Ομιλία στο Συνέδριο του Economist στην Κύπρο
Ακολούθως, μετέβη Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου όπου συναντήθηκε με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.
Ο κ. Μηταράκης βρίσκεται στην Κύπρο προσκεκλημένος του Economist Conferences για το συνέδριο που διοργανώνεται στην Κυπριακή πρωτεύουσα με θέμα “Debating on Europe’s future: What lies ahead for the Eurozone?”. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του στο συνέδριο:
«Μια κατάρρευση της Ελλάδος και έξοδος από το Ευρώ θα συμπαρέσυρε και άλλα κράτη. Θα οδηγούσε σε επέκταση της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, με δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία». «Παρά τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της μονομερούς λιτότητας, παρά την έντονη απογοήτευση του κόσμου, ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εταίρους και τις αγορές ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη».
«Η Αθήνα έκανε το βήμα που της αναλογούσε σε σχέση με τη νέα Δανειακή Σύμβαση. Τώρα απομένει να κάνει και η Ευρώπη το δικό της βήμα, να εκπληρώσει τις δικές τις δεσμεύσεις».
«Η Συνθήκη για την δημιουργία της Ευρωζώνης είναι αμετάκλητη. Είναι μία αμετάκλητη δέσμευση των κρατών μελών που συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα. Οποιαδήποτε συζήτηση ή πιθανή διαδικασία προς την αντίθετη κατεύθυνση θα ακύρωνε στην πράξη τον λόγο ύπαρξης του κοινού νομίσματος, που είναι η ολική απομάκρυνση του συναλλαγματικού κινδύνου μέσα στην ευρωπαϊκή αγορά. Στόχος τελικά, σε βάθος χρόνου πρέπει να είναι η Ευρωζώνη των 28, όχι μία Ευρώπη δύο ή πολλαπλών ταχυτήτων».
«Η Ευρώπη λειτουργεί αυτή τη στιγμή με λογιστική νοοτροπία. Λογιστική νοοτροπία που είναι σε μεγάλο βαθμό απαραίτητη αλλά σίγουρα όχι επαρκής για να λύσει τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα που η Ευρωζώνη ως σύνολο αντιμετωπίζει. Χρειάζεται πειθαρχία δημοσιονομική αλλά συνδυασμένη με πολιτικές ανάπτυξης και με πολιτικές ρευστότητας, που αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε να υπάρχουν».