην ερώτηση, δεν απευθύνθηκαν μόνο στο λάθος φορέα. Απευθύνθηκαν και τη λάθος στιγμή. Και γι’ αυτό δεν ήταν δυνατή η αποδοχή του αιτήματός τους.
Σας ευχαριστώ.”
Δευτερολογία:
“Αιφνιδιάζομαι ότι δεν σας κάλυψε η απάντησή μου, κύριε συνάδελφε.
Θα ήθελα να πω καταρχάς ότι το σχόλιο για προγραμματισμό άλλης χώρας το θεωρώ απαράδεκτο και το επιστρέφω. Αυτή τη στιγμή ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν σ’ αυτήν τη χώρα προς όφελος του ελληνικού λαού θέσεις εργασίας. Και όπως επανέλαβα και πριν, αυτό χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις, χρειάζεται μεσαίες επενδύσεις, χρειάζεται και μικρές επενδύσεις και η Κυβέρνηση τις στηρίζει όλες με τα αντίστοιχα εργαλεία.
Μιλήσατε για δογματισμό, βέβαια περιγράφετε ένα σύστημα δημοκρατικού συγκεντρωτικού προγραμματισμού στο πώς πιστεύετε εσείς ότι πρέπει να λειτουργήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός στην Κρήτη. Μιλάμε για δογματισμό.
Για την τοπική κοινωνία επαναλαμβάνω αυτό που είπα πριν και δεν καταλαβαίνω πού σας προβληματίζει. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα γίνει κανονικά και ο κόσμος θα ενημερωθεί και υπάρχει διαβούλευση κι αν δεν εγκριθεί δεν γίνεται το έργο. Το ότι πέρασε από το fasttrack σημαίνει ότι το κράτος επιταχύνει τις διαδικασίες. Δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν εφαρμόζει διαδικασίες.
Υπάρχουν επενδύσεις που δεν πρέπει να γίνουν και σ’ αυτό θα συμφωνήσουμε όλοι και ειδικά οι επενδύσεις που κάνουν κακό στο περιβάλλον. Αλλά το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν είναι ότι προσελκύουμε πάρα πολλές επενδύσεις, ότι έχουμε χιλιάδες αιτήσεις για εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Το πρόβλημα είναι ακριβώς το αντίθετο: ότι ελάχιστοι επενδύουν σε αυτόν τον τόπο και Έλληνες και ξένοι. Και ο στόχος πρέπει να είναι να δώσουμε κίνητρα. Όταν μας λένε, κοιτώντας την παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ότι η Ελλάδα είναι στον πάτο μετά από αφρικανικές χώρες, γιατί είναι πιο εύκολο τελικά να πάρεις μια άδεια λειτουργίας σε μία αφρικανική χώρα παρά στην Ελλάδα, αυτό πρέπει να μας προβληματίζει.
Πρέπει, επιτέλους, να αποφασίσουμε αν θέλουμε θέσεις εργασίας, γιατί μοντέλο ανάπτυξης το οποίο δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, τελικά είναι καταδικασμένο στη μεγάλη ανεργία.
Σας ευχαριστώ πολύ.”