Οι τρεις άξονες στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων
Κυρίες και Κύριοι,
Η αλλαγή πορείας της χώρας ώστε να ξεφύγει από το τέλμα της ύφεσης και να μπει σε τροχιά ανάκαμψης, ανάπτυξης και δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας είναι ο απόλυτος στόχος μας.
Ότι συμβάλλει σε αυτό είναι πολύτιμο. ‘Έτσι και η στρατηγική για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου της χώρας είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας.
Θα ήθελα επομένως να ευχαριστήσω εξαρχής όλους τους συμμετέχοντες στο workshop που ξεκινά σήμερα και θα καθορίσει σε μείζονα βαθμό τη στρατηγική αυτή. Ιδιαίτερα μάλιστα τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τους ειδικούς που ήρθαν από μακρινές γωνιές του κόσμου.
Έχουμε ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο να επιτελέσουμε. Βασικές μας προτεραιότητες είναι:
– Η ενίσχυση της ρευστότητας.
– Η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία των καταναλωτών.
– Ο εκσυγχρονισμός των εποπτευόμενων από εμάς οργανισμών και φορέων για την ενίσχυση της διαφάνειας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
– Η αναθέρμανση της οικονομίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με έμφαση σε μεταρρυθμίσεις που τονώνουν την οικονομία, μειώνουν τη γραφειοκρατία και κάνουν τη χώρα μας πιο ελκυστική για επενδύσεις.
Το Single Window είναι πρωτίστως μία τέτοια μεταρρύθμιση. Πέρα από τεχνολογικό έργο, είναι ένα έργο αλλαγής στο δημόσιο τομέα που θα μας κάνει περισσότερο φιλικούς στην επιχειρηματικότητα, αξιόπιστους και εξωστρεφείς ως χώρα. Και ένα είναι σίγουρο. Οι εξαγωγές είναι η ελπίδα της οικονομίας μας, αν θέλουμε η οικονομία μας να έχει ελπίδα.
Άλλωστε, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο είναι από τις βασικές αιτίες που η χώρα βυθίστηκε στην κρίση και η αύξηση των εξαγωγών αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας στα πλαίσια ενός νέου εξωστρεφούς προτύπου ανάπτυξης.
Πράγματι, οι εξαγωγές είναι σήμερα ένας από τους λίγους θετικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας, καθώς σημειώνουν σημαντική αύξηση χάρη στις προσπάθειες των Ελλήνων εξαγωγέων.
Οι εξαγωγές αγαθών έσπασαν για πρώτη φορά το φράγμα των 20 δισ. Ευρώ το 2011, ενώ τους πρώτους μήνες του 2012 οι αριθμοί παραμένουν θετικοί.
Όμως, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ ξεπερνώντας το 10% του ΑΕΠ, όλες οι άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν πολύ καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ισπανία και την Πορτογαλία είναι διπλάσιο, ενώ για την Ιρλανδία και την Ολλανδία ξεπερνά το 50%.
Έτσι, μπορεί το εμπορικό έλλειμμα να έχει μειωθεί, όμως ακόμα παραμένει υψηλό. Η αξία των εξαγωγών είναι ίση μόλις με το μισό της αξίας των εισαγωγών. Πρέπει λοιπόν να μην εφησυχάσουμε αλλά να προσπαθήσουμε πολύ περισσότερο ακόμα.
Έτσι, έχουμε θέσει φιλόδοξους και συγκεκριμένους στόχους:
(α) το εμπορικό έλλειμμα να ελαχιστοποιηθεί δραστικά μέχρι το 2014, και
(β) να δοθεί ώθηση στις εξαγωγές αγαθών ώστε να αντιστοιχούν στο 16% του ΑΕΠ μέχρι το 2014.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις «Στέλνουμε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είμαστε μια χώρα που μπορεί να κάνει άλματα με εξωστρέφεια και εξαγωγικό προσανατολισμό».
Διαμορφώνουμε την Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές σε συνεργασία με τους εξαγωγείς. Τη στηρίζουμε σε τρεις άξονες που αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες και την οπτική του εξαγωγέα:
Πρώτος άξονας, η διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, δηλαδή αύξηση του αριθμού των προϊόντων και των εταιριών που εξάγουν. Συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη ολοκληρωμένων τομεακών πολιτικών, με θεσμικές παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις όπως η παροχή χρηματοδοτικών κίνητρων με αξιοποίηση των ΕΣΠΑ για την αύξηση της εξαγώγιμης παραγωγικής βάσης της χώρας ανά κλάδο. Οι εξαγωγές πρέπει να αποτελέσουν τη στρατηγική προτεραιότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και όχι λύση ανάγκης στη συρρίκνωση της εσωτερικής κατανάλωσης.
Οφείλουμε να στραφούμε στην παραγωγή ποιοτικών, καινοτόμων και διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων.
Δεύτερος άξονας, η προώθηση των εξαγωγών, δηλαδή τα παραγόμενα προϊόντα να βρουν αγοραστές στο εξωτερικό, μέσω της επαναπροσέγγισης των παραδοσιακών προορισμών, και τη διείσδυση σε νέες αναδυόμενες αγορές και δίκτυα. Συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη ενός εθνικού brand, την καθιέρωση διυπουργικού συντονισμού και την ανασυγκρότηση σχετιζομένων φορέων.
Τρίτος άξονας, η δραστική απλοποίηση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση εξαγωγών και εισαγωγών, δηλαδή τη διευκόλυνση του εξαγωγέα στην αποστολή του παραγόμενου προϊόντος στον αγοραστή του εξωτερικού. Αυτό είναι το αντικείμενο του σημερινού συνεδρίου και αφορά το πώς θα υλοποιήσουμε το Single Window, δηλαδή το one-stop-shop για τις εξαγωγές.
Το Single Window θα μειώσει δραστικά τις χρονοβόρες διαδικασίες και το διοικητικό κόστος στις εξαγωγές μέσω της απλοποίησης των προ-τελωνειακών αλλά και των τελωνειακών διαδικασιών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και την υλοποίηση ενός ενιαίου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος. Στη διάρκεια του συνεδρίου είμαι βέβαιος ότι θα επεξεργαστείτε όλες τις λεπτομέρειες.
Όμως αυτό που βλέπω εδώ σήμερα πιστεύω ότι ίσως έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Είναι ότι διαφορετικά υπουργεία συνεργάζονται και μάλιστα παράγουν κοινά κείμενα δράσης, ότι διαφορετικές υπηρεσίες συνομιλούν μεταξύ τους, ότι υπάρχει σεβασμός στις αρμοδιότητες του καθενός, αλλά αυτές δεν αποτελούν την αφορμή να δημιουργηθούν απομονωμένα σιλό, ότι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα συμμετέχουν στη διαμόρφωση του πλαισίου και ότι τελικά όλοι μαζί υπηρετούν ένα στόχο.
Επομένως, το workshop έχει ήδη πετύχει κάτι. Αυτό που καλείται να κάνει τώρα είναι να μας παραδώσει χρήσιμα συμπεράσματα και συγκεκριμένα:
– Ενιαίο κείμενο που θα περιγράφει το όραμα και το πλαίσιο της στρατηγικής για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου της χώρας, με έμφαση στην απλοποίηση των διαδικασιών.
– Πρόταση για την καλή διοίκηση του έργου που θα περιλαμβάνει μία δομή συντονισμού και θα περιγράφει το ρόλο, τις ευθύνες και τις ανάγκες του κάθε εμπλεκόμενου.
– Αναλυτικό βήμα-προς-βήμα πλάνο υλοποίησης με χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα παραδοτέα ανά χρονικό ορόσημο. Με δεδομένη μάλιστα την ένταση της κρίσης, είναι σημαντικό να πετύχουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα αποτελέσματα (quickwins), να διατηρούμε τη δυναμική με συνεχή πρόοδο και να μην για αφεθούμε σε αποκλειστικά μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς.
Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα παρακολουθώ στενά την πορεία υλοποίησης του έργου, θα παρεμβαίνω όποτε απαιτηθεί και θα κινητοποιήσω όλους τους απαραίτητους υλικούς και ανθρώπινους πόρους.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.