Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη για το μεταναστευτικό στη Χίο

Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Μηταράκη για το μεταναστευτικό στη Χίο

Print

Ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και έκανε την ακόλουθη σχετική δήλωση:

Μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στη Χίο, επειδή η κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις της.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξεταστεί και απορριφθεί σε δεύτερο βαθμό 400 αιτήσεις ασύλου για μετανάστες που βρίσκονται στη Χίο. Όμως οι αποφάσεις αυτές δεν τους κοινοποιούνται και έτσι δεν ξεκινάει και η διαδικασία αναχώρησης και επιστροφής τους στην Τουρκία, όπως προβλέπεται και από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Κάλεσα τον κ. Μουζάλα να έρθει στη Βουλή: Να μας απαντήσει για αυτό το εξαιρετικά σοβαρό θέμα και παράλληλα να δεσμευτεί για τις ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να ξεκινήσει η αποσυμφόρηση της Χίου από πρόσφυγες και μετανάστες.

Σήμερα η Χίος σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού από όλα τα νησιά: 3.516 άτομα βρίσκονται στο νησί, 126 περισσότερα από ότι στη Λέσβο. Οι ροές αυξάνονται καθημερινά, μόνο το τελευταίο τριήμερο πέρασαν 256 άτομα. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δυσκολότεροι, καθώς περνάμε στο καλοκαίρι.

Επιτέλους η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνίες και τις αποφάσεις της. Να μας απαντήσει γιατί δεν κοινοποιεί τις απορριπτικές αποφάσεις για άσυλο και δεν ξεκινά τις ενέργειες για την αναχώρηση των ανθρώπων αυτών και την αποσυμφόρηση του νησιού. Οι πολίτες θέλουν απαντήσεις, αλλά θέλουν πρωτίστως να εφαρμόζονται οι κανόνες και να γίνονται σεβαστές οι θυσίες τους».

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς: Τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: «Μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στη Χίο, επειδή η κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις της».

Τις τελευταίες ημέρες, συνεπεία και των βελτιωμένων καιρικών συνθηκών, αυξήθηκαν σημαντικά οι ροές παράνομων μεταναστών και προσφύγων. Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 17/3 ως το πρωί της Δευτέρας 20/3 πέρασαν στη Χίο 256 άτομα, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται στο νησί στα 3.516. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Β. Αιγαίου, η Χίος έχει το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών / προσφύγων μεταξύ των νησιών του Β. Αιγαίου, με τη Λέσβο να έχει 3.390 και τη Σάμο 1.727.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν πληροφορίες ότι για 400 άτομα που βρίσκονται στη Χίο, έχουν ήδη εξεταστεί και απορριφθεί σε δεύτερο βαθμό οι αιτήσεις ασύλου τους. Ωστόσο οι αποφάσεις αυτές δεν κοινοποιούνται, με αποτέλεσμα να μη δρομολογείται και η επιστροφή τους στην Τουρκία.

Επειδή:

• Η Χίος ήδη έχει δεχτεί δυσανάλογα μεγάλη πίεση λόγω του προσφυγικού

• Τους επόμενους (εαρινούς και καλοκαιρινούς) μήνες οι ροές θα αυξηθούν

• Η κυβέρνηση έχει μέχρις στιγμής επιδείξει ολιγωρία και αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση του προσφυγικού.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Επιβεβαιώνει το Υπουργείο την πληροφορία ότι οι 400 αιτήσεις που απορρίφθηκαν σε δεύτερο βαθμό δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμη στους ενδιαφερόμενους; Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και ποιες οι ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου για την κοινοποίησή τους και την επιστροφή των ατόμων αυτών στην Τουρκία;

2. Ποιες οι σχεδιαζόμενες ενέργειες του Υπουργείου για την αποσυμφόρηση του νησιού της Χίου, με δεδομένα και τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ότι σήμερα είναι το νησί που δέχεται τις μεγαλύτερες ροές και υφίσταται το μεγαλύτερο βάρος από το προσφυγικό;

Ο ερωτών βουλευτής

Νότης Μηταράκης

Δείτε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ >>