Οι άξονες των αλλαγών για ανάκαμψη, ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή
Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη
«Σαν Ένωση δεν καταφέραμε ούτε μια φορά να βγούμε μπροστά, να κάνουμε κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που ανέμεναν οι αγορές. Όμως σε αυτήν την κρίση χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης στην οποία κάθε κράτος μέλος θα εφαρμόσει την εθνική του ευθύνη. Και για να γίνω συγκεκριμένος, Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας οικονομικός ή πολιτικός λόγος να καταρρεύσει η Ευρωζώνη»
«Η Ευρώπη σήμερα λειτουργεί με «λογιστική νοοτροπία» η οποία μπορεί να είναι απαραίτητη αλλά δεν είναι επαρκής για να λύσει τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα που η Ευρωζώνη ως σύνολο αντιμετωπίζει».
Πρέπει να ενισχυθεί η ΕΚΤ
«Διαφωνώ με πολλούς που λένε ότι η χρήση περισσότερων νομισματικών εργαλείων είναι αντίθετη έννοια στην έννοια της πειθαρχίας. Πιστεύω ότι θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και θα έστελνε και μηνύματα ότι δεν στηριζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στις αγορές. Η ΕΚΤ δεν είναι μια κανονική Κεντρική Τράπεζα. Πρέπει όμως να γίνει. Το θέμα του (monetization of debt), της έκδοσης νέου χρήματος, πρέπει να το εξετάσουμε υπό το πρίσμα μιας περισσότερο αναπτυξιακής προοπτικής με δραστικότερες λύσεις από την πλευρά της ΕΚΤ. Άλλωστε διαχρονικά ο πληθωρισμός έχει αποπληρώσει, περισσότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων χρεών».
Οι άξονες των αλλαγών
«Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική πρέπει να κινηθούν πάνω σε 4 βασικούς άξονες:
Πρώτον, απαιτείται φορολογική και ρυθμιστική μεταρρύθμιση. Απλή και Δίκαιη διαδικασία λοιπόν αλλά και αυστηρή τιμωρία, για όσους παρανομούν. Δεύτερον, αύξηση της ρευστότητας. Σήμερα υπάρχει πλήρης ασφυξία ρευστότητας στην αγορά. Τρίτον, σταθερότητα.Το πρόγραμμα πρέπει να αυξάνει την ελκυστικότητα της Ελλάδος ως επενδυτικός προορισμός αντί να τη μειώνει. Τέταρτον, κοινωνικές ανάσες.Να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ελπίδας στην κοινωνία.
Αυτές οι αλλαγές θα μας οδηγήσουν στην Ανάκαμψη, στην Ανταγωνιστικότητα και την Κοινωνική Συνοχή.»