Νότης Μηταράκης – Βουλευτής Χίου – Νέα Δημοκρατία Νότης Μηταράκης – Βουλευτής Χίου – Νέα Δημοκρατία
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
  • ΝΕΑ
    • ΒΟΥΛΗ
    • ΧΙΟΣ
    • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
    • ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
  • MEDIA
    • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
    • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
    • VIDEOS
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • 06/09/2026
  • Έντυπος Τύπος

Νότης Μηταράκης στην Espresso: «Είμαι εδώ έτοιμος για κάθε πρόκληση»

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη στη δημοσιογράφο Βίβιαν Μπενέκου εδώ

Zει με τις προκλήσεις και του αρέσει να δημιουργεί. Αυτός είναι, εν ολίγοις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., βουλευτής Χίου και πρώην υπουργός, Νότης Μηταράκης. Υποστηρίζει στη συνέντευξή του στην «Espresso», η οποία είχε τη χαρά να τον φιλοξενήσει στα γραφεία της, ότι «η Ελλάδα του 2026 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019».

Ο Νότης Μηταράκης ανοίγει τα χαρτιά του σε μια συνέντευξη χωρίς περιστροφές. Μιλά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναγνωρίζει λάθη και καθυστερήσεις, και υπερασπίζεται με πάθος το κυβερνητικό έργο. Την ίδια ώρα, δεν διστάζει να συγκρουστεί πολιτικά με το παρελθόν, να εξαπολύσει σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και να εκφράσει τη λύπη του για τη σημερινή πολιτική πορεία του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο υπηρέτησε ως υπουργός. Μιλά με ιδιαίτερη αυστηρότητα για το Μεταναστευτικό και τα σύνορα, ενώ αποκαλύπτει τι θα άλλαζε άμεσα στη λειτουργία του κράτους.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Χίο, ο Νότης Μηταράκης θέτει ως μεγάλο στοίχημα που πρέπει να πετύχει το νέο αεροδρόμιο στο νησί του. Δεν αποφεύγει την αυτοκριτική, ούτε κρύβει τις φιλοδοξίες του. Και όταν τον ρωτάμε αν θα επέστρεφε στην κυβέρνηση, η απάντησή του είναι χαρακτηριστική: «Κάθε πρόκληση δεκτή». Γιατί, όπως φαίνεται, η πολιτική για εκείνον δεν είναι απλώς ένας ρόλος – είναι ένας ακόμη δρόμος, μέσα από τον οποίο θέλει να αφήσει το δικό του αποτύπωμα.

Πίσω από τον πολιτικό, όμως, υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε. Ενας Χιώτης που, παρά τις υπουργικές καρέκλες, τις κοινοβουλευτικές μάχες, τις δύσκολες αποφάσεις και τις πολιτικές συγκρούσεις, εξακολουθεί να βρίσκει καταφύγιο στον Κάμπο, στις παιδικές του αναμνήσεις και στους ανθρώπους της οικογένειάς του. Ο Νότης Μηταράκης δεν μιλά για τη Χίο σαν ένας ακόμη βουλευτής που εκπροσωπεί έναν τόπο. Μιλά ως άνθρωπος που αισθάνεται ότι κουβαλά τον τόπο του μαζί του.

Στη συνέντευξή του στην «Espresso» αφήνει για λίγο την εικόνα του σκληρού κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και δείχνει μια πιο προσωπική πλευρά. Αποκαλύπτει πράγματα για την οικογένειά του, το «πιο σταθερό σημείο αναφοράς» στη ζωή του, όπως χαρακτηριστικά λέει, μιλά για την ορθόδοξη πίστη και την ιδιαίτερη στιγμή του 2009, όταν χειροθετήθηκε «αναγνώστης», που σημαίνει ότι μπορεί να αναγιγνώσκει τα ιερά κείμενα και να ψάλλει στις λειτουργίες.

Τι διαφορετικό έχει η φετινή ΔΕΘ;

Η φετινή ΔΕΘ γίνεται σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από εκείνη του 2019. Τότε συζητούσαμε για την έξοδο από την κρίση και σήμερα συζητάμε για το πώς θα πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερη σύγκλιση με την Ευρώπη, περισσότερες επενδύσεις, καλύτερα εισοδήματα και ισχυρότερη κοινωνική προστασία. Με πολιτική σταθερότητα στοχεύουμε στην ουσιαστική σύγκλιση των εισοδημάτων των Ελλήνων με τον μέσο όρο της Ε.Ε. και τη διαρκή μείωση των βαρών που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον στο τέλος της θητείας της. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέχρι σήμερα; Και ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη επιτυχία της;

Δεν πιστεύω ότι μια κυβέρνηση πρέπει να φοβάται την αυτοκριτική. Υπήρξαν καθυστερήσεις, αστοχίες και περιπτώσεις όπου θα μπορούσαμε να κινηθούμε γρηγορότερα. Αλλά κινηθήκαμε με αποφασιστικότητα στις μεγάλες κρίσεις. Σε πολλά μέτωπα, όπως το Μεταναστευτικό, η πανδημία, οι αγροτικές επιδοτήσεις. Η μεγαλύτερη επιτυχία, όμως, είναι η συνολική αλλαγή της χώρας: από την Ελλάδα της κρίσης στην Ελλάδα της ανάπτυξης, της αξιοπιστίας και της πολιτικής σταθερότητας. Αυτό δεν είναι ένα σύνθημα• αποτυπώνεται στην οικονομία, στις επενδύσεις, στη μείωση της ανεργίας και τη διεθνή θέση και αξιοπιστία της χώρας.

Υπάρχει κοινωνική δυσαρέσκεια για τη Ν.Δ. Τι θα λέγατε σε έναν παραδοσιακό ψηφοφόρο της Ν.Δ., που σήμερα σκέφτεται να μην την ψηφίσει;

Η Νέα Δημοκρατία σαφώς παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα. Οι πολίτες συγκρίνουν την Ελλάδα του 2019 με την Ελλάδα του 2026 και θα μας κρίνουν με βάση τα αποτελέσματα και την προοπτική για το μέλλον. Προφανώς καμιά κυβέρνηση δεν είναι τέλεια και κανένας ψηφοφόρος δεν πρέπει να μας δίνει λευκή επιταγή. Αποδείξαμε ότι η διακυβέρνηση Μητσοτάκη οδήγησε σε μια χώρα πιο ισχυρή, μια οικονομία πιο παραγωγική, μια κοινωνία με περισσότερες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για όλους τους πολίτες.

Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος καλείστε συχνά να υπερασπιστείτε κυβερνητικές επιλογές. Υπάρχει περίπτωση να διαφωνήσετε δημόσια με μια κυβερνητική απόφαση;

Στηρίζω τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ως συνειδητή επιλογή. Ως βουλευτής καθημερινά μάχομαι για αυτά που πιστεύω και όποιες απόψεις έχω τις υποστηρίζω εσωτερικά, για θέματα και εθνικού και τοπικού ενδιαφέροντος. Δημόσια διαφώνησα μόνο στο θέμα του γάμου, απέχοντας από την ψηφοφορία για λόγους αρχής.

Πιστεύετε ότι η Ν.Δ. μπορεί να γίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές; Αν όχι, θα πρέπει να εξεταστούν κυβερνητικές συνεργασίες; Με ποιους πολιτικούς χώρους θα μπορούσε να συνεργαστεί;

Ναι, θεωρώ ρεαλιστικό στόχο την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας το 2027, και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. Εχω υποστηρίξει δημόσια ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως η ψήφος τους στη Νέα Δημοκρατία σημαίνει επιλογή σταθερής διακυβέρνησης και όχι ένα αβέβαιο μετεκλογικό παζάρι. Πάντως, σαφώς στο σημερινό πολιτικό πεδίο δεν υπάρχουν προϋποθέσεις σύγκλισης και συνεργασιών.

Εχετε γνώμη για τους Τσίπρα, Σαμαρά;

Ο Αλέξης Τσίπρας κόστισε δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό, με την πολιτική του καθυστέρησε την έξοδο από την κρίση, αύξησε φόρους, έκοψε συντάξεις, υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία. Ο Αντώνης Σαμαράς κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη και ήταν τιμή για μένα που υπηρέτησα στην κυβέρνησή του. Νιώθω, όμως, με λύπη, ότι ο ρόλος που επιδιώκει τώρα δεν του αρμόζει, να ηγείται κόμματος διαμαρτυρίας ένας πρώην πρωθυπουργός απέναντι στην παράταξή του.

Υπάρχει κάτι για το οποίο αισθάνεστε ότι αποτύχατε να πείσετε την κυβέρνηση, παρά τις προσπάθειές σας;

Δεν θα έλεγα ότι δεν κατάφερα να πείσω. Πολλές φορές θα ήθελα καλύτερο συντονισμό και μεγαλύτερη ταχύτητα σε θέματα που αφορούν τη Χίο. Θα μπορούσαν να είχαν λυθεί προβλήματα νωρίτερα. Είμαι από πάνω κάθε μέρα και, όπου βλέπω ζητήματα, παρεμβαίνω. Ο βουλευτής πρέπει να επιμένει μέχρι να βρεθεί λύση.

Ποιο είναι το ένα μεγάλο έργο για τη Χίο που θεωρείτε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει πριν από τις επόμενες εκλογές;

Το μεγάλο στοίχημα είναι να ολοκληρωθεί ο νέος διάδρομος του αεροδρομίου και να παραδοθεί το σύγχρονο αεροδρόμιο της Χίου. Το νέο κτίριο ήδη λειτουργεί και ο διάδρομος βρίσκεται στην τελική φάση, με χρονοδιάγραμμα το καλοκαίρι του 2027. Αυτό είναι έργο που αλλάζει τις δυνατότητες του νησιού για τουρισμό, επενδύσεις και συνδεσιμότητα. Εξίσου σημαντικό είναι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, έργο για το οποίο προ λίγων ημερών εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λέτε ότι η Ελλάδα έχει πλέον ελέγξει το Μεταναστευτικό. Μπορεί, όμως, αυτό που έγινε στη Θέουτα της Ισπανίας να είναι το «μέλλον της μετανάστευσης»; Δηλαδή, εικοσάχρονοι εισβολείς να μπαίνουν στις χώρες;

Η Θέουτα είναι μια σοβαρή προειδοποίηση για όλη την Ευρώπη. Οταν υπάρχει μαζική προσπάθεια παράνομης εισόδου, το κράτος οφείλει να προστατεύει τα σύνορά του. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι η φύλαξη των συνόρων, η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία και η νόμιμη μετανάστευση μπορούν να συνυπάρχουν. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην Ευρώπη του 2015. Καταφέραμε την προηγούμενη τετραετία να αλλάξουμε καταλυτικά την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, και αυτό ήταν σημαντική εθνική επιτυχία.

Πάντως, οι πολίτες ζητούν πιο αυστηρή πολιτική στη λαθρομετανάστευση.

Και είναι απολύτως θεμιτό. Αυστηρότητα δεν σημαίνει απανθρωπιά. Σημαίνει εφαρμογή των κανόνων. Οποιος δικαιούται άσυλο πρέπει να προστατεύεται. Οποιος δεν δικαιούται πρέπει να επιστρέφει. Και όποιος θέλει να έρθει στην Ευρώπη ή στη χώρα μας για εργασία πρέπει να το κάνει νόμιμα. Αυτή είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Οι χώρες έχουν σύνορα και οι Αρχές είναι υποχρεωμένες να τα προασπίσουν με περιπολίες και φράγματα.

Εάν αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σάς ζητούσε να αναλάβετε ξανά υπουργείο, ποιο χαρτοφυλάκιο θα επιλέγατε;

Κάθε πρόκληση δεκτή, στη Βουλή και την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός αποφασίζει και αξιολογεί πού μπορεί να προσφέρει καθένας. Εχω υπηρετήσει σε απαιτητικά υπουργεία και σε δύσκολες αποστολές. Μου αρέσουν οι προκλήσεις και η δυνατότητα να δημιουργήσεις.

Αν σας ζητούσα να μου πείτε μία κυβερνητική πολιτική που πρέπει να αλλάξει πριν από τις εκλογές, ποια θα ήταν αυτή;

Θα έλεγα να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο τη μάχη κατά της γραφειοκρατίας και να κάνουμε το κράτος πιο γρήγορο. Ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται ποια υπηρεσία έχει την αρμοδιότητα – θέλει λύση. Η επόμενη φάση της διακυβέρνησης πρέπει να δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην αποτελεσματικότητα και την καθημερινότητα.

Εάν μιλήσουμε μία ημέρα μετά τις επόμενες εκλογές, ποια μία συγκεκριμένη υπόσχεση θέλετε να πείτε ότι τηρήσατε απέναντι στους Χιώτες;

Οτι παραδώσαμε μια Χίο χωρίς μεταναστευτική κρίση, με ανάπτυξη στον τουρισμό, με τον νησιωτικό ΦΠΑ, με σύγχρονες πύλες εισόδου, με περισσότερες ευκαιρίες για τη νέα γενιά. Και, πάνω απ’ όλα, ότι το 2027 μπορούμε να κοιτάμε τη Χίο του 2019 και να λέμε: «Τα έργα που τότε δεν υπήρχαν ούτε στα χαρτιά σήμερα έγιναν πραγματικότητα».

Ποια είναι η δική σας γωνιά ξεκούρασης στο νησί σας;

Ο Κάμπος και γενικά οι ήσυχες γωνιές της Χίου. Η Χίος για μένα δεν είναι απλώς ο τόπος που εκπροσωπώ. Είναι ο τόπος της οικογένειάς μου, των παιδικών μου χρόνων και των προσωπικών μου αναμνήσεων.

Τι σημαίνει για εσάς η οικογένειά σας; Θα λέγατε ότι είστε θρησκευόμενος άνθρωπος;

Η οικογένεια είναι το πιο σταθερό σημείο αναφοράς στη ζωή μου. Είναι οι άνθρωποι που σε στηρίζουν, όταν όλα τα υπόλοιπα αλλάζουν. Εχω μιλήσει δημόσια και για την αξία της οικογένειας ως θεμελίου της κοινωνίας. Σε ό,τι αφορά την πίστη, είμαι άνθρωπος που σέβεται βαθιά την ορθόδοξη παράδοση και την πίστη μας. Είχα την τιμή να χειροθετηθώ αναγνώστης το 2009, από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας παραδοσιακό τραγούδι με το οποίο θα χορεύατε;

Ενα χιώτικο παραδοσιακό τραγούδι, γιατί, όταν βρίσκομαι στη Χίο, θέλω να αισθάνομαι ότι είμαι πραγματικά στον τόπο μου. Και αν υπάρχουν παρέα, καλή διάθεση και μουσική, δεν χρειάζονται πολλά για να σηκωθείς να χορέψεις.

Tags:
Espresso
Σχετικά Άρθρα
  • Μηταράκης στην Απογευματινή: Αδυναμία εθνικής συνεννόησης σε μια αβέβαιη εποχή 06/08/2026
  • Ενίσχυση του ρόλου του Βουλευτή, των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και κατάργηση εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών 26/04/2026
  • Νότης Μηταράκης: Σταθερή δυτική πορεία δίπλα στην Κύπρο, ψύχραιμη στάση για την ΕΕ 05/03/2026
  • Μηταράκης: Είμαστε μπροστά από την εποχή μας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης 21/02/2026
  • Μηταράκης στην Political: Να πετύχουμε τον εθνικό στόχο της πλήρους σύγκλισης με την ΕΕ 12/09/2025
  • Μηταράκης στην Political: Στόχος μας κάθε Έλληνας πολίτης να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και προοπτική 02/07/2025
  • Μηταράκης στο «Μανιφέστο»: Η ελευθερία στα πανεπιστήμια προϋποθέτει ασφάλεια 07/05/2025
  • Μηταράκης: «Η λύση δεν είναι μια “Ευρώπη-φρούριο” αλλά ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα που διασφαλίζει τη νόμιμη μετανάστευση και τον έλεγχο των συνόρων» 02/03/2025
  • Μηταράκης για Αντιμόνιο: Θα δούμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων 26/01/2025
  • Η Οικονομία πυλώνας ενίσχυσης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας 20/01/2025
  • Μηταράκης: Ορόσημο ο Προϋπολογισμός του 2025 15/12/2024
  • Nότης Μηταράκης στο «Μανιφέστο»: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πληρώνουν τα αδιέξοδα που δημιουργούν ο λαϊκισμός και η τοξικότητα 18/10/2024
  • Ο Προϋπολογισμός του 2025 επιβεβαιώνει τους στόχους μας για μία Ελλάδα οικονομικά και κοινωνικά ισχυρή 16/10/2024
  • Για την πολιτική του αποτελέσματος και όχι της επικοινωνίας 30/06/2024
  • Η μεγάλη μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια 18/02/2024
  • Άρθρο Νότη Μηταράκη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 04/02/2024
  • Απάντηση Νότη Μηταράκη σε δημοσίευμα Καθημερινής 25/01/2024
  • Μηταράκης στο Πρώτο Θέμα: Απέναντι στον επιθετικό δικαιωματισμό 21/01/2024
  • Προϋπολογισμός 2024: Βήμα για το μέλλον με ενίσχυση των πολιτών και αναβάθμιση της Παιδείας 24/12/2023
  • Μηταράκης: Παρεμβαίνουμε στην οπαδική βία, δεν διστάζουμε προς όφελος των πολιτών 13/12/2023

Όσα Είπαμε Τα Κάναμε, Σταθερά μπροστά, με έργα! Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη της Χίου, ολοκληρώνοντας τα έργα της γενιάς μας. Αποτρέποντας το μεταναστευτικό να μας επηρεάσει ξανά.

Πρόσφατα Άρθρα

  • Σεπ 6, 2026

  • Σεπ 5, 2026

Social Media

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • 2271024494
  • contact@mitarakis.gr
  • Απλωταριάς 57, Χίος