Βουλή

Όχι σε νέα επέκταση του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων της ΒΙΑΛ

Όχι σε νέα επέκταση του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων της ΒΙΑΛ

Αναφορά Ν. Μηταράκη προς τους Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εσωτερικών σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μη περαιτέρω επέκταση της ΒΙΑΛ και την εκ νέου απαίτηση των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι κάτοικοι του Χαλκειός.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:

1. τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

2. τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Χίου σχετικά με την επέκταση του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων της ΒΙΑΛ».

κ. Υπουργοί,

Σας προωθώ συνημμένη τη με αριθμό 623/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου (ΑΔΑ ΩΚΡΧΩΗΝ-9ΔΔ), με θέμα την ενδεχόμενη επέκταση ή μη του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων της ΒΙΑΛ. Μετά από εκτεταμένη συζήτηση, στην οποία ακούστηκαν όλες οι απόψεις, το Δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε με ομοφωνία μεταξύ των παρόντων δημοτικών συμβούλων (κατά απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου – 29 στους 41), να μην υπάρξει επέκταση της ΒΙΑΛ και να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποσυμφόρησή της. Επιπλέον αποφάσισαν να απαιτηθούν εκ νέου οι αποζημιώσεις που δικαιούνται οι κάτοικοι της Τ.Κ. Χαλκειούς.

Η Χίος έχει επωμιστεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια εξαιρετικά μεγάλο και δυσανάλογο βάρος από τις ροές προσφύγων και μεταναστών. Περιμένει δε την ύστατη στιγμή, την Πολιτεία να προβεί σε ουσιαστικές ενέργειες προκειμένου να επιλυθούν σειρά προβλημάτων με κυριότερο την αποσυμφόρηση του νησιού. Με δεδομένο αυτό, παρακαλώ να τοποθετηθείτε στη συνημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κοινοποιώντας μου την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης

Δείτε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου εδώ >>

Δείτε στη συνέχεια τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών:

 

Απάντηση Π. Σκουρλέτη σε αναφορά Ν. Μηταράκη για τη μη επέκταση της ΒΙΑΛ by Notis Mitarachi on Scribd

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση