Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την προστασία της φέτας

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την προστασία της φέτας

Ουσιαστικές απαντήσεις για την αλλαγή στάσης της Ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της προστασίας της Φέτας ζητεί με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Τουρισμού ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας είναι ανάστατος καθώς η Ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείπει τις πάγιες θέσεις της χώρας μας για την προστασία της Φέτας και αφήνει τελείως απροστάτευτο το εθνικό μας προϊόν στην Εμπορική και Οικονομική Συμφωνίας Ε.Ε. - Νότιας Αφρικής.

Σημειώνει επίσης ότι η τελική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμφωνία συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος της Ελλάδας καθώς άλλα κράτη - μέλη κατοχυρώνουν πλήρως τα δικά τους συμφέροντα. Υπογραμμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει την προστασία των Ελληνικών ΠΟΠ και ΠΓΕ, στα πρότυπα της συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών ΕΕ – Βιετνάμ και να αξιοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας με τον Καναδά όπου η Φέτα συμπεριλήφθη στον κατάλογο με αυξημένη προστασία.

Ο κ. Μηταράκης ζητά ενημέρωση για τη στάση που θα κρατήσει η Ελληνική πλευρά στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ όπου η συμφωνία με τη Νοτ. Αφρική πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση. Τέλος ρωτά αν η κυβέρνηση θεωρεί θετική την Συμφωνία ΕΕ-Καναδά για την προστασία της Φέτας και αν όχι σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την βελτίωση της. Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη,

Θέμα: «Προστασία Φέτας στις Εμπορικές Συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Τα τελευταία 24ωρα ο κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας είναι ανάστατος καθώς η Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να εγκαταλείπει τις πάγιες θέσεις της χώρας μας για την προστασία της Φέτας στην Εμπορική και Οικονομική Συμφωνίας Ε.Ε. - Νότιας Αφρικής.

Στα μέσα Ιουλίου 2014, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στα κράτη μέλη το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσής της με τη Νότιο Αφρική, η τότε ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε και προειδοποίησε τα αρμόδια κοινοτικά όργανα και τα μέλη του Συμβουλίου Υπουργών, ότι η συμφωνία πλήττει ευθέως τα ελληνικά συμφέροντα και ήταν αδύνατον να γίνει αποδεκτή εάν δεν άλλαζε σημαντικά.

Οι Ελληνικές απόψεις ήταν ξεκάθαρες και αξίωναν την προστασία των Ελληνικών ΠΟΠ και ΠΓΕ, στα πρότυπα της συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών ΕΕ – Βιετνάμ. Ωστόσο, οι ελληνικές θέσεις εγκαταλείφθηκαν εσχάτως με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος Επίτροπος να ζητούν πλέον από την κυβέρνηση την έγκριση του αρχικού σχεδίου που δεν αναγνωρίζει την ταυτότητα και την ονομασία της φέτας ως ελληνικό προϊόν!

Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και γεννά πολλά ερωτήματα. Πρώτο και κυριότερο για τη σαφέστατη διακριτική μεταχείριση σε βάρος της Ελλάδας. Οι Ευρωπαίοι εταίροι επιχειρούν να προστατεύσουν στην επικείμενη συμφωνία με την Νότιο Αφρική, 251 ΠΟΠ και ΠΕΠ (πολλά από αυτά είναι χαμηλής οικονομικής αξίας) αφήνοντας εκτός δύο σπουδαία προϊόντα για την Ελλάδα τη Φέτα και τις Ελιές Καλαμάτας. Δεύτερο και εξίσου σημαντικό ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί το αποτέλεσμα της επιτυχούς διαπραγμάτευσης της περιόδου 12-14 στην Συμφωνία ΕΕ-Καναδά, που έφερε τη Φέτα και στην υπό συζήτηση συμφωνία ΤΤΙΡ (ΕΕ-ΗΠΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των επίπονων διαπραγματεύσεων με τον Καναδά, και παρά την επιμονή των συνομιλητών μας στην άποψη ότι η κατοχύρωση ενός προϊόντος γίνεται στο αγγλοσαξονικό δίκαιο μόνο μέσω εμπορικών σημάτων (trade marks), η Ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να συμπεριληφθούν 16 Ελληνικά ΠΟΠ σε σύνολο 145 Ευρωπαϊκών. Στον κατάλογο συμπεριλήφθη και η Φέτα, με αυξημένη προστασία.

Τότε ο συμβιβασμός της Ε.Ε. είχε αποτελέσει αντικείμενο εντονότατης κριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Σήμερα όμως, από τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Κυβέρνηση αποδέχεται την Συμφωνία με τον Καναδά αλλά δεν την αξιοποιεί για να βελτιώσει την Συμφωνία ΕΕ-Νότιας Αφρικής. Όπως δεν αξιοποιεί και την συμφωνία ΕΕ – Βιετνάμ.

Οι Έλληνες παραγωγοί για μια ακόμα φορά βρίσκονται απέναντι σε υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ που καταρρέουν με πάταγο. Ωστόσο το πραγματικό διακύβευμα δεν είναι η αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά πως θα προστατευθεί στην παρούσα φάση η Φέτα και πως θα συμπεριληφθεί στις Εμπορικές Συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Νότιας Αφρικής αναφορικά με την προστασία της Φέτας και πως αυτή υλοποιείται μέχρι σήμερα;

2. Ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει η Ελληνική πλευρά στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ όπου η συμφωνία αυτή πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση;

3. Εάν θεωρεί θετική την Συμφωνία ΕΕ-Καναδά, αναφορικά με την προστασία της Φέτας και αν όχι σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την βελτίωση της Συμφωνίας και αν θα ψηφίσει θετικά για την επικύρωση της;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση