Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη για την προσπάθεια διάσωσης του Κτήματος Χωρέμη

Αναφορά Ν. Μηταράκη για την προσπάθεια διάσωσης του Κτήματος Χωρέμη

Αναφορά Ν. Μηταράκη προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού & Αγροτικής Ανάπτυξης για την προσπάθεια διάσωσης του Κτήματος Χωρέμη.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:

1. Τον Υπουργό Οικονομικών

2. Την Υπουργό Πολιτισμού

3. Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα:  «Προσπάθεια διάσωσης του Κτήματος Χωρέμη»

Κ. Υπουργοί,

Σας προωθώ ψήφισμα της Τοπικής Επιτροπής Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που αφορά στη διάσωση του Κτήματος Χωρέμη στη Χίο. Το Κτήμα, όπως και ανάλογες μεγάλες εκτάσεις που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, επιβαρύνονται με υπέρμετρη φορολογία. Ταυτόχρονα όμως, ακριβώς η τοποθεσία τους και το καθεστώς προστασίας στο οποίο υπόκεινται δεν επιτρέπουν την εκμετάλλευσή τους, οδηγώντας τους ιδιοκτήτες τους σε αδυναμία συντήρησης και διατήρησής τους.

Η πολιτιστική, ιστορική, αισθητική και οικολογική αξία του κτήματος Χωρέμη είναι αδιαμφισβήτητες, και οποιαδήποτε αλλαγή επί τα χείρω, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πόλη και το νησί της Χίου.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλώ να τοποθετηθείτε στο εν λόγω ψήφισμα κυρίως ως προς την φορολογική αντιμετώπιση του κτήματος Χωρέμη και να μου κοινοποιήσετε την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε το ψήφισμά εδώ >>

Δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών:

 

Απάντηση Λ. Κονιόρδου σε Αναφορά Ν. Μηταράκη για την προσπάθεια διάσωσης του Κτήματος Χωρέμη by Notis Mitarachi on Scribd

 

Απάντηση Β. Αποστόλου σε Αναφορά Ν. Μηταράκη για την προσπάθεια διάσωσης του Κτήματος Χωρέμη by Notis Mitarachi on Scribd

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση